Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mi a benyomásotok a Microsoft-...

Mi a benyomásotok a Microsoft-ról (főleg a termékeiről)?

Figyelt kérdés
2021. aug. 24. 22:02
1 2 3
 11/28 KmsRys ***** válasza:

Szerintem undorító. A legfőbb bajom az vele, hogy agyonra dominálják a szoftverpiacot, így esélye sincs elterjedni a normálisabb szoftvereknek.

Ami szintén undorító, hogy azt hiszik, hogy mindenki tud majd új gépet venni a Windows 11-hez, ha meg nem, akkor nem engedik telepíteni sem. Eléggé érdekes lesz a suliban, ahová járok, hogy mi lesz a 15 éves PC-kkel, miután megszűnik a Windows 10 támogatása (ami már eleve nyögvenyelősen fut rajtuk).

Nem véletlenül használok most is egy Linux distrot, már elegem van a Microsoftból és a hülye termékeiből. Arról nem beszélve, hogy mielőtt váltottam Linuxra, már nem éreztem biztonságban magam Windowson több okból kifolyólag sem.

2021. aug. 25. 11:56
 12/28 anonim ***** válasza:
A véleményem az, hogy hazudnak mint a fene. Állítólag, a Windows 11, csak a támogatott hardware-eken fut, bár, simán elindul, ha a telepítésnél, a registry-be egy értéket átírunk, bármin elindul. Azon kívül, Win 7-em van, Ryzen processzorral. Az a helyzet, hogy sokkal gyorsabb minden, mint a 10-en, és itt nem a fájl elérésről beszélek, hanem szó szerint, minden. A Windows 10, nem nincs optimizálva, nem azért lassú, meg hibás, mert lassú és hibás. Ez egy csel, amiszerint, direkt ejtenek hibákat, direkt lassítják be, miért? Hogy sokan az "Új Hardver" Vegyünk ssd-t, oh jesszus, az ssd túl lassú hozzá, vegyünk nvme m2 ssd-t, pénzeljük csak őket. Ez az egész egy összefüggő csel a világban. Arra megy ki, hogy minnél többet költs dolgokra. És amúgy, ha lefrissíted a win10-et, lehet, hogy stabilabb lesz, de a teljesítmény romlik. Attól tudok kiakadni, amikor jönnek, a "Performance" update-k, virtuális gépen néztem meg 1x, az elég is volt. Már már, olyan sok performance update jött, hogy a teljesítmény és sebesség átment minusz-ba. Ez a véleményem, az egész csak a pénz-ről szól, nem azt mondom, hogy nem kell pénz. De amikor, megkérdeztek valakit, hogy hol fog dolgozni, nagyjából, a második szava/mondata, mindig az, hogy "mert ez jól fizet" "mert ezzel jól keresek" Megértem őket, nem ez a probléma, a probléma az, hogy valaki képes a saját leginkább kiélezett céljait, a pénz-el felcserélni, és pont ez a microsoft-nak az a pont, amit ők gyenge pont-nak neveznek sokmindenkivel szembe. Bár a Win 7 is microsoft-os termék, a service pack 1 van rajta. Ennyi az összes frissítés, amit rátettem. Végső vélemény: Ha a microsoft nem hazudna, és ki lehetne választani, hogy mikor akarsz milyen frissítést feltelepíteni, (+ kihagyni a telementry-ket) akkor okés lenne. Bár, én mindig is Win 7-en maradok.
2021. aug. 25. 16:53
 13/28 anonim ***** válasza:

#12 mikor céges gépet cseréltem és W7 ről W10 re változott a masina olyan fura volt hogy bár a gép bivaly hát nem egy kapkodó idegbeteg a gép. Milla+ os gépekről beszélünk. 3-4 évente csere, kell a kraft. Szintetikus tesztekben mint atom. Szuper. Terheljük is a gépet, de mintha úgy lassabb lenne a rendszer. Aztán megfuttattam néhány általunk alkalmazást és mértem stopperrel. Lehet tippelni melyik lett a gyorsabb. Bingó a 4,5 éves gépem W7 -el. Nem kicsit. Kb 30% -al volt lassabb a W10. Mindegyikben ssd. Ráadásul a régiben sima sata-s az újban meg nvms.

