Hol/hogyan tároljátok a fontos fájlokat? (Felhő / külső merevlemez / egyéb?)
Laptopvásárlás előtt állok. Eléggé meglepődtem, hogy alapvetően mennyire kicsi háttértár van a legtöbb modellben, és mennyire drága nagyobbat kérni bele.
Viszont belegondolva nem is feltétlenül szeretném csakis 1 db laptopon őrizni a dolgaimat, mert ha bármi történik vele akkor elveszik minden.
Főleg két opció jár a fejemben:
- külső merevlemez - ebből 2 db-ot vennék és mindkettőre mentenék, mert a múltban már volt ilyenem és bedöglött, nem bízok benne 100%-osan. Előnye viszont, hogy csak egyszer kell megvenni.
- felhőtárhely - előnye hogy nem vesznek el az adataim akkor se ha leég a ház, illetve neten bármikor bárhonnan elérem. Hátránya hogy folyamatosan fizetni kell érte, és az idővel elég komoly összeg.
Ti mit használtok, illetve mit ajánlanátok? (Amatőr vagyok, szóval csak kezdő “hülyebiztos” megoldások érdekelnek)
Ha releváns, akkor a fájlok amiket szeretnék tárolni, főleg fotók és videók. Nem tudom ez befolyásol-e bármit.
Jó irányban gondolkodsz, ha már 2-3 helyen megvan, akkor nullához közeli a végleges elvesztés esélye. Egyszer megvan az épp használt gépen, egyszer megvan egy külső adathordozón, és egyszer felhőben, ha biztosra akarsz menni. Vagy ha kicsi a belső tárhely, akkor 2 külső + felhő.
Ha csak egy helyen van meg és egy példányban, az kockázatos. Még felhőben is. Pár éve leégett egy adatközpont, és a rajta lévő virtuális gépekről vagy szerverekről nem minden esetben volt további mentés. Ami ott elégett, és nem volt belőle másodpéldány sehol, annak annyi.
Itt is, ott is..
Főleg több külső hdd-n az asztalfiókban.
Laptopon alapból felhős mentés fut (Duplicati-val OneDrive-ra titkosítva), ezen kívül a dokumentumok/képek jelentős része amúgy is valamilyen szolgáltatással szinkronizálva van (OneDrive, NextCloud, iCloud).
Szerverekről helyi mentés készül, havi egy megy külső diszkre + OneDrive-ra.
A lényeg, hogy ez automata legyen (szerintem), a "kézzel időnként kimásolom külső diszkre" megoldás mindig pont azt a mentést nem fogja tartalmazni, amire szükséged lesz...
Ja, az lemaradt hogy belátható időn belül 1-2 TB tárhely elég lenne nekem, szóval nem valami eszement méretekről beszélünk.
Köszi az eddigi válaszokat!
"Bocs az amatőr kérdésért, de ezek a külső SSD/HDD dolgok, leegyszerűsítve, úgy működnek, mint egy pendrive?"
Nagyon leegyszerűsítve igen, az SSD lényegében ugyanolyan szilárdtest-alapú meghajtó mint a pendrive-ban alkalmazott, csak az előbbiben minőségibek a memóriacellák, és kicsit komplexebb vezérlőelektronika van.
Egy belső merevlemezből/SSD-ből egy SATA/M.2 --> USB átalakítóval tudsz külső meghajtót csinálni.
"Azaz csak rádugom és ennyi?"
Ugyanúgy kell kezelni, mint egy belső meghajtót vagy pendrive-ot: particionálni kell és formatálni.
"És TV készülékre dugva, működnek?"
Általában igen, de TV-függő, hogy milyen partíciótípust, fájlrendszert, illetve médiaformátumokat kezel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!