Kicserelhetek laptopban HDD-t SSD-re?
Nincs elottem a laptop, de regebbi tipus (2014-16 koruli max). Igazabol nem tudom hogy a HDD es SSD interface ugyanolyan-e. Tehat lehuzom, radugom modszerrel mukodik-e? Nem rendelnek feleslegesen egy SSD-t.
Mit mondtok hardware guruk?
Koszonom

Ne hallgass az 1-es re. Még nem találkoztam olyan foschtalicska hulladék számítógéppel, aminél nem hozott jelentős teljesítmény növekedést a HDD -ről SSD -re váltás. Ahogy előttem írják a 2,5" -os SATA SSD bemegy a HDD helyére.
De a teljesség igényével, 2014 -től már voltak olyan laptopok, amik az mSATA kártya formátumú SSD -ket is fogadták. De ez nagyon ritka volt, és sosem alsó vagy alsó közép kategóriás laptopokba volt ez a lehetőség. Ez végül is csak annyi előnnyel jár, hogy olyankor nem kell kiszerelni a HDD -t maradhat benne adattárolásra.

2009–2010: Az mSATA szabványt a SATA-IO szervezet definiálja.
2010: Az első mSATA SSD-k megjelentek, és több laptopgyártó, elkezdte használni az Ultrabookokban és üzleti laptopokban.
2011–2013: Az mSATA szélesebb körben elterjedt, főleg üzleti laptopokban
2013 után: Az M.2 szabvány megjelenésével az mSATA kezdett háttérbe szorulni.
2006–2007 – Az Intel Core 2 Duo processzorokkal és az újabb chipsetekkel a legtöbb új laptop már SATA csatlakozóval érkezett.
2008–2009 – Az IDE szinte teljesen eltűnt az új laptopokból, és a SATA lett az egyeduralkodó.
Szóval ha ez a gép valóban 2014-16 környéki, akkor a normál 2,5 csatlakozója szinte biztosan SATA és mehet bele a 2,5-es SSD.
Viszont előfordulhat simán, hogy van benne mSATA de akár M.2 csatlakozó is.
Ami még fontos az mSATA esetében, nem minden modell támogatta boot meghajtóként, ez BIOS verzió és konfiguráció függő volt.

Ja és ma is létezik IDE SSD mondjuk jó drága, és itt nyilván nem a sebessége miatt, bár kb. 2-3× még ez is gyorsabb egy régi HDD-nél.
Nincs mozgó alkatrész, ezért strapabíróbb és halkabb.
Kevesebb energiafogyasztás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!