Melyik az eredeti linux opr?
Mit értesz az "eredeti" szó alatt?
- vicces
- időben először jelent meg
- stb
Nincs olyan. Mindegyik eredeti.
Vagy úgy érted melyik disztribúció volt előbb?
Nehéz megmondani, de ha jól tudom a Slackware az ami a legrégebbi és ma is aktív disztró.
Hogy mennyire aktív az más kérdés. Viszont nem átlag hétköznapi felhasználóknak való, inkább kockáknak és hozzá értőknek.
Egyébként kezdésnek én is a Linux Mintet vagy a Zorint javaslom.
Most már okosabb vagyok Linux téren. Köszi a válaszokat. Én azt értem eredeti alatt, mint Windowsnál a pénzért megvett - nem pedig az átkonfigurált szedett-vedett egyéb Windows verziók (sebesség végett átalakított, vagy crackelt verzió). Tehát egy alap, szakemberek által öszerakott, népszerű stabil verzió kellene.
A notebookom nem olyan öreg. HP, i5-ös processzor (4magos, 2020as), 8 (+8) GB ram, SSD van benne, NVidia grafikus kártya (2 GB). 64 bites Windows 10-et használok. De a Windows 7 nekem totál bejött azelőtt, csak nem támogatott már egy ideje. Képszerkesztés-, videó vágás-, hang szerkesztésen kívül netezésre, filmnézésre használom. Továbbá gyakran fizetek bankártyával, meg intenetes bankolás is szóba kerül néha. Szóval az utóbbiak végett érdekelne, hogy a mennyire biztonságos egy Linux?
A [link] -ot ajánlom figyelmedbe. Ez egy afféle adatbázis szinte az összes létező Linux disztribúcióról. Ha jól összerakott disztrót akarsz, akkor a top 15 -ből igazából bármelyiket választhatod, de vigyázz, mert ezek közt van olyan is, amik kicsit haladóbbaknak valók, olyanoknak akik már valamennyire otthon érzik magukat a Linux világában. Pl a Debian és a Fedora. Ezek is jók, de én nem ajánlanám egy 0 km-es kezdőnek.
Jelenleg a Mint a legnépszerűbb és nem véletlenül. Továbbra is azt javaslom, hogy ezt próbáld ki, szerintem nem fogsz vele mellé és van annyira biztonságos, mint a Windows, sőt még jobban is.
Ha rámész a Download -ra, akkor 3 db editiont fog felkínálni. Linux Mint Cinnamon, MATE, XFCE. Igazából személyes preferencia kérdése ki melyiket választja, de a legszebb és legmodernebb a Cinnamon. Ez az elsődleges asztali felület a Mint -hez.
Kicsit Windows 7 és Windows 10 keveréke kinézetét tekintve. Ennek van a legnyagyobb erőforrás igénye, de ne aggódj mert még így kis kevesebb RAM-ot, procit fogyaszt, mint egy Windows 10 vagy pláne a 11. Én is a Cinnamont használom, viszont én Fedorán.
NVIDIA drivert is könnyen tudod telepíteni Mint alatt az illesztőprogram kezelőben. Kiválasztod a legújabb drivert és leokézod aztán újraindítod a rendszert és kész is.
Arra viszont számíts, hogy ha még nem használtál Linuxot, akkor a Windows után először kicsit idegen lesz az egész környezet. És könnyen lehet, hogy vannak olyan programok, amik Linuxon nem működnek, de Windowson használtad és megszoktad. De ez is mind megtanulható és megszokható, épp úgy mint a Windows esetében.
Képszerkesztéshez például tudom ajánlani a GIMP -et, Krita-t, Inkscape, Pinta, Darktable, Rawtherapee.
Videószerkesztéshez: Kdenlive, Shotcut, Openshot, Pitivi, Davinci Resolve.
Hangszerkesztés: Audacity, Tenacity, Reaper, Ardour, Oceanaudio, LMMS
Filmezéshez meg VLC vagy Celluloid. Böngészéshez pedig az összes mai modern böngésző elérhető Linuxon is. (Firefox, Chrome, Chromium, Opera, Brave, Vivaldi és ha jól tudom még az Edge is)
Tehát van bőven választék szoftverekből is, csak esetleg nem ugyan azok, mint Windows -on.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!