Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan érdemes karbantartani...

Hogyan érdemes karbantartani személyi számítógépünket?

Figyelt kérdés
Ti mit használtok?
2022. márc. 26. 09:16
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Rongyot. És letörlöm vele a tetejéről a port, majd az erkélyen kirázom a rongyot..
2022. márc. 26. 09:28
 2/18 anonim ***** válasza:
53%
Semmit. Mindig figyelek rá. Nem úgy mint a konyhára.
2022. márc. 26. 09:29
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Sűrített levegővel kifújom.
2022. márc. 26. 09:36
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

pár évente újrapasztázom

+ portalanítás

2022. márc. 26. 10:09
 5/18 Shaddark ***** válasza:
55%

"Sűrített levegővel kifújom."

Te hol élsz hogy fújkálni kell? Kiköltöztél a szenes kamrába? :O

Nem ajánlom a fújkálást senkinek, csak én személyesen láttam 7 gépet amit azzal tettek tönkre. Jót akartak, csak hát...

A kis vezető képességű "kosz"-t ami bekerülhet olyankor a levegővel, ha nincs szerencséd beszorítod olyan helyre ahová magától be sem tudna kerülni. És zárlatot okoz. Nem olyat hogy PUKK, hanem eltelik pár hét és annyi a gépednek.

Egy normális lakásban amúgy sincs szükség fújkálásra.

Én a takarmány keverőben lévő gépeket fújkálom egyedül, azokat kell. De azokat is nagyon óvatosan, alaposan átnézve nem csinált-e bajt a fújás. És szétszedve hogy lássam is.

- Én max. az újrapásztázást ajánlanám, de azt is csak annak aki jártas benne. Vagy amúgy is szokott szerelgetni ezt-azt. Aki nem, az általában több bajt csinál mint hasznot. Elég egy rossz mozdulat és alaplap csere a vége.

Ventilátorokat cserélek ha nagyobb már a hangjuk esetleg.

Szoftveresen én az asus programját (AiSuite) és a disk cleaner (lemez karbantartó) programot használom.

És a Jouni Vouno féle regcleanert. De azt csak ha tudod mit csinál, ha nem érted mit szeretne akkor ne használd inkább.

2022. márc. 26. 10:19
 6/18 anonim ***** válasza:

"Te hol élsz hogy fújkálni kell? Kiköltöztél a szenes kamrába?"

Én is szoktam portalanítani a gépet. Inkább az a kérdésem, hogy TE hol élsz? Hol lehet ilyen pormentes környezetet elérni? Oda költözöm! :D

Van robotporszívó ezen kívül minden reggel összeporszívózom (állóporszívóval) a morzsákat/szöszöket a padlóról és 1-2 kivétellel minden hétvégén normális porszívóval ki van takarítva + portörlés. 3. emeleti lakás, ami parkra néz. Ennek ellenére a gép 1 év után olyan poros volt, hogy az alaplapon nem látszódtak a feliratok teljesen.

Szóval nagyon érdekelne, hogy ezt hogy kerülöd el... HEPA szűrőt szereltél a ventilátorok elé? :)

Amúgy normálisan kitakarítva nem marad "kosz" ami bekerülne más helyre. Én úgy szoktam hogy a sűrített levegővel fellazított port kellő távolságból erős porszívóval össze is szívom. (Nem, nem töröm le vele az SMD-ket) de meggátolom, hogy visszaszáljon a por a gép többi részébe. Gyakorlatilag "gyári" tisztatásúra takarítható így. Persze kellő óvatosság és odafigyelés mellett.

Továbbá meg szoktam nézni, (ha már szétbontottam az egészet), hogy nincs-e bekoszolódott/oxidálódott csatlakozó és azt is megtisztítom. (isopropyl amivel a procit tisztítod újrapasztázáskor tökéletes erre a célra is).

