Irreálisan magas GPU használat CS2-ben. Mi okozhatja?
Első körben a gépemről pár szót, hogy mindenkinek tiszta legyen:
Arch Linux (mesa driver, vulkan-radeon)
Sapphire Pulse RX 7900XTX
Ryzen 7 5800X
Kingston Fury 2x8 GB @ 3466MHz
Seasonic Focus GX 850W
4K @ 60Hz AOC monitor
A problémám pedig az, hogy iszonyatosan magas GPU használata van a játéknak. Alacsony grafikai beállításokon, lockolt 64 FPS-sel is 70-80%-os használata van a GPU-nak. Ha leveszem a lockot, akkor alacsony grafikán olyan 180-200 FPS-em van. Magas grafikán talán 100-120 körül.
Nagyjából olyan mintha egy GTX 1650-es kártyám lenne. Közben meg jelenleg a piacon kapható második legerősebb kártyám van.
Azt is hallottam, hogy a Vulkan több feladatot képes átadni a videókártyának a processzorról, de hogy ennyire?
Bármilyen benchmarkot nézek, ugyanezt a játékot, ugyanekkora 4K felbontásban mindenki 3-4-500 FPS-sel nyomja.
Processzorom lehet gyenge? De a processzor csak 10-15%-on dolgozik (valamikor csak 5-7%). Meg egyébként is ha a processzor lenne a szűk keresztmetszet, miért maxolódik ki ennyire a kártya?
Nem igazán tudom mi lehet a gond? Talán az open driver? Az AMD sajátját kéne használnom? De a nyitott vulkan driverről hangoztatja mindenki, hogy milyen jó meg jobb mint az AMD-jé. Miért lenne pont nálam baj vele?
Kis utólagos update.
Tegnap jött ki pont egy összehasonlítás, amiben a srác teszteli Windowson DX11-el meg Vulkan-nal a CS2-t meg mellette Linuxon is.
A teszten az látszik, hogy kisebb-nagyobb különbségekkel, de mindig a Linux ad nagyobb FPS-t. Ennyit arról, hogy Linuxon megy rosszabbul a CS2.
X11, proton experimental, windows 11 23h2....
Hardver és distro függő. Cachyos pedig jó választás.
Én arra tippek nincs jól optimalizálva. Velem Windowson többször is előfordult, hogy meccs közben kicrashelt az egész játék.
Másik: nem tudom, hogy az Alt-Tab bug azóta fixálva lett-e, de ez is elég árulkodó szerintem.
Az a helyzet, hogy a CSS optimalizálásai még mindig nem az igazi így egy év után se. Még Windowson se fut a legjobban, Linux meg nem az elsődleges platform, ha a játszás a cél. Idővel talán kicsit jobb lesz Linuxra is.
A Feral gamemodeot egyébként próbáld ki. Javíthat az is a teljesítményen.
sudo pacman -S gamemode lib32-gamemode
Add hozzá a felhasználódat a csoportjához:
sudo usermod -aG gamemode <felhasználóneved>
Aztán Steamben jobb klikk a CS2-re, Tulajdonságok és ha jól emlékszem valahol ott lehet hozzáadni indítási opciókat az adott játékhoz.
Oda beírod:
gamemoderun %command%
Így kicsit talán jobban optimalizálja a teljesítményt.
További konfigurációs lehetőségeket találsz még hozzá az Arch Wikin meg a gamemode github oldalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!