Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Melyik Linux disztrót ajánlaná...

Melyik Linux disztrót ajánlanátok az én esetemben?

Figyelt kérdés

Na a helyzet az, hogy elérkeztem arra a pontra, hogy elegem lett a Windows-ból. Gyerekként még volt türelmem és affinitásom hozzá, hogy sz*rozzak vele...

Windowson nőttem fel, ezért örülnék neki, ha a grafikus felület nem annyira térne el tőle, hogy gördülékenyebben tudjam használni. Még anno volt egy LiveCD-m PuppyLinux-szal, de nem sokra emlékeszem belőle, azt tudom, hogy egy nagyon öreg/kis teljesítményű irodai géphez használtam netezésre.

Átlagos célokra használnám: netezés, filmezés, torrentezés, nagyon ritkán talán játék...ÉS ami a legfontosabb, szövegszerkeztésre. Hallottam az OpenOffice-ról, de azt nem tudom, hogy támogatja-e a Microsoft Office formátumait? Elég sok Word és Excel fájlom van, továbbá legtöbbször online intézek ügyeket, ahol a csatolmányok msofficra szólnak, detto ugyanez vonatkozik a sulis tananyagokra.

Van egy 1 TB-s WD külső mervlemezem, exFAT-re formázva, ezt támogatná-e a Linux? Többnyire képek/videók/doksik vannak rajta, meg egy-két backup.

Laptop amire telepíteném: ASUS X550ZE

cpu: AMD FX-7600P Radeon R7

gpu: AMD Radeon R7 M270DX

ram: 4 GB

hdd: 1 TB

Esetleg lehetséges-e olyan, hogy a Linux mellett egy másik partíción rajta lenne a Windows? Ez nem lenne annyira fontos.

Így utoljára, a Chrome-ot használom, itt van minden elmentve/szinkronizálva telóval/Drive.. Nem lehetne megoldani, hogy Linuxon is fusson, vagy, hogy a Firefox-ra átimportálni az adatokat Chrome-ból?

2018. márc. 6. 11:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Ez egy alap leírás Ubuntuhoz, egész részletesnek tűnik. (Win mellé telepítésről is szól.)

[link]

Ez egy másik, itt már az egyedi partícionálásról is ír.

[link]

Itt a gyökér rendszerhez 5-15 GB-ot ír, én a 24-32 GB-ot sem sajnálnám tőle, de ez egyéni vélemény. (Ki tudja, mi mindent szeretnél majd telepíteni rá az évek alatt.)

2018. márc. 9. 09:45
 12/19 anonim ***** válasza:
Mondjuk a második link Intrepid-hez készült, ami meglehetősen régi rendszer, szóval csak óvatosan, mert azóta változott pár dolog!
2018. márc. 9. 10:04
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

A kábeles netnek azért alapból kéne mennie, ha csak nem PPP kapcsolatod van, ami felhasználónevet+jelszót igényel, és nincs routered. De ha szélessávod van, vagy routered, vagy akármi ami DHPC-n oszt IP-t, akkor menni kell. A tálcádon lévő kis hálózat appletben kell átnézni a dolgokat, amit lehet, automatikusra állítani. Esetleg próbáld meg terminálból a dhclient nevű programot futtatni (rootként). Egyébként Linux alatt, ha kérdezel, sokszor kapsz olyan választ, hogy ezt meg azt írd be/futtasd terminálban. Ez egyrészt azért van, mert Linux (és egyéb Unix származékok) alatt a paranccsor tradícionálisan egy igen jól használható eszköz. Másrészt nem feltétlenül ismerjük a desktop környezeted, amit használsz, ráadásul azok folyamatosan változnak is.

Sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy "írd be terminálba: sudo apt install inkscape", mint azt, hogy "ha Cinnamont használsz, akkor kattins ide meg ide meg oda meg szoftverközpont meg synaptic, ha Xfce-t akkor emide meg amoda meg csináld ezt csináld azt, ha Gnome3 van nálad, ahhoz nem értek, megállt a tudomány...", ráadásul a parancsok a legtöbb azonos disztrón alapuló rendszeren működnek, tehát ha pl. Debiant használsz, akkor az "apt", "apt-get", "apt-cache" és egyéb parancsok menni fognak Ubuntun, Lubuntun, Xubuntu, Minten, LMDE-n, stb., mert ezek mind-mind közvetlenül vagy közvetetten Debianra épülnek ( [link] ).

