Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Irreálisan magas GPU használat...

SIDLER22 kérdése:

Irreálisan magas GPU használat CS2-ben. Mi okozhatja?

Figyelt kérdés

Első körben a gépemről pár szót, hogy mindenkinek tiszta legyen:

Arch Linux (mesa driver, vulkan-radeon)

Sapphire Pulse RX 7900XTX

Ryzen 7 5800X

Kingston Fury 2x8 GB @ 3466MHz

Seasonic Focus GX 850W

4K @ 60Hz AOC monitor

A problémám pedig az, hogy iszonyatosan magas GPU használata van a játéknak. Alacsony grafikai beállításokon, lockolt 64 FPS-sel is 70-80%-os használata van a GPU-nak. Ha leveszem a lockot, akkor alacsony grafikán olyan 180-200 FPS-em van. Magas grafikán talán 100-120 körül.

Nagyjából olyan mintha egy GTX 1650-es kártyám lenne. Közben meg jelenleg a piacon kapható második legerősebb kártyám van.

Azt is hallottam, hogy a Vulkan több feladatot képes átadni a videókártyának a processzorról, de hogy ennyire?

Bármilyen benchmarkot nézek, ugyanezt a játékot, ugyanekkora 4K felbontásban mindenki 3-4-500 FPS-sel nyomja.

Processzorom lehet gyenge? De a processzor csak 10-15%-on dolgozik (valamikor csak 5-7%). Meg egyébként is ha a processzor lenne a szűk keresztmetszet, miért maxolódik ki ennyire a kártya?

Nem igazán tudom mi lehet a gond? Talán az open driver? Az AMD sajátját kéne használnom? De a nyitott vulkan driverről hangoztatja mindenki, hogy milyen jó meg jobb mint az AMD-jé. Miért lenne pont nálam baj vele?

nov. 8. 10:37
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
56%

Sidler megint alkot... Nincs olyan, hogy "átadom a feladatot" a cpu-ról gpu-ra. A Vulkan pedig nem driver.

"a processzor csak 10-15%-on dolgozik"

És ez szerinted mit jelent?

nov. 8. 10:53
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Cs2 rettentően proci és ram igényes. Kimaxolt beállításokkal érthető a 120fps 4k-ban, főleg linuxon, alap kernellel.

Linux alatt kb. 15%fps veszteség cs2-ben windowshoz képest. Ahhoz, hogy több fps-ed legyen csapassad 1080p-ben. Vagy vegyél jobb procit meg ramot. Ha ennél is több fps kell, overclockolj mindent és cserélj legalább kernelt.

nov. 8. 12:47
 3/15 A kérdező kommentje:

"Cs2 rettentően proci és ram igényes."

Igen. Ezt én is tudom. Éppen ezért érthetetlen, hogy miért igényli ennyire a videókártyát a CPU meg a RAM helyett.

"Kimaxolt beállításokkal érthető a 120fps 4k-ban, főleg linuxon, alap kernellel."

Kimaxolt beállításokkal ennek a kártyának a God of War-t kéne vinnie 120 FPS-sel, nem egy esport játékot. [link]

Az, hogy Linux meg alap kernel, olyan sokat nem ad hozzá. A tuningolt kernelekről, amit láttam teszteket max 15-20 FPS-t javítanak játékokban. Nem hiszem, hogy egy Xanmod vagy TKG hiánya miatt dob el a gép több mint 300 FPS-t. Ráadásul úgy, hogy még csak nem is a proci hanem a videókártya a szűk keresztmetszet. Egyébként meg elfelejtettem a kernelt leírni (nem gondoltam volna, hogy ez ennyire fontos lehet még valakinek), de Zen kernelt használok, nem az alapot.

"Linux alatt kb. 15%fps veszteség cs2-ben windowshoz képest."

Lehet, de ez a különbség ahhoz túl nagy.

"Ahhoz, hogy több fps-ed legyen csapassad 1080p-ben."

Még egyszer leírom akkor, hogy ennek a kártyának ennél sokkal többet kéne tudnia. Attól, hogy 1080p-re leveszem nem lesz a probléma megoldva. Picivel gyorsabb lesz a játék nyilván, de továbbra sem tiszta, hogy miért tud a kártya fele annyi (vagy még annyit se) FPS-t teljesíteni.

De, hogy ne érje szó a ház elejét - gyors kipróbáltam és láss csodát! Nem javult meg. 1080p-ben, max grafikán 150-200 FPS között ugrált a játék.

"Vagy vegyél jobb procit meg ramot. Ha ennél is több fps kell, overclockolj mindent és cserélj legalább kernelt."

Kernel csere megvolt Zen-re. Jobb processzor meg nem kell. Ezzel a processzorral mások 300 FPS fölött játszanak. Nálam a közelében sincs az FPS ezeknek.

