Ha felraktam a Linux Mintet és f*szán működik akkor letörölhetem a windows-t?
Van 2 merevlemezem, egyiken maradt a win10 másikra tettem a Linuxot. Illetve van egy pendrive ami a Linux telepítője. Tehát ha valamit még ezek után is elszúrnék. Akkor legvégsőbb esetben, kiszedem a rossz op. rendszer SSD-jét, és a meglévő üresre felteszem a pendrive-ból az üres Linuxot. Azon keresztül még ha nagyon akarom (bár szerintem nem lesz ilyen, ha csak nem lesz olyan munkám hogy speciális windows támogatott program kell hozzá) le is tölthetem a windowst.
Netezésre használom a PC-t amúgy, minden a böngészőből fut. Meg tudom sokaknak bagatel dolog, de nekem tetszik hogy kevesebb ikon van és nincsennek felbukkanó értesítések sem. Szóval marad a Linux.
Már átértem a folyón, csak kérdés hogy felgyújtsam magam mögött a hidat vagy sem.
Rossz hasonlat. Mindenki azt használ, amit akar, ami neki megfelel. Senki sem megy szembe semmivel.
A kis piaci részesedésnek pedig megvannak az okai. Röviden azért, mert a másik 2 konkurens rendszer marketingje jelentősen erősebb. Nem pedig azért mert a Linux alkalmatlan lenne mindennapi használatra. A kisebb hírnév nem egyenlő az alacsonyabb minőséggel.
"Fordítva kell megközelíteni: a Linux "értse" a Windows-os kódokat, futtassa a Windows-os programokat"
Ez gyakorlatilag lehetetlen. A WINE projekt pont ezt célozza, 1993 óta megy, de még mindig nem lehet kijelenteni, hogy tökéletes lenne.
A Microsoftnak sem sikerült igazából megoldani a Linuxos programok futtatását Windows-on, pedig ott aztán van tudás és tőke elegendő. A WSL1-et elkezdték, ki is adták, de aztán hamar átálltak arra, hogy inkább belegyömöszölnek egy full Linuxot Hyper-V-be, és ez lett ugye a WSL2. Pedig a WSL1-hez képest jópár hiányossága van, pl. nem képes kezelni a soros portot, jóval lasabbak az IO műveletek, sokkal jobban eszi a memóriát, stb. Nem egy helyen olvastam már hasonlót, mint ami itt is szerepel:
"I was enjoying WSL but I gave up and moved to Linux completely. I still have Windows installed on another partition since some tools are Windows only, but most Windows applications that use serial port are so simple that run fine under Wine on Linux."
"A fejlesztőknek pedig úgy kéne elkészíteni a programjukat, hogy a forráskódot Linux-ra is le lehessen fordítani és akkor a .exe helyett ELF lenne a dll helyett meg so vagy lib vagy akármi és már működne is."
Nem a fájlformátum a lényeges kérdés, önmagában gyakorlatilag szinte bármelyik .exe-t le lehet fordítani ELF binárisra. Hanem a mögöttes API a lényeg, mert ha egy adott Windows-os natív bináris hív egy WINAPI függvényt, mondjuk a shell32.dll-ből a ShellExecute() függvényt, akkor a Windows ezt kiszolgálja neki, míg a Linux alá fordított változat kap egy hibaüzenetet, mivel a shell32.dll nem létezik Linux alatt. És ez csak a WINAPI, aminek eleve több ezer függvénye van, és akkor még nem beszéltünk a magasbb szintű APIkról, mint az MFC, a Windows Runtime, az UWP, a komplett .NET... ez egy lehetetlen feladat.
Vannak cross-platform megoldások, ezekre lehet támaszkodni, de közel sem fednek le mindent területet, mivel a két oprendszer között komoly architektúrális különbségek vannak, amiket egyáltalán nem könnyű áthidalni, vagy egyenesen lehetetlen.
"Tévedésben élsz, senki nem akarja használni a Linuxot"
Hát csak itt a gyk-n jönnek hetente-kéthetente a nagyon amatőr kérdések, a többi fórumot meg sem említem. Ezek szerint elég sokan vannak, akik próbálkoznak. Tehát használni szeretnék.
"tudjuk, milyen fapados"
Kik? Rajtad kívül kik azok? Akik így gondolják vajon meg van hozzá a kellő tudásuk, hogy ezt mondják? Amikor 20+ éve én kezdtem ismerkedni a linuxszal, akkor valóban voltak olyan disztribuciók, amikről ezt Windows 2000 meg XP használat mellett/után hellyel-közzel ez elmondható volt.