Ettől a terminálozástól aztán sokan megijednek, de nem kell, mert a paranccsor elég ritkán szokott harapni. Sok funkciót egyébként megtalálsz a grafikus felületen is, míg másokat nem.

A több partícióra való telepítés csak annyit jelent, hogy a megfelelő könyvtárakat a megfelelő partíciókra rakjuk. Pl. otthoni környezetben leginkább a /home mappát szokás másik partícióra tenni, mert ott tárolódnak a személyes dolgaid és a programok testreszabott beállításai, így ha esetleg újra kellene telepíteni valamilyen okból a rendszert, a / (gyökér) partíciót legyalulod és telepítesz rá, míg a /home mappa érintetlenül marad. Mivel Linuxban a fájlrendszer alá szinte mindent be lehet csatolni, így az újonnan telepített rendszerbe a /home mappa alá simán becsatolod a régi /home mappát, és így rögtön ott van minden adatod. Ez lényegében ugyanaz a koncepció, mint mikor Windows alatt csinálsz egy külön D: vagy E: meghajtót a filmjeidnek, zenéidnek. Vannak, akik a /boot-nak is csinálnak egy másik partíciót, mint ahogy az újabb Windows-ok is készítenek maguknak egy pár megás rendszerpartíciót.

Szerver környezetben szokás az /srv, az /sbin, az /usr, stb. egyéb mappákat másik partícióra, vagy akár egy távoli gépre rakni, és elérni pl. NFS-en keresztül. Nálam a céges FTP szerver van felcsatolva az /mnt/ftp mappába, így ugyanúgy tudom elérni és használni, mint ha egy helyi mappa lenne.

2018. márc. 9. 11:17
 14/19 A kérdező kommentje:

Hát a Windows mellé telepítést nem egészen így értettem, akkor az talán a "valami más" opcióba esik.

5 partíció van (+ a Windowsnak a pár megás cuccai), abból egy a Windows10-nek meg a rendszerközeli programoknak + office (~100 GB), kettő a programoknak,letöltéseknek(~310 GB), személyes cuccoknak,filmeknek (~310 GB), és az utolsó kettőt úgy gondoltam, hogy a Linuxnak szentelem, maga az egész oprendszernek ~60 GB-ot, és az ott letöltött/használt fájloknak meg ~120 GB-ot, azaz erre nem kerülne semmilyen Windowsban leszedett cucc, és fordítva a másik két 310-re meg Linuxos. Ez így nagy butaság lenne? Szval röviden, nem a Windows partíciójáról szeretnék leszedni helyet neki, mert már kivan alakítva. Ezt a /home mappa dolgot nem láttam a linken megemlítve, hogy hogyan is kerül át, vagy csak én voltam figyelmetlen, vagy csak simán copy/paste a dolog telepítés után?

Meg majd a Linux is csinálni fog magának ilyen pár megás recovery/egyéb partíciót automatikusan?

Na azzal a DHPC-s dologgal már szenvedtem egyszer a koleszban. Command promt-tal sikerült megoldani nagy nehezen. De itthon eddig ilyen probléma nem volt, igaz, nem a legmodernebb a router.

Tulajdonképpen olyan a terminál a Linuxnak, mint cmd a Windowsnak, nem?

2018. márc. 9. 19:32
 15/19 anonim ***** válasza:

"maga az egész oprendszernek ~60 GB-ot, és az ott letöltött/használt fájloknak meg ~120 GB-ot, azaz erre nem kerülne semmilyen Windowsban leszedett cucc"

Ez így teljesen rendben, a 60GB-ra mehet a rendszer, azt telepítéskor a / (gyökér) mappába csatolod, a 120GB-ot pedig a /home-nak. 4GB RAM-nál még ajánlott egy 2GB-os SWAP partició (mert a Linux nem file-ban, hanem külön partición tárolja a virtuális memóriát), ezt esetleg gondold meg.

Filerendszer legyen mindkettőn ext4, ha már Windowsban nem akarod úgysem elérni.

"Ezt a /home mappa dolgot nem láttam a linken megemlítve, hogy hogyan is kerül át"

Annyi a lényeg, hogy ha külön partición van, akkor új rendszer telepítésekor nem kell másolgatni, csak becsatolod a meglévő particiót. De nem kötelező neki külön partició, lehet egy helyen minden.

