Megéri még ez a macbook?
Programtervező informatikus szakot fogom kezdeni jövőre, ehhez kellene majd egy laptop nekem, ami elkísér az egyetem végéig kb.
Bátyámnak van egy 2017-es macbook pro-ja (a 15 inches), amit átadna egy jelképes összegért. Szívesen átvenném tőle, de az kellemetlen lenne, ha utána egy évre rá már lecserélném.
Elsősorban programozásra használnám, tanulásra, netezésre, netflix, ilyenek. Jó választás lenne ez a gép? Elkísérne 3-4 évig még, vagy a közeljövőben rohamosan érezni fogom, hogy avul el?
Arukereso.hu, argep.hu
Akármelyik Ryzen 5/7 5000/6000 éd i5-12 gen erősebb ( 5500U-ból fogsz találni 200 000 alatt ).
A high-endre ott a Ryzen 9 és az i7-12700hx. A 400-as mezönyben már találsz ilyeneket is.
Ha mindenképp Apple kell akkor ott az M1-es Macbook Pro...
"Ha mindenképp Apple kell akkor ott az M1-es Macbook Pro"
Jaja, hogy aztán még virtuális géppel se tudjon x86 kódot írni pl. Assemblyből, igaz? :D
Azért nem győztél meg.. amiket írsz, azok az összehasonlítós benchmarkos oldalakon épphogy megközelítik, vagy max 10-20%-al lépik túl teljesítményben.
Én ezért a gépért kb egy 100-ast fizetek úgy, hogy tavaly lett cserélve benne aksi, meg újra lett pasztázva.
Lehet találnék olyat, ami 200-ért kicsivel erősebb procival van, de egy laptop nem ebből áll. Mutass nekem olyan laptopot, ami 16 gb rammal szerelt, full hd-nál jobb a kijelzője, az ssd legalább 512 gb (azonos írási olvasási sebességgel), az akkumulátor bírja átlagos használat mellett (netezés, jegyzetelés, fejlesztés) kb 7-8 óráig, és jobb a processzora érezhetően (megjegyzem, az "alázza" és a "többszörös" nem 10-20-30%-ot jelent nekem).
Nem kötekedni akarok, de kétlem, hogy tudnál ilyet linkelni olyan áron, hogy ne kelljen a mostani 100e forint többszörösét elkölteni rá.
Ahh sikerült megtalálnod a legnoobabb kamu benchmarkos oldalakat? :)
Az i7-7770HQ az egy 45Wattos processzor, a legolcsóbb amit ajánlottam a Ryzen 5 5500U 15Wattos. 4mag/8szál vs 6mag/12 szál. Egy magon a Ryzen 5 ~ 20%-kal gyorsabb, all-core közel 60%-kal. Mindezt harmad annyi energiából. Tudod ez mit jelent? Ugyanazt a műveletet másfélszer gyorsabban tudja végezni, ugyanakkora akkuról közel háromszor annyi időn keresztül.
Egy Ryzen 7 6800U all-core teljesítménye az közel a triplája az öreg i7-ének és szintén 15 Wattból.
Itt már nem 7-8 óra akkus üzemidőről beszélünk, hanem 17-ről.
A memória cserélhető, ha akarod rendelheted 32GB-tal is. Ráadásul ezek már 3200-4000 MHz kózötti DDR4-ek, nem 2133-as DDR3, mint a Macbookban volt. A RAM sávszél közel a duplája...
Az új nvme SSDk sávszélessége is duplázódott 2017-óta.
Az alázza ésva többszörös is megáll. Egy egységnyi akkumulátor kapacitással háromszor ( Ryzen 7 esetén közel kilencszer ) annyi munkát tudsz elvégezni, mint az öreg i7-tel. Majd ha kiülsz egy parkba vmi kilométeres kódot fordítani és a haverod notija már végez amikor a tiéd még csak 30%-nál jár és már áramot kell keresned... :)
Ha ne adj isten netflixet néznél akkor hiányzik majd az AV1 enkóder aminek a hiányát akkuüzemidővel pótolod, mert a proci felzabálja.
A monitor felbontása cool, 15-ös kijelzőn mondjuk tök felesleges a 2880x1600, főleg ha nem vagy grafikus.
És jön még egy tényező az újrapasztázott, 6 éves macbook ellen: te még 5 évig akarod használni. Megdöglik az alaplapja ( mert előfordulhat ) akkor a csere többe kerül, mint amennyiért most vennéd.
Ha intel oldalon maradunk '17-óta már kijött 6 komplett generáció, a következő 5 évben minimum 4 még jön. Laptopban ez màr qrvára elavultnak számít ( PCnél nem, ott tágabbak a fejlesztési lehetőségek, amik ezt kompenzálják ).
Mielőtt az Apple fanok leszedik a fejem: 100K-ért nem rossz cucc ez, de nem öt évre, nem úgy hogy neked "munkára" kellene és esetleg VM alatt második OSt is fogsz futtatni. Ezekre ez már most kevés.
Az összehasonlítós benchmaek oldalakról: ezek nagyobb része full kamu. Azt sem értem, hogy tudsz olyat bekajálni hogy a mai technika épp utoléri a 6 évvel ez előttit. Ez a tapasztalatod a mikroelektronikában? Légy picit kritikusabb...
Azért nem tudsz linkelni egyet, mert nincs. Vagy nincs olyan áron, ahogy hangoztatod. Értem az álláspontodat, hogy külön komponenseket kiemelve már eljárt felette az idő, és van jó áron korszerű hardver. De laptopokról beszélünk, ahol a teljes felhasználói élményért nagyon sok minden felelős. Ha csak annyi kell, hogy legyen jobb proci, akkor persze, lesz 200-ért ilyen gép. Gépelés alatt behorpadós billentyűzettel, kétszer akkora súllyal, fele akkora akuidővel, hdd-vel, fullhd monitorral.
Ha mindenben le akarod győzni ezt a 17-es macbookot, akkor az nem jön ki 200-ból.
"Azért nem tudsz linkelni egyet, mert nincs."
Vagy mert veled ellentétben dolgozom, a céges gépen nem gyakorizhatok és telefonról nem fogom neked az árukeresőt túrni.
"Ha mindenben le akarod győzni ezt a 17-es macbookot, akkor az nem jön ki 200-ból."
Az előbb még 300-400 akar írtál. Proci+ram+igp+ssd tekintetében 200 alatt simán van ami veri, ha kell a 2880-as kijelző akkor nincs, az csak a jóval drágább notikban elérhető. Ha sok pixelen szeretnéd nézni hogy lassú, akkor a 6 éves Macbook a te géped. Annyiért az jó vétel, amíg nem kell vele dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!