Érdemes a HDD-t és az SSD-t kombinálni?
leírom nálam hogy van. Van két m2 nvme az alaplapon. 1 és 2 tera. ezen kívül egy régi 240 es ssd.
az egy teráson van a rendszer, szoftverek etc.
A 2 teráson az aktuális nyers képek (fotós vagyok) és filmek. Torrent is arról megy. A közhiedelemmel ellentétben, a mai ssd meghajtók már nem olyan sérülékenyek. Mire ezek tönkremennek, addigra rég lecserélem őket. Nem véletlenül adnak rájuk 5 év gyártói garanciát.
A temp könyvtárakat (adobe is) és a különböző lapozó fájlokat a 240 es ssd-n tartom. azon nincs is más.
Ezeken kívül van egy dokkoló, 2x2 tera és egyszer 4 tera tárhely. duplázva mentem a fotókat, és utána ki is kapcsolom az egészet.
Plusz, havi kemény 7 dollárért mentem egy szolgáltatóhoz az ügyfelek képeit. Onnan is töltik le.
Saját tapasztalat szerint: Azok a hdd-k (rengeteg régi is van) amiket nem használok csak mentésre, tízen-évekig bírják. ugyanis ritkán vannak áram alatt, nem pörögnek.
A mai viszonyok mellett érdemes mellőzni őket a pc ben. csak lassítanak, semmi értelme.
én a kérdező helyében vennék egy 500 as, és egy 1 terás ssd-t. majd később amikor már tényleg kell, vennék egy vagy két külső megoldást, szigorúan adatmentésre.
A 11 es vagyok.
Még annyit hozzátennék, hogy az elterjedt közhelyekkel ellentétben a mai m2 és ssd drive ok már sokkal tartósabbak. Itt az adatlapja az én 2 terás m2 driveomnak
2 millió óra használat, 1280tb írás és 5 év garancia.
Számoljunk. Egy évben 8760 óra van.
a 2 millió óra az több mint 200 év, azzal nem lesz gond. :D
Ha napi 1 tera adatforgalmat generálsz a háttértáron, akkor 3,5 év. De nyilván annyit nem fogsz, nem tudom mennyi lehet. Talán 1-200 giga max.
Szóval ezekkel inkább az lesz már a gond, hogy túl sokáig húzzák. 5-6 év múlva meg úgy is veszel nagyobbat, jobbat.
Nem kötözködni akarok, de az 5 év garancia mennyire fog megnyugtatni, ha mondjuk egy rövidzár miatt elszáll az SSD-d, rajta az összes képpel amit valaha készítettél, doksikról, vagy mi neked fontos? Vagy ha esetleg túláram éri, mert az átlag júzer' a legolcsóbb tápegységet rakja a gépébe (nem gyanúsítgatás, de a felhasználók többsége ezen spórol)?
Én nem is a természetes elhalálozásától tartok az SSD-nek, hanem az elektronikai hibákra való érzékenységétől. Persze az ilyen esetek is elég ritkák, ahogy az is, hogy egy vinyóval adatmentésre kell rohanni egy erre szakosodott céghez.
De ha arra kerülne sor, akkor nekem megnyugtató a tudat, hogy még lenne esély kinyerni az adataim, amire egy SSD-nél esély sincs.
15
Fentebb azt is leírtam miért van így, és hány helyen, módon tárolom az adataimat. Írtam olyat, hogy nem kell mentést csinálni?
Ha egy vinyó elszáll, akkor meg a gatyáját költi az adatmentésre. tökmindegy a gépben mi van, csak minél gyorsabb legyen. A lényeg, hogy több helyen legyen mentés.
15
"Saját tapasztalat szerint: Azok a hdd-k (rengeteg régi is van) amiket nem használok csak mentésre, tízen-évekig bírják. ugyanis ritkán vannak áram alatt, nem pörögnek."
Van, több mint 20 éves ide hdd-m is régi családi képekkel. Tökéletesen működik
ezzel az erővel az egész gép elszállhat egy meghibásodás eredményeképpen, és az ellen sem véd semmi.
Én meg úgy látom, hogy kiforgatod amit írok és kötekszel, mert ilyen napod van. :)
Nem kötözködöm, nem kell személyeskedni, csak ellentmondásokba keveredsz saját magaddal és ahogy nézem szövegértési nehézségeid vannak (ez nem személyeskedés, objektív tény, hisz nem érted amit írok). Ha elszáll az egész gép, akkor elveszik bármi pótolhatatlan azzal, hogy alaplapot, CPU-t, RAM-ot kell cserélned?
Ugye, hogy nem...adattárolásról beszélünk még mindig. Olvass, értelmezz. Ha egy vinyó belsejéből kitépem a lemezeket, zsebrerakom, berakom a kulcsok mellé, összekarcolódik és elviszem adatmentésre, akkor arról még mindig lehet adatot menteni. Zárj rövidre egy SSD-t és nézzük meg arról mennyi adat nyerhető ki.
Leszögezem, NEM vagyok az SSD ellen, programokra, pótolható dolgokra tök jó, de fix adatokat tárolni HDD, lehetőleg külső, hogy ne legyen hangos a rendszer és ne is fogja vissza véletlenül sem. Befejezem, aki érti érti, aki nem az nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!