Szintetikus tesztekben nagyon hasított az új gép, de való életben multitasking gatya. Nem tudom miért. 50 ablak simán nyitva van egy mezei hétköznap és nem böngésző fülekről beszélünk. Bírja nincs vele gond csak lassú... Hiába a Xeon hiába a 64Gb ram, hiba a bivaly ssd. Ahogy néztem a kollégáim is ezzel küzdöttek. Az egyiknek elpattant a cérna és feltolt egy W7 -et a gépére, hát a driverekkel volt gond, de mint egy kapkodó idegbeteg úgy megy. Esze ágában sincs lecserélni. A vicc az meg az hogy virtualizálva gyorsabb rajta a W10... Elvesztettük a fonalat...

Sok okosság van benne de hiányzik az átgondoltság, és hiányzik az egy kézben összefutó minőség. Pakisztáni, Indiai programozók.

2021. aug. 25. 18:08
 14/28 anonim ***** válasza:

Borzalmas.

Ahol csak lehet, kerülöm, mint a pestist.

Csak egy példa, hogy a tegnapi napon mit szívtam vele.

- Adott 20 gép, nem több, mindösszesen 20 db. 2019-ben vásárolt teljesen egyforma brand gépek, 8. generációs i5-ös procivel, NVME-s Samsung SSD-vel, 8GB RAM-mal. A Covid miatt alig voltak használva.

Windows 10 1803 volt rajtuk, egyazon ISO-ból telepítve. Elkezdtem frissítgetni őket (nincsenek tartományban).

Volt, amelyik letöltötte a javító frissítéseket, és utána felajánlotta, hogy telepíthetem a 1903-at. Volt, amelyik egyből elkezdte letölteni a 20H2-t. Közben volt, hogy valamelyik elkezdte tölteni a javítófrissítéseket ÉS mellette a 20H2-t, majd negyed óra szüttyögés után rájött, hogy a kettő nem fog együtt menni, kidobott egy hibát, és ha újra kerestettem vele a frissítéseket, akkor hagyta a francba a 20H2-t, elkezdte tölteni a javítókat. Volt, amelyik megállt 88%-nál, még másnap is úgy volt, újraindítottam, ugyanúgy megállt, csak a frissítési segéddel tudtam frissíteni. Egy másik gépen is használni akartam a frissítési segédet, de az meg 10 percnyi pöcsölés után (miután már leszedte a jelenlegi lemezképet) kiírta, hogy a gépházban épp folyamatban van egy frissítés letöltése, ezért ő nem hajlandó tovább futni.

Volt, amelyik elkezdtett tölteni egy halom frissítést, hibaüzenet, majd ezután nekiállt korábbi frissítéseket leszedni. És persze közben egynémelyik gép random hibára fut, van hogy ír ki hibakódot, van hogy nem, van hogy valamiért megáll, nem hajlandó tovább futni, és persze legalább kétszer-háromszor újraindul...

A 20-ból két gépnél valamit elkúrt az EFI partíción, mert frissítés utáni újraindításnál nem bootolt a gép, kézzel kellett javítani.

És persze minden egyes funkciófrissítés után végig kell nyomkodni a kék telepítő képernyőn lévő kérdéseket, akkor is, ha amúgy már vagy az előző három frissítésnél is megválaszoltad őket.

Nem a flamekeltés miatt, de Linuxon ez úgy megy, hogy elindítom, látom hol tart és épp mit csinál, szépen végigfut (megadhatom, hogy ne kérdezzen semmit sem közben), és majd a végén egyszer újraindítom. Ennyi. Amit a Windows leművel a frissítésekkel

- Pár évvel ezelőtt egy gyengébb pillanatomban megesett velem, hogy SCCM-re szerettem volna monitoring rendszert építeni, mert állítólag lehet. 8 órát öltem bele abba, hogy legalább nagyvonalakban átlássam a dolgot. Ez arra volt elég, hogy megtudjam, hogy ha tényleg erre akarom használni az SCCM-et, akkor egy mini-tanfolyamot kell elvégeznem, annyira atombonyolult a dolog. Hagytam a francba az egészet, egy Linux-alapú Zabbix-ra építettem a cuccot, 8 óra alatt megvolt egy alap monitoring rendszer. A Microsoftra ez egyébként igen jellemző, hogy szereti agyonbonyolítani az ilyesmit, míg Linuxon elolvasok 2-3 manual oldalt és megy.

- Volt, hogy generalizált Windows image-et szerettem volna készíteni. Az sem volt egy triviális feladat, de azért csak sikerült, a végeredmény persze elég vacak lett, egyes gépeken ment, más gépeken az OOB experience miatt fogta magát és leállt.

