Szintet lépett. Gáz van?
A ChatGPT a napokban szintet lépett. Hogy a korábbi verziónál statisztikailag legalább nyolcszor jobb, pontosabb válaszokat adjon az elé tálalt problémákra. A neki szegezett kérdések összetettsége is mélyebb lehet a korábbiaknál.
Már cikkeznek is arról, hogy ma ás MI-nél kifinomultabb ChatGPT4 veszélyezteti állások egész sorát, de még a szoftverfejlesztők is bajban lehetnek.
Kinek mi a véleménye? Befolyásolta ez a jövőképét valakinek? Ha igen, hogyan?
Egyáltalán, hány év laufjuk van még a szerényebb képességűeknek?
Hármasnak írnom, hogy én kipróbáltam ezt úgy, hogy adtam egy feladatot a ChatGPT-nek. Egy RLE tömörítő algoritmust (bitkompresszort) vártam el tőle, de nagyon egyedi, speciális igényekkel, nehogy valami publikus, jegyzetbeli példával kijátszhasson. A feladatot megfogalmaztam, majd bemásoltam neki. Négy alkalommal generáltattam vele választ. A legjobb eredménye sem volt teljesen hibamentes, de egy kis belepiszkálás után már az lett.
Pontosan ugyanezzel a szöveggel megkínáltam két fejlesztőt. Közülük a jobb, az okosabb második nekifutásra értette meg a feladatot, a gyengébbnek már jóval többet kellett magyarázni.
Az okosabb kolléga implementációja kb. a ChatGPT szintjén volt. Kompressziós viszonyt mérve. A gyengébb már nem is volt képes működőképes kódot kiizzadni magából. Érdeklődés elvesztésére hivatkozva, inkább feladta. Annak ellenére, hogy csak bő 300 sor lett volna az egész.
Azt reméltem, hogy kérdésekkel bombáztok majd, de nem így lett.
Mindegy, akit érdekel, annak azért leírom a dolog másik felét is. A ChatGPT két részletben generálta ki a megoldást, kb. 2 perc alatt, a jobbik fejlesztő három és fél óra múlva küldte át a maga verzióját, a speckó értelmezésére elment kb. fél óra. Ebben a négy órás időintervallumban egy hevenyészett teszt is benne volt az ő részéről.
Ha mélyebben belegondolok, akkor elég ijesztő, hogy mondjuk, egy öt főt foglalkoztató kis cég esetében, ahol a bérköltség, teszem azt, havi négy milla jelenleg, 1-2 év múlva már elég lesz a ChatGPT-t abajgató, annak kódját letisztázó, kiegészítő, egy darab minőségibb emberke, a maga havi egy, esetleg másfél millás (bruttó) bérigényével.
"Szabó Péter, a Microsoft magyarországi ügyvezető igazgatója"
IGen, az a Microsoft, amelyik ahogy a cikk is írja dollármilliókat ölt a projektbe. Azt gondolod, hogy ezekután azt fogja elmondani, hogy milyen szar az eredménye?
Amíg azt kérdezik, akié a projekt, addig ez lesz a legjobb projekt.
"A legjobb eredménye sem volt teljesen hibamentes, de egy kis belepiszkálás után már az lett."
Csak egy hibát megtalálni és javítani, akár napokig is eltarthat.
Te nyilván egy ismertebb kérdést tettél fel, viszont R&D-ben gyakran kell valamit fejleszteni, ami teljesen új abban az adott kontextusban, ami miatt a ChatGPT teljesen új megvalósítása, ha hibás, akkor napokig debug-olhatod a kódot, ami időpazarlás, mivel ahogy írtad, 4 óra lett volna egy fejlesztőnek a napok helyett.
"-2 év múlva már elég lesz a ChatGPT-t abajgató, annak kódját letisztázó, kiegészítő, egy darab minőségibb emberke, a maga havi egy, esetleg másfél millás (bruttó) bérigényével"
Az a helyzet, hogy nem és a hozzá nem értésed itt nem kicsit látszik meg.
Nem skálázhatod így fel a projekteket. Ahogy egy projekt mérete nő, úgy fog a hibák mérete is nőni, mivel egyre több megkötésnek kellene megfelelni, amit bizony nehéz követnie és így lesz egyre több hiba.
A ChatGPT jelenleg is legjobb esetben egyetemi házi szintű feladatok megoldásában tud segédkezni, viszont annál komplexebb megoldásokban csak ártana és időigényesebb a javításuk.
"Érdeklődés elvesztésére hivatkozva, inkább feladta. Annak ellenére, hogy csak bő 300 sor lett volna az egész."
Én se fogok neked "viccből" 300 sornyi kódot írni. Ez a normális reakció, szóval a példád alapján inkább az okosabb volt az, aki leszarta és a hülyébb, aki megcsinálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!