Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyit számít a RAM és a CPU...

Mennyit számít a RAM és a CPU viszonya?

Figyelt kérdés

Vagyis van egy 1.7Ghz-es procim (Intel Celeron), és ahhoz jelenleg egy 512MB-os RAM, amin ebben a felállásban igen gyengén muzsikál a PC (lassú, akadozik az XP). Vírus kizárva, a vinyó 160GB-os.

Ha bővítem a RAM-ot 1-1.5 GB-ra, akkor mennyire jelentősen gyorsul?

Tehát öszehasonlításul: van a családban 2.8GHz-es, szintén 512-es RAM-al ellátott PC, ami még ennyi RAM-al is értelemszerűen gyors és stabil az enyémhez képest. Ha én 1.5GB RAM-ra bövítek, lehet hogy hasonlóan gyors lesz, mint az a másik 2.8-as procival?

Tehát lehet tuningolni a sebességet a RAM nagy bővítésével? Mert 128MB és 512 között nagyot gyorsult a gépem annak idején.

A RAM tényleg kevés, az Everest is azt ajánlotta, hogy bővíteni kellene. Rendszerint 10-20MB szabad belőle.

2008. dec. 28. 16:54
 1/10 anonim válasza:
77%
Valamit ér de nem sokat, a memoria elküldi az adatokat a procinak, az 1.5 giga tul sokat tud küldeni és csak az 1.7 ghzes proci ezt nem lesz képes befogadnia, a proci küldi az memoriának, igy ennek várnia kell mert egyszerre nem tud elegendő adatot küldeni... igy szerintem vagy a procit is cseréld ki, de ha gyenge az alaplap ajánlom az uj gépet:)))
2008. dec. 28. 17:17
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi válaszod!

Lehet ezt a Celeront tuningolni? Valami órajel felhúzásról már hallottam, mi ez?

Egyáltalán van valami módszer, ami a legoptimálisabban kihozza ebből a legjobb teljesítményt? Valami program?

Ezek szerint bőven elég ennek az 1GHz-re való RAM bővítés?

2008. dec. 28. 17:51
 3/10 anonim ***** válasza:

Elso valaszolo: Lattal te mar valaha szamitogepet?

A kerdesre: Attol fugg mennyi penzed van, en cserelnem az egesz cuccot, de ha olcso megoldas kell akkor mondjuk egy keveset segitene a +1GB RAM 3000-4000 forint mindossze.

Processzor orajelet ne alligasd mert instabil lehet tole a gep (veletlen idokozonkent lefagy ujraindul...)

Esetleg meg ha procit cserelnel az sokat segitene ha jol gondolom Socket 478-as foglalatu procid van, ez mar elegge kihalo fajta de meg beszerezheto nem tul dragan.

Menj el egy szamitogepes boltba, az eladok biztosan hasznos segitseget tudnak nyujtani.

(Tigi)

2008. dec. 28. 18:00
 4/10 anonim ***** válasza:

1 gigahertzre nem tudod bővíteni, max 1 gigabájtra.

Nekem régen 1 gigabát volt, most 3 van,a processzor megmaradt ugyan az, és nagyon sokat fejldött cask a memóriabővítéstől, úgyhogy szerintem bővítsd. De az Everestben meg tudod nézni, hogy hány szabad hely van még memóriának, csak, hogy tudd mennyire lehetne max feltuningolni.

2008. dec. 28. 18:01
 5/10 A kérdező kommentje:

Igen, bocsi, elírtam. GB az, így igaz!

Helyem van még bővíteni.

A második válaszolónak: nem néztem még, hogy cserélhető-e a proci. 2003 körüli a gép/alaplap. meg fogom nézni, de mennyi lenne kb. egy nagyobb teljesítményű?

2008. dec. 28. 18:11
 6/10 anonim ***** válasza:

Ami tényleg látványos eredményt tud hozni - a processzor szűk keresztmetszetét is figyelembe véve - a duál módban hajtott memóriát (ha az alaplap képes rá). Ezt az alaplap kézikönyvében tudod megnézni, hogy tud-e duál módot. Ekkor két azonos méretű (és jó, ha típusú, specifikációjú) memória szükséges, melyet a meghatározott foglalatokba kell tenni. Ez látványos javulást tud hozni, és ugye ezzel pl. a géped memóriakapacitását is duplázod (a jelenlegi 1x512 helyett 2x512 kell.)

Ezt tovább bővíteni akkor szükséges, ha nagy memóriaigényű programokkal dolgozol. Amúgy pedig nem igazán lesz efelett már látványos sebességjavulás.

A processzort is javaslom lecserélni egy PIV-re, az is sokat dob, és ma már az S478-as foglalatú procikat fillérekért dobálják utánad.

Persze az alaplap átvivőképességén is sok múlik. Mert lehet benne sok és gyors memória, ha igen alacsony órajelen hajtja csak a lap...

Tehát ez egy kicsit "komplex" kérdés. Ennyi infóból nem igazán lehet teljesen jó választ adni.

Amit én tennék: A RAM-ot dupláznám (ha lehet, duálban) és a procit cserélném egy jobbra.

2008. dec. 28. 18:20
 7/10 anonim ***** válasza:
Mikor megwetted a gépet ak. is ilyen lassu wolt?Mert ha nem ak. elég ha ujratelepited a windows-t!
2008. dec. 28. 18:59
 8/10 A kérdező kommentje:

Na látod, ez a dual mód is uj nekem. Lehet duplázni nem dual mód nélkül is? Mi teszi duallá?

Egyébként friss telepítés az xp. És ilyen gyors még sosem volt, mint most. De néhány fontos program telepítése utan jelentősen belassul.

Ráadásul a vinyon fent van a Linux Mandriva 2009 is, ami 3x nagyobb, mint az xp, így nemhogy gyorsabb lenne tőle, hanem kicsit még lassabb is.

2008. dec. 29. 00:04
 9/10 A kérdező kommentje:

Tulajdonságok Érték

Number of CPU(s) Egy fizikai processzor / One Core / Egy logikai processzor / 32 bits

CPU teljes neve Intel(R) Celeron(R) CPU 1.70GHz

Forgalmazó GenuineIntel

CPU neve Intel Celeron

CPU kódneve Willamette

Platform név Socket 478 mPGA

Módosítás E0

Technológia 0.18 µm

Instructions MMX, SSE, SSE2

Eredeti órajel 1700 MHz

Eredeti rendszer órajel 100 MHz

Eredeti szorzó 17.0

CPU órajel 1701 MHz

Rendszer órajel 100.0 MHz

FSB 400.1 MHz

L1 Data Cache 8 KBytes

L1 Trace Cache 12 Kuops

L2 Cache 128 KBytes

Ezek a proci adatok. És igen, S478 a foglalat, ezt ki lehetne cserélni?

2008. dec. 29. 09:43
 10/10 anonim ***** válasza:

Cseréld az egész gépet, ezzel már nem érdemes foglalkozni. A memória bővítés se hogy érdemi eredményt (pl flash - youtube).

Tapasztalat

2014. szept. 24. 01:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!