Melyik Linuxot használjam?
Tudom, hogy mindegyiket másra jó használni, de melyiket érdemes használni?
És melyek a leghíresebbek?
Ha rengeteg Linux van, mégis hogyan válasszak?
Hát én kezdőknek pont inkább az Arch/Debian valamelyikét ajánlanám. Előbbi esetén van lehetőség megismerkedni a rendszer felépítésével, utóbbi esetén a filozófiával. Ráadásul előbbi wikije legendásan segítőkész. Ami expertnek való, az a Slackware, a Gentoo, vagy a LFS. Bár hivatalosan a LFS is tanulódisztró.
Ha az ember már mélyen benne van, kipróbálhatja az Ubuntut is, nem érik kellemetlen meglepetések.
Szerintem már réges-régen nem áll ez a "kezdőknek nem való a Debian", ez kb. a Debian 3-4 korszaka lehetett.
Attól függ mit akarsz. Ha sok és friss csomagot, akkor pl. az Ubuntu jó választás lehet, nagy a támogatottsága, sok infót találsz, és szinte minden 3rd party fejlesztő ad rá binárist.
Ha egy hosszú ideig támogatott stabil rendszert, akkor is jó az Ubuntu, de akkor az LTS-t válaszd. Itt jöhet még a Debian is opciónak (én a kettő közül az utóbbit használnám), illetve desktop-on még az RHEL8-as is jól fog menni, és bár ez "enterspájz" Linux, ingyenesen hozzá lehet jutni.
Ha meglepően jó desktop élményt is szeretnél (akkor nem használsz Linuxot...), esetleg az Elementary-t megnézheted, az egészen szépen meg van csinálva, amíg nem tömöd meg mindenféle egyéb szoftverrel :-)
Na kipróbáltam a manjarot..
Kezdőknek:
Az install szépen ment, a gparteddel kicsit kellett bohockodni mert windows mellé nem akart felmenni és le akart gyalulni mindent de összeraktam és ment. Még a multiboot nem megy de majd megoldom.
az install után jöttek az errorok mint állat, filóztam hogy mi lehet, kiderült a dátumot november 30ra állítja mindig (most is ott van) és ameddig ez, addig nem frissít.
sudo date --set " 22 Dec 2021 12:30:00"
(a gyakori is rosszul jön be ilyenkor repked a "Fontconfig warning: Directory/file mtime in the future. New fonts may not be detected.
"
na szóval minden tökéletes, wide monitorral és UEFI módban nem tudja a megadott felbontást midnen széthuzva olvashatatlanul jelenik meg így :
xrandr --newmode "2560x1080_60" 230.76 2560 2728 3000 3440 1080 1081 1084 1118 -HSync +Vsync
xrandr --addmode HDMI-2 2560x1080_60
xrandr --output HDMI-2 --mode 2560x1080_60
Esetemben legalábbis :)
Boootkor a lightdm ezután kifagy, de semmi gond
editálni kell az /etc/lightdm/lightdm.conf-ot, a logind check graphicalt true-re kell állítani és akkor lesz grafikus felület nem csak a karakteres.
Jelenleg itt tartok, még a bluetooth villog de majd a firmwaret rendbe rakom ebéd után :)
Kicsit még új a dolog, de látszik, próbálom :)
Azért elgondolkozom azon, hogy kezdőknek a manjaro jo e :)
Milyen videókártyád van, Nvidia?
Én sok Manjarót telepítettem már, de ilyen hibákkal még nem találkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!