Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Melyik Linuxot használjam?

Melyik Linuxot használjam?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy mindegyiket másra jó használni, de melyiket érdemes használni?

És melyek a leghíresebbek?

Ha rengeteg Linux van, mégis hogyan válasszak?

2021. aug. 30. 18:00
1 2 3 4 5 6
 11/57 anonim ***** válasza:
#10, Nem baj az, csak ne legyen sárdobálás. :)
2021. aug. 31. 12:19
 12/57 Tom Benko ***** válasza:
56%

Hát én kezdőknek pont inkább az Arch/Debian valamelyikét ajánlanám. Előbbi esetén van lehetőség megismerkedni a rendszer felépítésével, utóbbi esetén a filozófiával. Ráadásul előbbi wikije legendásan segítőkész. Ami expertnek való, az a Slackware, a Gentoo, vagy a LFS. Bár hivatalosan a LFS is tanulódisztró.

Ha az ember már mélyen benne van, kipróbálhatja az Ubuntut is, nem érik kellemetlen meglepetések.

2021. aug. 31. 20:09
 13/57 anonim ***** válasza:
23%

Szerintem már réges-régen nem áll ez a "kezdőknek nem való a Debian", ez kb. a Debian 3-4 korszaka lehetett.

Attól függ mit akarsz. Ha sok és friss csomagot, akkor pl. az Ubuntu jó választás lehet, nagy a támogatottsága, sok infót találsz, és szinte minden 3rd party fejlesztő ad rá binárist.

Ha egy hosszú ideig támogatott stabil rendszert, akkor is jó az Ubuntu, de akkor az LTS-t válaszd. Itt jöhet még a Debian is opciónak (én a kettő közül az utóbbit használnám), illetve desktop-on még az RHEL8-as is jól fog menni, és bár ez "enterspájz" Linux, ingyenesen hozzá lehet jutni.

Ha meglepően jó desktop élményt is szeretnél (akkor nem használsz Linuxot...), esetleg az Elementary-t megnézheted, az egészen szépen meg van csinálva, amíg nem tömöd meg mindenféle egyéb szoftverrel :-)

2021. aug. 31. 20:13
 14/57 anonim ***** válasza:
44%
Hát én 15 éve használok Linuxot, sok évnyi Arch után próbálkoztam nemrég Debiannal (meg MX Linux-szal), és nagyon nem ajánlom kezdőknek. Aki meg Archot ajánlgat kezdőnek, az süllyedjen el... szeretem, imádom, de egy kezdő még csak ismerkedik a rendszerrel, illetve a Linux alatt elérhető alkalmazásokkal, alternatívákkal. Pont nem az hiányzik neki, hogy config file-okban kelljen mellé turkálni.
2021. aug. 31. 20:26
 15/57 anonim ***** válasza:
Mire akarod feltenni? Mert azért akad pár éhesebb linux is. Szóval nem mindegy mit-mire raksz. Egy gyenge gépre pl nem tennék ubuntut, mert valószínűleg lassú lesz. Hamar elmehet linuxtól a kedved, pedig azon kívül még rengeteg van más asztali környezettel.
2021. szept. 1. 19:37
 16/57 Tom Benko ***** válasza:
54%
@14: Nincs kedvem elsüllyedni, sőt. Majd tíz éve használok Archot, néhány speciális esettől eltekintve nem kellett config fájlokban matatnom. Viszont nagyon nagy biztonsággal elfelejteti egy kezdővel a régi beidegződéseket. Ilyen szempontból a legkevésbé kezdőbarát pont az Ubuntu.
2021. szept. 2. 00:48
 17/57 anonim ***** válasza:
Manjaroval járnál a legjobban.
2021. szept. 2. 11:22
 18/57 SIDLER22 ***** válasza:
Én is a Kili Manjarot ajánlanám. Az alap repo-ba is rengeteg program benne van, de van egy külön tárolójuk ahova boldog-boldogtalan felrakhatja a sz@rjait (AUR). Így szinte minden létező programot egy paranccsal fel tudsz telepíteni ami feltelepíthető linuxra.
2021. dec. 21. 15:59
 19/57 anonim ***** válasza:

Na kipróbáltam a manjarot..

Kezdőknek:

Az install szépen ment, a gparteddel kicsit kellett bohockodni mert windows mellé nem akart felmenni és le akart gyalulni mindent de összeraktam és ment. Még a multiboot nem megy de majd megoldom.

az install után jöttek az errorok mint állat, filóztam hogy mi lehet, kiderült a dátumot november 30ra állítja mindig (most is ott van) és ameddig ez, addig nem frissít.

sudo date --set " 22 Dec 2021 12:30:00"

(a gyakori is rosszul jön be ilyenkor repked a "Fontconfig warning: Directory/file mtime in the future. New fonts may not be detected.

"

na szóval minden tökéletes, wide monitorral és UEFI módban nem tudja a megadott felbontást midnen széthuzva olvashatatlanul jelenik meg így :

xrandr --newmode "2560x1080_60" 230.76 2560 2728 3000 3440 1080 1081 1084 1118 -HSync +Vsync

xrandr --addmode HDMI-2 2560x1080_60

xrandr --output HDMI-2 --mode 2560x1080_60

Esetemben legalábbis :)

Boootkor a lightdm ezután kifagy, de semmi gond

editálni kell az /etc/lightdm/lightdm.conf-ot, a logind check graphicalt true-re kell állítani és akkor lesz grafikus felület nem csak a karakteres.

Jelenleg itt tartok, még a bluetooth villog de majd a firmwaret rendbe rakom ebéd után :)

Kicsit még új a dolog, de látszik, próbálom :)

Azért elgondolkozom azon, hogy kezdőknek a manjaro jo e :)

2021. dec. 22. 12:53
 20/57 anonim ***** válasza:

Milyen videókártyád van, Nvidia?

Én sok Manjarót telepítettem már, de ilyen hibákkal még nem találkoztam.

2021. dec. 22. 13:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!