Inkscape programban egy képet szeretnék puzzle alakban felszeletelni, majd a felszeletelt darabokat véletlenszerűen elhelyezni (ez egy prezentációhoz kell). Majd ismét összerakni egy képpé. Tudtok magyar nyelvű támogatást ajánlani?
Hááát... nem mondhatom, hogy nem találtam megoldást, de finoman szólva is gyötrelmes, nem is állok neki elmesélni. A linkelt képeken látszik, hogy nem lehetetlen, de cudar feladat, na. Az Inkscape-nek nincs olyan eszköze, amelyikkel az általad elképzelt kényelmes módszer megvalósítható.
Gyorsan rákeresve találtam egy kiterjesztést, amivel puzzle minta generálható:
(a letöltött ZIP fájl tartalmát ki kell csomagolni a program SHARE\INKSCAPE\EXTENSIONS almappájába)
Itt meg egy útmutató kép feldarabolásához minta alapján:
Kis segítség:
(végén látszik, hogyan lehet az Igazítás és elrendezés résznél pár klikkeléssel összekeverni objektumokat)
@11:29:
Na, kolléga, most pirulhatnék, de nem csoda, ha nem jöttem rá, még a részletes útmutató alapján is csak üggyel-bajjal tudtam megcsinálni. Hogy aztán a gyenge gépemnek is lehetett-e benne szerepe, vagy csak a figyelmetlenségemnek, arra nem mernék tippelni, de most már többször is sikerült. Köszönöm a módszert, ami persze ezerszer könnyebb, mint amit én műveltem, és amit ezután pláne nem fogok elmesélni...
@tabaki:
Csak szerencsém volt, hogy a Google keresőben megtaláltam a linkeket.
A képes útmutató is eléggé összecsapott lett, de azért örülök, hogy sikerült végigcsinálni.
Ha megvan a puzzle minta, akkor elvileg három művelet: a kép és a minta objektumokat útvonal típusra kell alakítani és (a kijelölés után) jöhet a felosztás.
Nekem a puzzle minta átalakítása nem ment könnyen, - vagyis elsőre könnyen sikerült, - csak amikor az útmutató készítéséhez újra akartam csinálni, akkor valamiért többször kellett az átalakítását elvégezni.
Az útmutatóid nagyon hasznosak számomra!
@CspCsj:
„Nekem a puzzle minta átalakítása...”
Aha, ez az, többször én is utólag vettem csak észre, hogy hoppá, ez még mindig csoport, ahelyett, hogy összevonódott volna. Emiatt aztán furcsa dolgok történtek a felosztásnál, míg rá nem kaptam, hogy fél szemmel mindig az állapotsort figyeljem.
„Az útmutatóid...”
Köszönöm szépen, ez igazán jólesett, kivált, hogy néha azok sem reagálnak rájuk, akiknek a kedvéért pepecselek velük.
Ami meg a te „összecsapott” magyarázó ábrádat illeti, az önbecsülésem érdekében inkább hadd ne próbáljam elképzelni, milyen az, amikor az efféle könnyed ujjgyakorlatok helyett a markodba köpsz, és amúgy istenigazában megfogod a munka végét...
A kérdező szólt, hogy nem mindig jön össze elsőre az átalakítás, - így újra átnézve kicsit pontosítok a későbbi felhasználóknak.
(a puzzle átalakításánál van csak változás)
- Kép átalakítása: kép kijelölése > Objektum menü > Minta > Objektumok átalakítása mintává
- Puzzle generálása: Kiterjesztések menü > Megjelenítés > Lasercut Jigsaw > Szélesség-Magasság értéke legyen a képpel egyező és a How many pieces mezők adják a darabszámot > Alkalmazás > Bezárás
- Puzzle átalakítása: puzzle minta kijelölése > Objektum menü > Csoport szétbontása (ezt kétszer csináld meg!) > Útvonal menü > Összevonás
- Kép darabolása: kép + puzzle minta egymásra helyezése és kijelölése > Útvonal menü > Felosztás
Így mindig működik, - de átalakításkor néha "összeragadnak" a puzzle egyes darabjai és nagyobb darabok készülnek - ilyenkor egy új puzzle minta generálás segíthet, végső esetben változtatni picit a darabszámon.
Kedves hozzászólók!
Tegnap CspCsj hathatós, kiváló és érthető útmutatása alapján sikerült a kérdésemben feltett feladatot megoldani! Nagyon köszönöm mindannyiótoknak a segítő válaszaitokat, sokat tanultam a javasolt megoldásokból!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!