"és a használata is a barkácsolással egyenértékű."
Egy LFS-ről, gentooról meg részben Archról ez elmondható, de a legtöbb disztribúcióról nem.
Persze a rosszul megválasztott hardware tud kellemetlen meglepetést okozni.
"Mindössze azt nem értem, hogy egyesek miért ragaszkodnak hozzá így is"
Sokmindent én sem értek.
A felhasználók többsége miért használja a számítógépet túlnyomórészt vagy csak hülyeségre?
Miért használják a számítógépet játékra, amikor ott van arra a célra a játékkonzol?
Egyáltalán miért csesznek el naponta/hetente/havonta órákat játékra, amikor a valóságban sokkal jobb játszani? Pl: Fifázás vagy egyéb focis játék? Nem jobb kimenni a haverokkal focizni a pályára? Vagy autós szimulátor? Nem jobb RC modellezni? Vagy roncsderbizni valódi kiszuperált kocsikkal? ... És még sorolhatnám.
"amikor a világ egyértelműen nem a Linuxot választja"
A világ egyértelműen nem választ se windowst se linuxot se androidot se ios-t, hanem használja a vett/kapott eszközeit.
Közvetetten pedig Te is használod a linuxot nagyon gyakran, azzal, hogy netezel, megnyitod akár ezt a weboldalt és válaszolsz.
"vagy jólesik "szemben menni az árral""
Én nem látom linuxnál ezt a szembe menést. De van egy rossz hírem az olyan emberek számára, akik ezt így látják.
Az ilyen emberek az élet bármelyik területén sokkal jobban szívnak, ugyanis a fogyasztói társadalom nem az emberek érdekeit táplálják, ezért hagyják abban a hamis tudatban élni az embereket, hogy a tömeggel együtt menni a legjobb választás, mert kényelmesebb és látszólag az a jó út, mert az emberek félnek az ismeretlentől.
Marha jó dolog ha valami huzamos egészségügyi problémád van szedni rá a gyógyszereket, bevállalni a mellékhatásokat ahelyett, hogy megkeresnék a valódi okát és azt hárítanád el.
Gyógyszert beszedni egy pizza meg két fánk között a magas vérnyomásra a hát-, meg egyéb fájásra a refluxra égy dögleni a pc előtt egyszerűbb meg kényelmesebb, mint lefogyni meg sportolni és egészségesebben táplálkozni. Mert a gyógyszerreklámok azt sugallják ez normális, mindenkinek van egészségügyi problémája, ez normális.
Hitelt felvenni egy olyan álomutazásra, amit nem engedhet meg magának az ember. Vagy hitelt felvenni egy indokolatlanul drága televízióra, mert a bankreklámok azt sugallják Neked ez jár!
"akkor is, ha emiatt sok mindenből kimaradnak?"
A többség "a birkanyáj" nem ismeri fel, hogy a kényelem oltárán feláldozzák annak a lehetőségét hogy nyitottabbak legyenek a világra, nagyobb ismerettel, szélesebb látókörrel rendelkezzenek. Ellökik magukat annak a lehetőségétől, hogy egy hosszabb, jobb minőségű és egészségesebb életük legyen.
A meki kaja meg a pizza is finomabb, mint a babfőzelék meg a spenót. Egyétek csak meg lesz a következménye. Tömegek eszik az kalóriában túlburjánzott de tápértékben alacsony szarokat csa azért, mert finom. Nem törődve a következményekkel. És leszarják, hogy ez nem jó, vagy direkt nem vesznek róla tudomást, aztán majd jön az előző bekezdésemben írt dolog (lásd gyógyszer)
Tudom kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, de mondanivalómnak az a lényege, hogy ha felismersz magadra, miszerint linuxot használn szembemenés az árral, meg különcködés, meg hülyeség, akkor te azok közé az emberek közé tartozol, aki idő előtt meghal, tartós betegségben él vagy majd fog és még szegényebb is lesz a sok indokolatlanul felvett hitel miatt.
55: "Miért használják a számítógépet játékra, amikor ott van arra a célra a játékkonzol?"
2 okot tudok így hirtelen:
- a játékkonzol drága, a játékok pedig szintén drágábbak, mint PC-re
- minek tartson fenn valaki 2 eszközt, ha a PC-n is lehet játszani, majd vissza a Netre, munkára stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!