"Meg majd a Linux is csinálni fog magának ilyen pár megás recovery/egyéb partíciót automatikusan?"

Nem, nem fog. Ez nem Windows, hogy helyetted intézkedjen. Azt csinálja, amit mondasz neki. Ha akarsz, csinálhatsz a /boot-nak külön particiót, de nem kötelező. Van, aki a /tmp (ideiglenes fájlok) helyét is egy ramdrive-ba teszi. Sok lehetőség van.

"Tulajdonképpen olyan a terminál a Linuxnak, mint cmd a Windowsnak, nem?"

Inkább, mint a powershell. A Linux terminál milliószor többet tud, mint a windows command prompt. Gyakorlatilag mindent elérsz, minden beállítást meg tudsz tenni és rengeteg segédprogramot tudsz használni terminálból. A Linux alapú netes szerverekre nem is raknak GUI-t pont azért, mert terminálban mindent meg lehet csinálni.

2018. márc. 9. 20:27
 16/19 anonim ***** válasza:

Ez a 60+120 GB felosztás szerintem is jó lesz. 60 GB bőven elég lesz mindenre.

"Meg majd a Linux is csinálni fog magának ilyen pár megás recovery/egyéb partíciót automatikusan?"

Ha olyan "user friendly" telepítővel rendelkező disztrót használsz, mint amilyen pl. a Mint, és a teljes merevlemezes telepítést választod, akkor ott fog csinálni magának egy / és egy swap partíciót (legalábbis régebben így volt). Minden más esetben rád van bízva, hogy alakítod ki a partícióid.

"Ezt a /home mappa dolgot nem láttam a linken megemlítve, hogy hogyan is kerül át, vagy csak én voltam figyelmetlen, vagy csak simán copy/paste a dolog telepítés után?"

Nem kell semmit sehova másolni, minden marad ott, ahol van, csupán boot után fel kell csatolni az X partíciót mint /home. De ezzel egyelőre ne foglalkozz, nyugodtan menjen minden a 60 GB-os partícióra. Esetleg a 120 GB-os lehet NTFS, és akkor Windowsból is el fogod tudni érni.

Tehát eddig úgy vagyunk, hogy van a 60 GB-os /, meg egy 2 GB-os swap. Ha esetleg kérdezi a telepítő, hogy hova tegye a rendszerbetöltőt (GRUB), akkor a legelső partíciót add meg neki.

2018. márc. 10. 00:18
 17/19 safranyek76 válasza:
Gyökér mappának 20-25 GB-nál több felesleges,ha van home is.
2018. márc. 10. 21:45
 18/19 A kérdező kommentje:

Feltelepítettem a Manjaro-t, most már értem, hogy hogyan működnek ezek a mappa csatolások mint pl a home, csak eddig nem tudtam elképzelni, hogy ez hogy működik. Annyit kérdezett meg miután megcsináltam,amiket írtatok, hogy, "nincs EFI rendszer partíció beállítva", mivel nem írta, hogy mennyi hely kell neki, 1 GB-ot adtam neki.

Az Octopi fura még, volt vele egy kis kezdeti nehézség, de sikerült feltelepíteni amit akartam. Kellemes csalódás ért, hogy van rajta Office online, simán szinkronizált OneDrive-val. Nem tudom, hogy ez miért van, de itt sokkal tisztább hangzása van a hangszóróknak. Nincs semmi "zajos" hatása, kicsit halkabb viszont, mint Windows alatt, de sokkal minőségibb.

Playonlinux-szal is volt kis problémám, de rájöttem, hogy nem a legfrissebb Wine volt telepítve. Utána már tudtam telepíteni vele.

Eddig megvagyok elégedve a rendszerrel, telepről tovább bírja átlag felhasználás során a gép, mint Windows alatt. 3. napja használom, még nem ütköztem bele olyan "hibába" amit nem tudtam volna megoldani :) sőt, azóta a Windowst be se izzítottam. Ezt csak a kételkedőknek írtam :)

Még egyszer, köszönöm mindenkinek a segítségét!

2018. márc. 13. 12:55
 19/19 anonim ***** válasza:
Királyság!! :))
2018. márc. 13. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!