Miért pörög fel gyakran valamelyik ventillátor?
1-2 hete raktam újra a Win10-emet egy megvett termékkulccsal.
Konfigom:
* AMD Ryzen 2400G (iGPU-val használom)
* 8 GB Kingston Hyper-X RAM
* 240 GB WD Green SSD
* 1 TB WD winyó
+van egy 12 centis ventillátor a gépház elejében (gyárilag) és egy 8 centis hátul fent amit még én vettem anno
A CPU hűtője is gyári a táp pedig egy 500W körüli FSP Bronze (?) talán. A lényeg, hogy a táp is minőségi és 3 éve dobtam össze a konfigot.
A PROBLÉMÁM: Folyton az történik, hogy alapjáraton (csendben) megy a gép és egyszer csak felbőg valamelyik forgó alkatrész (ventillátor vagy a HDD nem tudom) és baromi idegesítően "életre kell a gép". Aztán idővel megint elhalkul, de ezek a felpörgések gyakoriak.
Szerintem a winyó lehet, mert olyan lézernyaláb puska szerű felvinnyogó hangot ad ki, mint amikor bekapcsolom és hirtelen bebootol.
Az UEFI-ben a CPU és Fan beállítások standardon vannak. CPU hőmérséklet stabil 25 és 35-40 közötti.
- Ha valamelyik ventilátor pörög fel, azt Speedfan-ban például látod (kiírja a fordulatszámukat)
- Ha a HDD kapcsolgat ki-be, akkor az energiagazdálkodási beállítások között nézz körül. (Az lenne az ideális, hogy soha ne álljon le. A HDD-k élettartamát a felpörgések száma csökkenti leginkább.)
ssd n van a rendszer meg minden ami betolt indulaskor nem?
hdd n meg jatekok pl vagy filmek stb.
ha haldoklik cserelni kell megeshet
ha venti porog akkor takaritas pasztazas erett a gep
valoszinu csak ennyi
ha nem ertesz hozza erdemes hozzaertore biznod
hiszen pucolgatas kozben olyant is kipucolhatsz amit nem kellene par chip labat pl. Vagy kondi labat stb.
pasztazaskor szinten hasonlo fizikai hibakat vethetsz
#5: Persze SSD-n van a rendszer, a C meghajtó. A HDD csak biztonsági mentés (passzív, kb. 2 havonta futtatok le egy sync fájlt néhány 10 mb adatot szinkronizálva) meg nyilván a letöltött filmek/játékok telepítőfájljai is a HDD-n vanna), de a lényeg, hogy a winyó nincs terhelve.
De akkor a legfontosabb kérdésem, ami félbeszakadt:
Hol lehet beállítani ezt a HDD ki-be kapcsolgatást az Energiagazdálkodási lehetőségekben, hogy a legjobb legyen az élettartamnak?
#5 ha valami baja van azon nem tudsz segiteni ezzel se mas szoftveres dologgal
cserelni kell, mielobb mentsd le, valami jo kulso hdd t erdemes beszerezned
HDD Sentinel el ellenorizheted pl. vagy gyartonak is lehetnek sajat programjai
sema beallitasainak modositasa
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!