- Volt, hogy csontra ugyanazokkal a PS parancsokkal telepítettem OpenSSH-t, 1903 feletti Windows verziókon ment a távoli elérés Ansible-vel, az alattiakon nem. Ez egyébként a WinRM-et váltotta, ami borzasztó megbízhatatlan volt. Ha kicsit lassabb volt a gép, simán timeout-olt, ha előtte már volt csatlakoztam egyszer, akkor azért nem engedett... úgy voltam vele, mint ő: [link]

- Meg eleve az, hogy alig lehet valamit megcsinálni paranccsorban, mert a legtöbb program alig van egyáltalán nem támogatja. Egy silent installhoz is kutatodni kell a neten, az Office silent installja pedig az a tipikus, agyonbonyolított Microsoft-féle megoldás.

Linux meg "apt install ..." oszt jónapot.

- A feltelepített Windowsows programok hol ide pakolják a szarjaikat, hol oda, hol a Program Files alá, hol a ProgramData-ba, hol az %appdata%-ba elszórva... semminek sincs helye. Mindemellett még a registryt is telepiszkolják.

- Tele van mindenféle vacakkal a Windows. A Cortanat pl. hányan használják? Vagy az X-Box Game bart? A beépített Skype-ot? A Onedrive-ot? A Candy crushot? Az ilyeneket miért nem lehet opcióssá tenni?

- Olyan apróságok, hogy megjelenik egy UAC panel, kéri a jelszót, de nem teszi bele a fókuszt, bele kell kattintani. Nincs altdrag. Az ablakok el tudják lopni a fókuszt, nincs fókuszlopás megelőzás.

- Az Outlookot, azaz a megboldogult Hotmailt évekig használtam, akkor szoktam le róla, amikor elkezdte kényszeresen a spambe rakni a fontos leveleimet is. A feleségemtől kapott emaileket, hiába nyomtam rá vagy ezerszer az "Nem spam" gombra, az iskolától a gyerek étkezésével kapcsolatos számlákat... azóta száműztem az életemből az Outlookot, át van irányítva másikra fiókra.

- Amióta megvette a Microsoft a Skype-ot, azóta süllyed lefelé, de főleg mióta a Teamsre koncentrálnak. Most már ott tartunk, hogy a klienst Windows 7-en kéthetente újra kell telepíteni (jó, tudom, a Win7 már nem támogatott, ez igaz), de van, hogy egyszerűen nem tudok írni az Androidos appból, mert egyszerűen nem reagál semmire. Pont a múlt héten mondtam a fiamnak, hogy feltelepítem neki a Vibert, a Skype-ot pedig el lehet felejteni. A Teams amúgy egész jó, covid alatt sokszor használtuk, az egyetlen gondom vele, hogy Linux alatt beeszi magát az autostartba, és ha kiveszed, akkor önhatalmúlag visszarakja magát.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, pedig volna még több is.

2021. aug. 25. 18:16
 15/28 anonim ***** válasza:

Hát, 13-mas, én úgy hallottam, hogy mások a timer-ek, win10-en, mint a 7-nél, tegyük fel, ryzen procinál, a high precision event timer kikapcsolása, hatalmas teljesítmény növekedést okoz. Egyet értek, az egész lassabb, és bár azt mondják, kevés driver van, nálam minden működik itt, nvme ssd driver is van, de nincs külön nvme ssd-m, de ha szükség van rá, leírom hol található.

14-es, veled is egyet értek, bár, nem sok hasonlatot tudok mondani, de például, a minecraft régi és új változata, teljesen bemutatja, milyen is, a "korlátozott színvonal"

2021. aug. 25. 18:55
 16/28 anonim ***** válasza:

Még két dolog.

- Én Linuxon gyakran használtam a paranccsort, mert sok mindent könnyebb és gyorsabb így megoldani. Vannak olyan fizikai és virtuális szerverek is, ahol nincs telepítve grafikus felület, így csak paranccsorozni tudok.

Próbáltam ezt a szemléletet átvinni Windowsra is, persze, nem túl sok sikerrel. Mert ha egy régebbi gépen indítasz Linux alatt egy terminalt, az úgy néz ki, hogy 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. másodperc max, és ott van előtted. Windows esetén a cmd ugye nem játszik, mert az hót buta, marad a PowerShell. Annak az indítása pedig úgy néz ki, hogy ráklikkelsz... vársz, vársz... elmész wc-re, kisdolog, nagydolog... iszol egy sört, megeszed az ebédet... megnézed a Fatmagül soron következő részét... megfürdesz... és már írhatod is a parancsokat! :)

Régi gép alatt nem Core2Duo-t kell érteni, hanem ilyen 10 éves Core i5-öt például.

