Lehetséges, hogy itt 5G van? Milyen jelek utalnak arra?
Külsőleg nem igen lehet megmondani egy antennáról.
Annyi hogy az 5G hálózat rövid hatótávon gyors, kb. mint a WiFi.
(hasonló frekvenciát is használnak, csak pár MHz el térnek el)
Így sűrűn helyezkednek el, ami optikai hálózatra vannak kötve.
Felénk minden második villanyoszlopon van egy 5G antenna.
A város szélén pedig csak 4G -hez is használt antennák vannak.
Ezeken igaz 5G kapcsolatot jelez, de nem sokkal gyorsabbak.
"Egy antennáról ha megmondod ezt, akkor én megeszem a kalapomat."
kimondottan 5G esetén könnyű, mert jellegzetes négyszög formájú, amibe optikai kábel megy. :-)
"A frekvenciákban van eltérés"
Meg a sugárzó formájában. Ha nem vágod a témát, legalább elolvashatnád, mit írtak itt előtted. :D
#5 Nyilván egy régi antenna nem fog 5G-t sugározni, különben már rég lenne országos lefedettség. De az új általában tudja a régit is.
#6 Ha nem 5G képes a telefon, akkor nem fogja jelezni.
Hú! De jó ez a kérdés, el tudom játszani az okostojást :) Persze csak addig amíg nem jön valaki aki ért is a hozzá és nem csak rizsázik, mint én :o) Mindenki írt jó dolgokat is, meg rossz dolgokat is. Most rajtam van a sor :)
Mit látunk képen? A dob alakú cuccerájuk mikro átvitel antennák. Nem sugároznak cellát. Valahol a messzi távolban van egy ellenpárjuk és biztosítják az átvitelt az bázisállomásnak. ( Nem kábelt, optikát kihúzni a toronyhoz ).
A négyzet alapú kisebb szürke bigyók a rádiós egységek. Ezek típustól függően adott frekvenciára tudnak mindenféle jelet kiadni az antennára. Ma már minden technologóiát (2G,3G,4G,5G) ki tud szolgálni adott rádió, viszont általában csak megadott frekvencia tartományban. Van B20-as ( 800 Mhz, B1 ( 2100 ) ésatöbbi. Vannak olyanok amelyek több tartományt ( band-et szolgálnak ki, de általában adott frekvenciát tudnak csak. Önmagában a rádiós egység egy erősítő meg valami cirkulátoros szutyok ( nem itt születik meg a rádiós technológia ), hanem a baseband egységben ( na ez nincs a képben ). A baseband tudja a matekot, az RU meg kisugároz az antennán keresztül. Régebben az RU és s baseband réz vezetéken ( feeder kábel ) volt összekötve, de már régen optikát használnak. Ez rossz hír annak aki a kábelégető üzletben volt érdekelt...
Itt egy megjegyzés egy hozzászólásra:
"kimondottan 5G esetén könnyű, mert jellegzetes négyszög formájú, amibe optikai kábel megy. :-)"
Hát...ez nem így van :). Csak az aktív antennába tudsz közvetlen optikát dugni, az pedig nem négyzet alapú - nagy bazi téglalap ( állítva). A régebbi példányok cirka 70kgot nyomtak, ma már vannak 20-30kgos cuccok is. (Aktív antenna = egyszere sugárzó és rádiósegység egyben ). Önmagában egy aktív antenna még nem mondja meg milyen cellát pakolsz rá, de az igaz, hogy 3,6 Mhz felett, beamforming-ot (tudod, gyilkos 5G nyaláb :) ) csak aktív antennával tudsz megtenni, ellenkező esetben nem tud az 5Géd beamformingot...de nem erről szól a kérdés.
Namármost a képen a nagy téglalapos bigyók az antennák. (Nem aktív ). Onnan tudom, mert látom a réz jumper kábeleket amelyek összekötik az RUval. Sőt látom az alulra rögzített kis téglalapokat is amelyek RETek. Na nem hónapos retek, hanem RemoteElectricalTilt nevű állatkák, amelyek egy léptető motorral egy ferrit rudat mozgatnak az antenna belsejében. Ezzel a sugárzás dőlés szögét tudod befolyásolni távolról, anélkül, hogy fizikalag mozgatnád az antennát. Bámulatos, hol tart már a tudomány, nemdebár? :)
"Külsőleg nem igen lehet megmondani egy antennáról." Ez pontosan így van. 5ös :) Persze van olyan elvetemült aki sas szemével annyit mond: Kathrein , Triband - hát ez nem én vagyok :)
"Annyi hogy az 5G hálózat rövid hatótávon gyors, kb. mint a WiFi."