De egyébként meg nem az FPS-sel van alapvetően problémám. 60Hz-es monitorhoz ez elég is. Az én problémám az, hogy miért tud az én gépem fele annyit amikor benchmark-ok alapján legalább kétszer ennyit kéne neki.

Vagyis pontosabban azt szeretném kideríteni, hogy egy esport játéknál full grafikán 64 FPS lock-hoz miért kell 100%-on pörögnie a videókártyának.

nov. 8. 13:19
 4/15 anonim ***** válasza:
53%
Mivel a CS2 alapvetően egy DX11 game, és a Vulkan emulálva van rá, ezért is érthető a lassulás, hiába erősebb API. A 4K is rátesz a dolgokra, plusz a CS2 cpu heavy game. Az, hogy még pluszban linuxon játszol, így valahogy érthető a teljesítmény.
nov. 8. 13:27
 5/15 anonim ***** válasza:

"Bármilyen benchmarkot nézek, ugyanezt a játékot, ugyanekkora 4K felbontásban mindenki 3-4-500 FPS-sel nyomja."

[link]

Ez nem 300 400 500 FPS.

nov. 8. 13:34
 6/15 anonim ***** válasza:

Először is: 100-120fpsnél, mint ami neked van 15-20fps, az 15-20%-os előrelépés, ami hatalmas csak egy kernel csere miatt. Megsúgom, hogy zen meg xanmod nem segít sokat, legtöbb teljesítménytöbbletet és legkisebb átviteli késleltetést eevdf vagy bore adja, patchelve.

Másodszor: A te procid 5800x és nem 5800x3d mint a videóban linkeltél, a 2 proci között nagy a kölönbség.

Harmadszor: Megnéztem neked CS2-ben van 400-550fps-em maptól függően 1080p-ben lowon és a kártya kihasználtsága 80-90%, windowson. 7800x3d, rtx3070, 6000cl28 ramok.

Linuxon ugyanitt, 20%-el kevesebb fps.

nov. 8. 14:11
 7/15 A kérdező kommentje:

Érdekes dolgok ezek amit írtok.

"Mivel a CS2 alapvetően egy DX11 game, és a Vulkan emulálva van rá"

Maga a Valve az egyik leg Linux pártibb cég. Főleg a Steam Deck-jük miatt most rengeteg pénzt ölnek bele, hogy a játékélmény minél jobb legyen Linuxon. Erre pont az egyik saját játékuk ne lenne rendesen megcsinálva Vulkan-nal? Ez nekem kicsit sántít így... Tudsz erre valamilyen forrást linkelni, hogy honnan az infó? Mert egy ilyen cégből ezt pont nem nézném ki, hogy az egyik saját játékuk Linux támogatottságára ennyire tojnak.

"A 4K is rátesz a dolgokra, plusz a CS2 cpu heavy game."

Aranyos, hogy a processzort akarjátok itt mindenért okolni, de még mindig arról van szó, hogy a videókártya dolgozik 100%-on. Tehát a videókártya az ami a szűk keresztmetszet és minden mástól ami a gépben van, elegendő FPS-t kap ahhoz, hogy maximumon tudjon dolgozni. Előbb levettem a processzor teljesítményét. Letiltottam az SMT-t meg 4 magot és 1 GHz-el levettem a maximum órajelet is. Tehát a gép ment 4 maggal, 4 szállal, 3.8 GHz-en. Na itt már előjött a processzor mint szűk keresztmetszet és ez látszódott is a satisztikán. DE ha ez a lefokozás nincs akkor a videókártya jön ki csúcstartóként.

"Az, hogy még pluszban linuxon játszol, így valahogy érthető a teljesítmény."

És ettől kell többet dolgozni a videókártyának egy játékkal? Mert Linuxot használok? Ettől lesz egy játék többé vagy kevésbé videókártya heavy, hogy milyen rendszer van mögötte? Nem igazán értem a kapcsolatot a kettő között.

" [link]

Ez a videó is érdekes amit küldtetek.

[link] ebben a videóban például 5-600 FPS-sel játszik a csávó úgy, hogy a proci a szűk keresztmetszet. Tehát 500 FPS-nél is még marad kapacitás a kártyába. (Igen. Próbáltam 1080p-ben is ugyanígy. A 200 FPS-t alig tudtam meghaladni.)

Vagy itt van például ez a videó: [link] itt az ember szintén 4-500 FPS-sel játszik 4K Low-on. Itt mondjuk már elég magas a GPU Usage, de még mindig egy CPU bottleneck van inkább.

Tényleg fura ez amúgy, hogy benchmark meg benchmark között is mekkora különbségek vannak. Ugyanaz a játék, ugyanazzal a GPU-val, ugyanazokkal a beállításokkal valakinek 120 FPS-sel megy. Valakinek meg 500-zal.