A PS egy külön rémálom az idióta parancsaival. Linux alatt megtanulja az ember, hogyan szedjük ki egy adathalmazból a számunkra lényeges infókat, grep, cut, tr, tail, head, stb., vagy hogy hogyan kéred le a hálózati interfészeket, hogyan állítasz be statikus IP-t... PowerShellben meg lehet agyalni, hogy most épp melyik parancs is kell nekem a sok egyforma parancs közül? A Get-NetIPConfiguration? Vagy a Get-NetIPInterface? Get-NetIPAddress? És hogy kell beállítani az IP-t? Set-NetIPAddress?

És amikor látszólag mindent jól írtál be, kapsz egy ilyen "sokatmondó" hibaüzenetet:

Set-NetIPAddress : No MSFT_NetIPAddress objects found with property 'IPAddress' equal to '192.168.1.1'. Verify the value of the property and retry.

At line:1 char:1

+ Set-NetIPAddress -IPAddress 192.168.1.1

+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

+ CategoryInfo : ObjectNotFound: (192.168.1.1:String) [Set-NetIPAddress], CimJobException

+ FullyQualifiedErrorId : CmdletizationQuery_NotFound_IPAddress,Set-NetIPAddress

És akkor fél órás googlizás következik...

Amúgy elméletileg a PS nagyon korszerű, mert objektumokkal és propertykkel dolgozik. Ha Linuxon mondjuk dátumot szedsz kis cuttal, és belefutsz abba, hogy a dátumformátum másképp van beállítva, te azt várod hogy "08.15"-öt ad vissza, de "august 15" érkezik, akkor megszívtad. Ilyen dolgok miatt a bash scriptek sokszor nem hordozhatók.

Nade olyan PS scriptet még nem láttam, ami működne Windows 7-en, 8-on, és a 10 különböző verzióin, mert a PS-ből folyamatosan vesznek el ezt-azt, elég hamar deprecated lesz egy-egy modul vagy cmdlet, nem ritka, hogy 1903 és 20H2 sem megy már egy-egy script. Meg úgy általában, szerintem a PS is az a Microsoft-féle agyonbonyolított cucc. Microsoftnál nem nagyon tudják, mi a különbség egy scriptnyelv és egy programozási nyelv között.

- Kedvencem, mikor egy átlagostól kicsit eltérő USB-s egeret, fejhallgatót vagy bármit rádugok egy Windows-os gépre. Két percig szüttyög, mire kiírja, hogy nem talál hozzá drivert. Kihúzod, átdugod másik USB portba és működik :D

2021. aug. 25. 19:21
 17/28 A kérdező kommentje:

A Windows 10 maga a katasztrófa.

Csak mai szívások a munkahelyi, eléggé atomerőmű gépen. Lezárt gép, space hatására csak kb fél perc múlva tér magához. Ebédszünet után rendszeresen arra oldom fel a gépet, hogy az összes ablak átpakolva a főképernyőre...

Én a Windows 7-et szerettem nagyon, a Visual Studio Code-ot (azt ki nem), én az IDE-t is, valamint a C# és a TypeScript is szimpatikus, de ezek kicsit kakukktojások.

Nekem a Teams is tetszik és relatív kevés buggal találkozom benne.

A többi MS termékkel jellemzően én se vagyok kibékülve.

Igen, háát, az üzletpolitikájuk se annyira.... teljesen etikus.

Amúgy találkoztam én is a másik USB portos problémával. :D

A PowerShell-ben random .NET-es holmik vannak, ráadásul még a szintaktikájuk sem mindig következetes...

2021. aug. 25. 23:28
 18/28 anonim ***** válasza:

"Lezárt gép, space hatására csak kb fél perc múlva tér magához."

Amikor lezárod és magára hagyod, egy idő múlva valamit elkezd csinálni. Hogy mit, azt nem tudom, talán defragol. Én eleve ctrl-alt-dellel oldom fel a képernyőt, mert az megszakítja azt a háttérműveletet, amivel épp foglalatoskodik a Windows.

2021. aug. 26. 07:44
 19/28 A kérdező kommentje:

Tényleg? Akkor azzal próbálom legközelebb. :D

Amúgy valamit csinálni akkor is kezd a Win, amikor simán magára hagyjuk a gépet.

2021. aug. 26. 08:36
 20/28 anonim ***** válasza:

Ma reggel kék halál fogadott a W10 -en...

tegnap össze vesztünk, ez a bosszú...

2021. aug. 26. 10:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!