Melyik az eredeti linux opr?
Szigorúan véve a Linux egy kernel, egy rendszermag, egy a számítógép hardvereit és a felhasználót összekötő szoftver.
Abból egy van:
Viszont felhasználói szinten önmagában ez nem annyira használható - ezért van többféle felhasználói programmal felszerelt disztribúció.
Egy ilyen "felhasználóbarát" disztribúció a Linux Mint:
aminek létezik többféle ablakkezelővel ellátott változata.
Régebbi gépekre az XFCE ablakkezelővel ellátott változatát
[link] edition.php?id=317
javasolják, annak talán a legkisebb a használaton kívüli memóriaigénye.
Nincs olyan.
Illetve hát de, az eredeti az, amit Linus Torvalds 31 éve írt.
Túlzottan "Windows-os" a gondolkodásod. Linuxnál (meg nagyrészt a szabadszoftveres világban) ez némiképp másként megy.
Linus Torvalds megírta a kernelt, majd közreadta ingyen és szabadon, azzal a céllal, hogy ha valakiakarja, akkor nyugodtan csináljon vele, amikor akar: tanulmányozza, átírhatja, fejlesztheti, írhat hozzá kiegészítőket, akár egy teljes oprendszert, stb. És ez így is történt. Aztán persze volt, aki ezt sikeresebben tette, volt, aki kevésbé, és nyilván a jobban sikerült változatok alapjául szolgáltak a további fejlesztéseknek. Szóval elég nehéz lenne megválaszolni, hogy melyik volt az eredeti. A legelső nevesített terjezstések a Slackware és a Debian voltak.
Egyébként én azt mondom, hogy - hacsak nincs más nyomós érved, vagy nem speciális feladatokra szánod, és nincs kedved túl nagy mértékben kísérletezni - érdemes egy könnyen kezelhető, kiforrott, és ismert disztrót választani. Maga a Debian egy nagyon megbízható terjesztés, de inkább a szerver- és vállalati szférát célozza (persze, ettől még otthoni használatra is alkalmas), de a belőle származtatott Ubuntu, illetve Linux Mint szerintem sokkal jobban megfelel az otthoni használatra. Ismertek, kiforrottak, elterjedtek, jókora felhasználói bázisuk van, ezáltal nem nehéz róluk információt találni vagy kérni, ha szükséges.
Jobbára a lényeget már leírták előttem az eredetiséggel kapcsolatban, én sem tudnék mást írni.
Viszont az nem derül ki milyen géped van, mennyire régi.
Én most próbáltam ki egy mondhatni ős vason egy nemrégiben, pont innen a gyakoriról felfedezett disztrót. A Q4OS.
Egy Debian alapú disztró.
Annyira szimpatikus, hogy nagyon. Eleve öreg vasakra javasolják.
Azt irjaák, hogy a Trinity asztali környezettel elég neki ennyi: 300MHz CPU / 256MB RAM / 3GB disk.
Nos az én teszt gépem azér ettől többet tud, de keresek ilyen vasat, hogy ki próbáljam.
Szóval nálam egy Athlon II M320 2GB RAM az alany a gép max 4GB RAm-ot kezel. Korábban benne volt a 4GB és tiszta poénból megpróbáltam a Win 11-et felrakni persze kikerülve a követelményeket. KB 3 órás procedúra volt a telepítés, és amikor elindult húúúúú ba... Egy egy ablak megjelenéshez nyugodtan lehetet menni kávézni.
És akkor Még mindig HDD nél maradva csak a Ramot levéve 2GB-ra Jött a Q4OS még így is kellően gyors, nyoma sincs a kezelhetetlen lassúságnak.
A másik, hogy nagyon hajaz a win 7 -re megjelenésében, persze nyilván belül azért egész más.
Ráadásul találni hozzá Win 2000, XP, Win7, Win 8, Win 10 kinézetet.
És igen tudom, hogy sok más disztróhoz is van, és hogy ez csak parasztvakítás, mert a Linux sosem lesz Windows, de az ismerős felület nagyban megkönnyíti az át állást.
És ebben a Q4OS verhetetlen.
Az egyik weboldalon így írnak róla:
"Amiért viszont ez a projekt említésre méltó, az a döbbenetes hűség, amit talán még máshol nem is tapasztaltam ekkora mértékben.
Az XPQ4 projekt a tökéletes megtévesztés mestere !"
Mondjuk nem tudom, hogy a 300Mhz procival és 256MB RAM-al hogy birkózna meg a mai weboldalakkal, Youtube-al ezt még tesztelnem kell. de az én tesztgépemen ezek probléma nélkül mennek.
Szóval csak ajánlani tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!