Azontúl nem egy atomfizika. Megfelelő csavarhúzókészlet kell (minden csavarhoz a hozzá valót kell használni) nem erőltetni, nem kell megtépni/megszakítani a menetet és precízen türelmesen kell nekiállni. Tehát jó szerszámok nélkül könnyen okozhat kárt az embert. Na meg persze akkor is ha valaki vadbarom (láttam már VGA csatlakozót fordítva bedugva. állítólag lehetetlen, de... minden csak erő kérdése)

2022. márc. 26. 11:01
 7/18 anonim ***** válasza:

Az a furcsa hogy nálam sem porolódik a PC belseje. Évek alatt sem. Pedig szobatakarításban sem jeleskedek. Igaz a gép asztalon van.

Talán azért mert nem zsúfolom tele a pcházat ventillátotokkal. Előző gépemben csak a táp szellőztette a házat, a mostaniban van egy előlapi venti is de leginkább silent üzemmódban megy 5+ éve. Se szűrő se más. És bent sincs por.

2022. márc. 26. 11:17
 8/18 Shaddark ***** válasza:

Igen, nem tudom milyenek, (hepa vagy nemhepa) de van szűrő mind a 6 ventilátorom előtt. Azokat szoktam tisztítani, a gép belsejét nem.

A kifelé fújó előtt nincs talán (tápban van, nem szedtem még szét), de oda nem hiszem hogy kellene.

- A céges gépek előtt talán nincs, - de lehet a légkondi az oka, de azok sem porosak amik az irodákban vannak. A 7 évesekben sincs por. Bár az elejüket ezeknek sem szedtem még le, ahová el van dugva a venti, lehet azokban is van.

A telep-helyiek viszont brutálisan porosak mindig, azokat én is fújkálom.

"kellő távolságból erős porszívóval össze is szívom."

Ez mondjuk jó ötlet, ha nem csak fújkálsz hanem szívsz is az működhet. Amiket én láttam azokba csak belefújtak ezzel a levegő spray-el és vagy túlélték vagy nem. Össze-vissza kavarták szét benne a port, és jól van.

Ahogyan leírod, - ha valaki képes rá - az jól hangzik számomra is.

Szétszedve, a port kiporszívózva. De a "kifújom a gépet" alatt a legtöbben azt értik, fogom a spray-t, belefújok a belsejébe és összerakom. Na ez az, ami szerintem több kárt okoz mint hasznot...

- Igen, a szereléshez türelem és megfelelő szerszámok, kellő körül tekintés kell.

Amiket én láttam "baleseteket" (jellemzően újrapasztázáshoz processzor hűtés levétel) azok az esetek 70%-ában türelmetlenségből fakadtak.

Szétszedte, a szerszám kipattan folyton mert nem tökéletes a célra - ha már szétszedtem azé is megcsinálom - és kész a baj.

Van ahol egyenes szárú "standard" eszközzel nem is lehet jól megoldani csak kockáztatva az alaplap épségét. Ha ilyenkor valaki türelmes és összerakja, hogy akkor majd holnap ha vásároltam a megfelelőt, akkor nincs baj. Ha erőlteti, akkor igen.

És amiket láttam azoknál mind ez volt. Ha egyszer is kipattan valahonnan a szerszám, azt nem szabad erőltetni azzal.

És kell egy alapvető kézügyesség is, láttam olyat is ahol leszedni sikerült ugyan, de aztán ráejtette a procira a 3 kg.-os hűtőt...

2022. márc. 26. 11:36
 9/18 A kérdező kommentje:
Mi az az újrapasztàzàs?
2022. márc. 26. 11:57
 10/18 Shaddark ***** válasza:

A processzor és a hűtő bordája között un. nagyon jó hővezető anyaggal töltik ki a teret. Ez idővel ki tud száradni és a hővezetés e miatt rosszabb lesz mint új korában.

[link]

Mondjuk én nem tuning rendszereknél az évenkéntit túlzásnak tartom, ha feljebb megy a proci / vidkari hőfok mint amit megszoktam akkor csinálok ilyet.

2022. márc. 26. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!