Hát...nem :) Ezért egy 5Gés cella nagyobb mint egy Wifis cucc (azért itt bevallom, hogy a Wimaxnál gőzöm sincs a dolgokról, nem foglalkoztam sose Wimax-szal ). Másik dolog, hogy pont nem jó, ha közel vagy nagyon sugárzóhoz. Aktív közeltérben úgy általában nem jó piknikezni ( mondjanak bármit is a rádiós sugárzásról ), az ideális pontok sok mindentől függnek, de nem közeltérben vannak.
"Így sűrűn helyezkednek el, ami optikai hálózatra vannak kötve." Ez részben igaz. Akkor ha milliméter hullámű 5G hálózatot használsz. Ilyen nincs errefelé, pár olasz operátor kísérletezik meg ugye Uncle Sam ( USA) meg gondolom made in China. Magyarországon nincs ilyesmi.
"Milyen jel utal rá? Az hogy az 5G telefonod jelzi az 5G-t.." Hát...most összefog omlani benned a világ: ahhoz, hogy 5G jelet láss a telefonon nem kell 5G. Bizonyos 5G környezetben ( és ilyen van Magyarországon is ) az LTE cella "presentation indicator" nevű paramétere mondja meg, hogy legyen 5G piktogram a telefonodon, vagy ne legyen. Egy érdekesség: anno a Verizon ( vagy AT&T ? tökmindegy) kapcsolta be ezt a hálózatában és bőszen marketingeltek, hogy náluk már van 5G , de az újságírók mérése nem mutatott jelentős sebességet, végül az operátor színt valott, hogy van ahol nincs még 5G, csak bekapcsolták ezt a paramétert.
"Felénk minden második villanyoszlopon van egy 5G antenna." Akkor gondolom Texasban, vagy valahol Wuhanban tengeted életed :) Itt szitty magyar földön nincs ilyesmi. Csuhaj! :)
"A tornyok általában mindenféle jelet sugároznak, nincs külön 5G torony, azok adják a többit is" Ez pontosan így van. Derék,derék :)
Sőt egészen eddig a pontig:" meg a toronytól való távolság függvényében növekszik a ping is."
Hát..nem :) Igazából a latency értékét a rádiós környezet határozza meg, nem a távolság függvénye ( gondolj bele, fénysebességgel terjed a rádiós jel, ha nagy SINR ( jelzaj viszony ) akkor megnőhet a retransmission ( újraküldés ) ez nem a távolság függvénye, hanem inkább pozíció a cellában. Amúgy tök jó dolgokat írt ez a hozzászóló.
"Nyilván egy régi antenna nem fog 5G-t sugározni, különben már rég lenne országos lefedettség."
Ez ...olyan fél igazság ( na jó, negyedigazság :) ). Itt nem az antenna a nagy durranás (kivéve az aktív antenna, mert az beamindexes jószág tényleg durva :) ), hanem a bázisállomás azon egysége ami előállítja a matekot a különböző technológiához. Ha a szerény véleményemet elmondhatom akkor én jelenleg nem látok akkora potenciált az 5Gben, hogy szaladnának az emberek 5G képes telefont venni, és amíg sok előfizetőnek nincs 5G képes telefonja, felesleges a lefedettség. Az ipari felhasználásban több lehetőség van.
"Régebben az RU és s baseband réz vezetéken ( feeder kábel ) volt összekötve, de már régen optikát használnak."
Jó, hát hülye vagyok: régebben az RU és az antenna között volt a réz feeder, ami több tíz méter hosszú volt. Azért volt így mert az RUk a konténerben laktak és az atenna meg fent dekkolt ugye a torony tetején. Ma már nem így van, csak egy rövid jumper van ( Ez is réz, de nem érdemes felmászni hozzá :) )
Biztos írtam még pár marhaságot...na majd korrigálnak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!