"Először is: 100-120fpsnél, mint ami neked van 15-20fps, az 15-20%-os előrelépés, ami hatalmas csak egy kernel csere miatt. Megsúgom, hogy zen meg xanmod nem segít sokat, legtöbb teljesítménytöbbletet és legkisebb átviteli késleltetést eevdf vagy bore adja, patchelve."

Ehhez nem tudok igazából mit hozzászólni. A témánk szmepontjából most a Linux kernel tuning nem releváns. Egyrészt továbbra is a videókártya magas használatával van bajom az FPS számhoz képest nem önmagában az alacsony FPS-sel van bajom. Másrészt ha az FPS-sel lenne bajom rendszer szinten akkor sem 15-20 FPS különbségről beszélünk hanem kb 200-ról.

"Másodszor: A te procid 5800x és nem 5800x3d mint a videóban linkeltél, a 2 proci között nagy a kölönbség."

Ez így van. Nagy a különbség. De leírom akkor 101-szerre is, hogy nem a processzorom telik be elsőként hanem a videókártyám. Ha a processzor nem lenne képes többre akkor nem tudna elég képkockát szolgáltatni a videókártyának, ami következtébe leesne a videókártya usage. De ilyen nem történik. A videókártya teljesen ki van pörgetve és az FPS lockon kívül eddig nem tudtam olyan körülményeket teremteni, hogy a vidikari ne fusson 100%-on hanem a processzor adja az FPS csúcsot. Majd még talán valami elb@szott 640x480-as felbontásban megpróbálom, hogy sikerül-e a processzor maximumát kihozni, de most egyenlőre még hagyom ezt.

"Harmadszor: Megnéztem neked CS2-ben van 400-550fps-em maptól függően 1080p-ben lowon és a kártya kihasználtsága 80-90%, windowson. 7800x3d, rtx3070, 6000cl28 ramok."

Ez tök jó. Tehát neked a CPU-d adja itt a 4-500 FPS csúcsot. A probléma az, hogy nekem nem. Nekem 120 FPS-nél a videókártya adja a csúcsot. Az, hogy linuxon neked 20%-al kevesebb az FPS, sokat nem mond. Azt megnézted, hogy miért kevesebb? Megtelik neked is a videókártya? Vagy processzor részről nem tud többet a gép?

nov. 8. 17:53
 8/15 A kérdező kommentje:

Úgy látom egyébként, hogy a problémámat még mindig nem értitek. Nem az alacsony FPS-sel van bajom. Azt úgyis lockolom 64 FPS-re mert csak 60Hz-es monitorom van. Nem is a processzorral van a baj. 200 FPS kijön így is a prociból ami majdnem négyszerese annak a számnak amivel játszok.

Nem önmagában a teljesítménnyel van poblémám hanem azzal, hogy ezért a teljesítményért mennyit dolgozik a videókártya.

Ha beállítom a játékot Low grafikára és 64 FPS-re akkor a GPU olyan 75-80%-on dolgozik. Ezzel nem is lenne baj, ha egy kifingott GTX 1060-al nyomnám. De nem ez a helyzet. A helyzet az, hogy a piacon kapható második legerősebb videókártyám van. Ez a helyzet.

És igenis zavaró, hogy ezért a szent 64 FPS-ért (itt már max grafikán) úgy dolgozik a kártyám mintha Cyberpunk-oznék FullHD-ban, Ultra beállítások mellett. Mindezt egy olyan játékban aminek elvileg az esport címe miatt kb egy krumplin is el kéne futnia.

nov. 8. 18:15
 9/15 anonim ***** válasza:

Nekem is 100%-on pörög a kártya(az rtx 3070) linuxon és windowson is cs2-ben már akkor is ha csak 2k-ra rakom a felbontást. Azért fut ott szarabbul, mert ez ilyen, így oldották meg. Apex legendsben meg 20%-al több volt windowshoz képest, mert linuxon jobban oldották meg.

Az, hogy a második legerősebb kártyád van és a játékot így rakták össze nem a te hibád, viszont a te problémád, mert kevesled a teljesítményt ekkora erőfelvétel mellett.

Egy ryzen 5 7600x rtx3060 mellett több fps-t hoz 1080p-ben cs2-nél, mert annyival jobb a proci és a te géped árának a töredékébe kerül. Ugyanez valorantnál, lolban és a legtöbb esport játékban.

Esport játékoknál elég az újabb közepes proci, közepes kártya és bamm, máris több fps-ed van mint egy régebbi csúcs procival meg egy mostani csúcs kártyával.

nov. 8. 22:39
 10/15 A kérdező kommentje:
Hát ez szomorú. Azt hittem azért jobban fogják optimalizálni a játékot. De akkor mindegy. Ez van.
nov. 9. 05:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!