Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ki mit mond a Linux-ról?...

Ki mit mond a Linux-ról? Tanácsokat kérnék.

Figyelt kérdés
Fel szeretnék rakni egy Linux rendszert,pl egy Ubuntut.Kíváncsi vagyok mások véleményeire és tapasztalataira.Első sorban tanácsokat kérnék,mert nem volt még dolgom Linuxal,és még élőben sem láttam.Hogyan kell használni,feltelepíteni.A játékok hogyan futnak rajta.Nekem az IT tanárom azt mondta,ha feltelepítek rá valami PlayOnLinux dolgot meg még valami mást,akkor ugyan úgy tudok rajta játszani bármivel.Erre is kíváncsi lennék.
2013. nov. 28. 18:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nekem nem annyira tetszik a Linux egy hétig használtam aztán vissza tértem a jó öreg Windows-hoz. A linux sokkal stabilabb és nyílt forráskódú na és nincsenek rá vírusok.Persze azért hátránya is van a Liuxnak az hogy nem írtak rá 1000 féle programot és ezért is nem nagyon terjedt el.Játékokat nem próbáltam rajta.
2013. nov. 28. 18:13
 2/14 anonim válasza:
Szerintem nagyon jó. Ha ubuntut akarsz sztem ne az alapot rakd fel (unity (lassú(legalábbis nálam) kezelőfelület miatt).Mondjuk Lubuntut vagy Xubuntut(guglin 2 perc és ugyanúgy kell telepíteni). Játékok terén türhető legalábbis számomra, már van rá steam: dota 2, team fortress, Counter Strike ..... , a playdeb-et ajánlom nagyon rengeteg játék van rajta. A playonlinux-al meg wine-val windows programokat lehet használni (még soha nem használtam). Ugy mint windows programokat ugyanugy játszhatsz ennyi erővel ps2-őt is. A libre office nevü program csomag meg kezeli az új worldot powrpointot egyebet.
2013. dec. 1. 15:55
 3/14 Csxeba ***** válasza:

Simán jobb a windowsnál! több ezer féle Linux disztró van, tutira találsz olyat, ami megfelel neked.

Windowsos játékok futtatását leginkább tényleg Wine-nal lehet megoldani. Elég jó program, Debianon nagyon szépen futtatja a Total Commandert és a Microsoft Office 2007-et, nekem csak ez a két fenntartásom volt a Linuxszal szemben. Játszani én nem szoktam, de ha pl kíváncsi vagy hogy Call of Duty 2 fut-e wine-nal akkor ráguglizhatsz kb így:

COD 2 wine

A Wine-nak van egy adatbázisa, ahol leírják, hogy melyik wines program melyik Wine verzión fut a legjobban, oda is beírhatod a kérdéses programokat.

+ azokat a jétékokat, amik MAC-re jönnek ki átportolhatóak Debianra (bár ez elég bonyolult) és MAC-re kb minden kijön.

Szóval vágj bele. Kezdetnek mondjuk Linux Mintet tedd fel, az Ubuntu alapú csak van benne pár hibajavítás és plusz előkonfigurálás. Ha ott kiismerted magad akkor sztem állj át Debianra, az a legstabilabb és annak van a legszélesebb fejlesztői köre.

2013. dec. 3. 15:59
 4/14 A kérdező kommentje:
Elkezdtem telepíteni a Debian 7-et.Megy rendesen,de a hálózati ellenőrzésnél megáll a telepítő.Többször is újra indítottam,mire rájöttem,hogy a fos T-home,nekünk Wi-fis netet hozott,és most a nagy gép is arról megy.Nincs kábél,és valószinüleg nem érzékeli a wi-fi drivert.Ilyenkor mit kell tenni?
2013. dec. 3. 17:46
 5/14 A kérdező kommentje:
*kábel
2013. dec. 3. 17:47
 6/14 Csxeba ***** válasza:
nekem is ugyanez volt. Ezért mondtam, hogy tegyél előbb Linux Mintet :D Azt felteszed és ott van wifid, akkor beírod terminálba, hogy "lspci -k". Ez kilistázza a bővítőkártyákat és hogy milyen kernel driverek futnak éppen ahhoz a kártyához. Megnézed, hogy a wifi kártyánál mi van a "driver in use:" sor mellett. Utána debianra fel kell telepíteni ezt a kérdéses drivert. De ha nem tévedek túl nagyot akkor broadcom kártyád lesz (csak nem valamelyik Lenovo G laptopod van? :D)
2013. dec. 4. 09:31
 7/14 A kérdező kommentje:
Nem,asztali gépem van :D nincs külön kártya,csak egy pendrive szerű wifi vevő és hozzá egy driver
2013. dec. 4. 14:34
 8/14 anonim ***** válasza:

Az alap telepítőben sok 3rd party hálókártya driver nincsen benne. 2 lehetőséged van:

a) addig bedugod utp-n a gépet, mert ahhoz 99%, hogy van driver (vagy egyéb netes megoldás)

b) nem netes telepítőt töltesz a netről, hanem a stock cd/dvd image-et, az feltelepül kérdezés nélkül, és utána a működő rendszerre rárakod a 3rd party drivert. (pl. pendrive-on átviszed egy másik gépről)

2013. dec. 4. 14:38
 9/14 Csxeba ***** válasza:
Utolsónak igaza van. Legjobb, ha addig kábelt dugsz be. Sajnos az offline telepítés nagyon bonyolult, minden függőséget fel kéne oldanod offline ami elég nagy falat egy kezdő Linuxozónak. Vagy tegyél Linux Mintet, ott nagyobb eséllyel be van építve a driver a kernelbe, vagy Linux Minten van egy kis program (driver manager), ami a nem nyílt drivereket menedzseli neked (tehát csak be kell pipálnod őket).
2013. dec. 4. 15:05
 10/14 anonim ***** válasza:
A stock debian telepítő első cd-n pont azok a programok vannak, amik egy default telepítéshez kellenek. Ha nem választ semmi extrát, akkor nem kell dependency-kkel sem küzdeni. Aztán ha már van net, mehet a synaptic!
2013. dec. 4. 15:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!