Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Irreálisan magas GPU használat...

SIDLER22 kérdése:

Irreálisan magas GPU használat CS2-ben. Mi okozhatja?

Figyelt kérdés

Első körben a gépemről pár szót, hogy mindenkinek tiszta legyen:

Arch Linux (mesa driver, vulkan-radeon)

Sapphire Pulse RX 7900XTX

Ryzen 7 5800X

Kingston Fury 2x8 GB @ 3466MHz

Seasonic Focus GX 850W

4K @ 60Hz AOC monitor

A problémám pedig az, hogy iszonyatosan magas GPU használata van a játéknak. Alacsony grafikai beállításokon, lockolt 64 FPS-sel is 70-80%-os használata van a GPU-nak. Ha leveszem a lockot, akkor alacsony grafikán olyan 180-200 FPS-em van. Magas grafikán talán 100-120 körül.

Nagyjából olyan mintha egy GTX 1650-es kártyám lenne. Közben meg jelenleg a piacon kapható második legerősebb kártyám van.

Azt is hallottam, hogy a Vulkan több feladatot képes átadni a videókártyának a processzorról, de hogy ennyire?

Bármilyen benchmarkot nézek, ugyanezt a játékot, ugyanekkora 4K felbontásban mindenki 3-4-500 FPS-sel nyomja.

Processzorom lehet gyenge? De a processzor csak 10-15%-on dolgozik (valamikor csak 5-7%). Meg egyébként is ha a processzor lenne a szűk keresztmetszet, miért maxolódik ki ennyire a kártya?

Nem igazán tudom mi lehet a gond? Talán az open driver? Az AMD sajátját kéne használnom? De a nyitott vulkan driverről hangoztatja mindenki, hogy milyen jó meg jobb mint az AMD-jé. Miért lenne pont nálam baj vele?

nov. 8. 10:37
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Kis utólagos update.

Tegnap jött ki pont egy összehasonlítás, amiben a srác teszteli Windowson DX11-el meg Vulkan-nal a CS2-t meg mellette Linuxon is.

A teszten az látszik, hogy kisebb-nagyobb különbségekkel, de mindig a Linux ad nagyobb FPS-t. Ennyit arról, hogy Linuxon megy rosszabbul a CS2.

[link]

nov. 10. 17:48
 12/15 anonim ***** válasza:
Ez még mindig x3d processzor. Álomvilágban élsz snidling.
nov. 10. 17:52
 13/15 anonim ***** válasza:

X11, proton experimental, windows 11 23h2....

Hardver és distro függő. Cachyos pedig jó választás.

nov. 10. 21:09
 14/15 anonim ***** válasza:

Én arra tippek nincs jól optimalizálva. Velem Windowson többször is előfordult, hogy meccs közben kicrashelt az egész játék.

Másik: nem tudom, hogy az Alt-Tab bug azóta fixálva lett-e, de ez is elég árulkodó szerintem.

nov. 12. 10:10
 15/15 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy a CSS optimalizálásai még mindig nem az igazi így egy év után se. Még Windowson se fut a legjobban, Linux meg nem az elsődleges platform, ha a játszás a cél. Idővel talán kicsit jobb lesz Linuxra is.

A Feral gamemodeot egyébként próbáld ki. Javíthat az is a teljesítményen.

sudo pacman -S gamemode lib32-gamemode

Add hozzá a felhasználódat a csoportjához:

sudo usermod -aG gamemode <felhasználóneved>

Aztán Steamben jobb klikk a CS2-re, Tulajdonságok és ha jól emlékszem valahol ott lehet hozzáadni indítási opciókat az adott játékhoz.

Oda beírod:

gamemoderun %command%

Így kicsit talán jobban optimalizálja a teljesítményt.

További konfigurációs lehetőségeket találsz még hozzá az Arch Wikin meg a gamemode github oldalán.

nov. 18. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!