Elmagyarázná valaki, hogy az rtx 3050m-nek mi értelme, miért fejlesztették ki?
11
Nekem nincs videokártyám. Ami a prociban van azt használom.
Azért azt ne felejtsd el, hogy
1) a GTX 1660 Ti Mobile nem belépő szintű volt, vagyis nem az aktuális kínálat “legalja”, míg a 3050 igen
2) a 3050 már RTX, tehát RT és DLSS képes, nyilván itt utóbbi a lényeges, mert az RT maximum néhány játékban éri meg ezen a szinten (DLSS mellett persze).
Az Nvidia sosem vitte túlzásba a VRAM-ot, asztali kártyáknál sem (lásd: GTX 1650 Super, RTX 3060 Ti, 3070, 3070 Ti, 3080 stb.), míg az AMD minden kártyánál 2GB-os modulokat használ (1 modul = 32 bit). Például (asztali) RTX 3060 Ti 8GB 256bit, míg az RX 6600 XT (kb. vetélytárs, kicsit gyengébb) 8GB 128bit. Nvidia esetében csak a 3050, 3060 és 3090 (Ti + 4080, 4090) használ 2GB-os modulokat. Más a két cég üzletpolitikája, így jöhetett létre a 4GB-os Mobile 3050, vagy éppen a 8GB-os 3070 Ti.
14.: Nekem az előző laptopomban 840m 2gb-os vga volt :) Még 2015-ben vettem. Anno azt írták nekem gyakorikérdéseken, hogy a vram csak parasztvakítás, és azért raktak bele ennyit, mert nagyon olcsó, és jól néz ki... :D
Azért rakhattak volna egy kicsivel több ram-ot a 3050-be, főleg, hogy ez így a teljesítmény rovására megy...
Na de majd a 4050 csak jobb lesz, remélem abban már minimum 8 giga lesz.
Sajnos semmi értelme nem lenne egy normális helyzetben, de ami volt a létrejöttekor, az nem volt normális helyzet.
Biztos elmagyarázták már, nem olvastam a többiek írásait..., hogy amikor létrejött ez a kis húgyos 3050, akkor óriási volt a nyomás a GPU piacra az ethereum bányászat miatt. Konkrétan laptopokat is megvettek csak a videokártya miatt, és ment a bányába azonnal.
Másrészt ugye pont akkor volt a covid válság is, összeomlottak az ellátási láncok.
Tehát egyszerre jelentkezett az óriási megugró kereslet, és a bedőlő kínálat.
A videokártya árak egyes extrém esetekben 5-6 szorosára nőttek (pl rx580 8GB)
A videokártya gyártóknak viszont ki kellett szolgálniuk az átlagembert is, így nem volt más út, mint lefelé. Nvidoának nem volt tervben a 3060-nál olcsóbb kártya kiadása.
De lejárt a szerződése a régi gyártósorra (és ott sem a 3050 elődjének nevezhető 1650-et gyártották inkább, hanem asztali 2060-akat a bányába). Tehát az új szériát kellett bővíteni lefelé egy gyengébb modellel. Ha nincs a válság, akkor egészen bizonyos, hogy ezek a gyenge kártyák nem jönnek létre.
Tehát egyszerű piaci kényszer volt. Az emberek akartak laptopot venni, amivel lehet játszani, de 3060-3070-re nem igazán volt pénze senkinek, lényegében már 1660-asokra se, annyira magas lett az árazás. Az 1650-esek meg elfogytak lassacskán.
Tehát a 3050 a 1650 helyettesítésére jött. Picike chip, jó sokat lehet belőle gyártani, a piac meg felszívja szépen.
Azóta ugye az ethereum bányászhatósága megszűnt, a kriptopiac a világgazdasággal együtt télbe vonult. Az ellátási láncok úgyahogy rendeződtek.
Ennek ellenére a laptopok még mindig eléggé drágák, főleg az erősebb videokártyások. itt még kell idő, mire végleg leveri a piac az árakat.
Használt videokártyák már abszolút a válság előtti árakon kaphatók úgy, hogy a forint szétinflálódott.
Szóval én úgy gondolom, hogy amíg az új laptopok ára ilyen magas, addig a 3050 egy szükséges kártya. Normál esetben biztos valami MX elnevezésű GPU létezne a 3060-ak selejtjeiből, gyengített változatként. Így viszont a coviddal, és bányászlázzal ilyen félmegoldásokat szültek, hamar be kellett fobni malamjt... és így már ami lehet, az gyártásban maradt.
----
Nagyon remélem, hogy a 4000 szériában nem lesz szükség 50-es kártyára 😅
---
Hát tulajdonképpen a 840m egyetlen létjogosultsága a VRAM-ja volt. Teljesítmény nem volt benne, de így legalább nem a rendszermemóriát zabálta. Nameg azért minimálisan jobb az integráltnál... gondolom csgo/sims/gta v eldöcögött rajta. Integráltakkal azért voltak gondok, és sajnos még mindig vannak. Gyengék.
"Biztos elmagyarázták már, nem olvastam a többiek írásait"
Hát nem inkább hagyjuk... Maradjunk annyiban, hogy semmit sem veszítettél azzal, hogy nem olvastál el mindent. A Te válaszod 10-szer annyit ér, mint az összes többi együttvéve, egyébként köszönöm szépen!
"Normál esetben biztos valami MX elnevezésű GPU létezne a 3060-ak selejtjeiből, gyengített változatként. "
Mint pl. az mx450? Egyébként ezeket az mx változatokat szándékosan gyengítik? Mármint kijön a chip, és direkt lerontják? Vagy egyszerűen gyártáskor kihagynak belőle ezt-azt, hogy olcsóbb legyen? Egyébként normális helyzetben egy ilyen 3060-ból készült mx kb. legalább fele annyit tudna, mint a 3060, és egy 3060-as laptop árának a felébe kerülne nagyjából, ugye? Tehát majdnem 3050-es szint, csak jóval olcsóbban?
Lesz 4050 [link] . Remélem, hogy 8 gigás ram lesz benne.
Hát a 840m az vígan vitte még a fallout 4-et is. 4gb ddr3 ram-om volt + ugye a 2gb vram. Nem akadt egyszer sem, simán 40 fps fölött volt. Ez ugye valakinek kevés, de nekem 30 fps felett már kényelmes. Ez a játék egyébként akkoriban igen memória igényes volt, szerintem 1gb vram-al lehet 20 fps-em sem lett volna.
"Teljesítmény nem volt benne, de így legalább nem a rendszermemóriát zabálta. "
Tehát hogyha 3050m 4gb-s vga-m van, de mellette a rendszerben van mondjuk 16 giga ram, akkor a vga azt is tudja használni, vagy csak korlátozottan?
3050-ben van RTX, sokat segít hogy fusson szépen. Na nekem egy 6GB 1660Ti mobile van, azzal 35-55FPS a Metro Exodus, minden ultra vagy epic beállításon, kivéve az RTX pipa. No most ha azt is bekapcsolom akkor 25FPS, nem szaggat, de érezhetően lassan fordul.
Na most egy 3050-nen lehet az RTX árnyékok miatt szebb lesz a játék, de a 4GB ram miatt közepes beállításokon fog futni mert ez fogja limitelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!