Ha felraktam a Linux Mintet és f*szán működik akkor letörölhetem a windows-t?
Van 2 merevlemezem, egyiken maradt a win10 másikra tettem a Linuxot. Illetve van egy pendrive ami a Linux telepítője. Tehát ha valamit még ezek után is elszúrnék. Akkor legvégsőbb esetben, kiszedem a rossz op. rendszer SSD-jét, és a meglévő üresre felteszem a pendrive-ból az üres Linuxot. Azon keresztül még ha nagyon akarom (bár szerintem nem lesz ilyen, ha csak nem lesz olyan munkám hogy speciális windows támogatott program kell hozzá) le is tölthetem a windowst.
Netezésre használom a PC-t amúgy, minden a böngészőből fut. Meg tudom sokaknak bagatel dolog, de nekem tetszik hogy kevesebb ikon van és nincsennek felbukkanó értesítések sem. Szóval marad a Linux.
Már átértem a folyón, csak kérdés hogy felgyújtsam magam mögött a hidat vagy sem.
#19 Attól függ mit tekintünk alap dolgoknak. Sokaknak a Photoshop alap dolog. Nem adták ki Linuxra és nem is tervezi az Adobe, úgyhogy erről le kell mondani. Ott van helyette a Gimp. Lassan itt a Gimp 3, ami nagyon ígéretes.
Sok programmal hasonló a helyzet, de megvan rá az alternatíva, csak keresni kell.
Javaslom az [link] használatát. Zseniális oldal. Oprendszerekre és licencekre is lehet szűrni.
20: VGA-driver nem ment fel, így semmilyen 3D-s játék nem ment (már ha Linuxon egyáltalán lehet, bár azt mondják).
21: De jó, köszi a linket, megnézegetem az oldalt.
#22 Lehet játszani Linuxon is, de sajnos korlátozottan.
Natív játékokkal semmi probléma, ami meg nem natív azt Steames játékok esetében protonnal meg lehet próbálni, esetleg Wine-al, aztán vagy működik vagy nem. Sok játék egyébként viszonylag szépen megy protonnal is, de ha valaki kimondottan gamingre használja a gépét, akkor a Linux nem opció.
Minden másra amúgy megfelelő.
Hogyhogy nem ment fel a driver? Milyen disztribúció? Ubuntun és Minten ez pár kattintás.
Jah! Ubuntu? Gondolom a legfrissebb STS fos.
Van az a mondás:
A medve nem játék
Az asszony nem ember
Az Ubuntu nem linux!
Ha meg az kell, akkor csak a long term supportosat ajánlom, és abból is a legújabbat csak akkor ha már a harmadik javítás kijött. Pl. 22.04.3
"Már többször próbáltam a Linux több fajtáját"
Neked mit jelent a több fajta?
Ubuntu
Kubuntu
Xubuntu
Lubuntu?
Vagy a verziószámok? 22.10, 23.04, 23.10?
Ez nem több fajta.
De a Linux Mint, Ubuntu, Debian. Az sem az.
OpenSuSE, Mageia, Debian, Manjaro/Arch, Alma, Slackware, Gentoo. Na ezek különböző linux disztribúciók.
"Kezdőknek az Ubuntut ajánlották, mert az hasonlít legjobban a Windowsra"
A Linux Mint Cinnamon desktoppal hasonlít a legjobban a Windowsra. Azon belül, ha még Windows 10 témát is állítasz be, na akkor igazán.
Mellesleg nem szeretem, ha hülyeséget beszélnek. Ne mond azt, hogy többféle linuxot próbáltál, ha mindegyik egy ubuntu (variáns) volt. Akkor úgy helyes a mondat, hogy többféle ubuntut kipróbáltál.
Csak próbáltam segíteni.
Unom már, hogy fikázzák a linuxot úgy, hogy ismernek összesen két disztrót, és ahhoz sem értenek. Ha valamiért nem megy az automatikus video driver telepítés, akkor megáll a tudományuk.
Mellesleg nem Gentoo, hanem GentooJedi vagyok! De neked ezek után Mr. GentooJedi, mert paraszt voltál.
Puszi.
Ha tényleg az a cél, hogy a Windowshoz hasonló legyen akkor KDE Plasma felületet javasolom. Arra is vannak Windows 10/11 témák. Azzal együtt tényleg olyan Windows majmolós. De én sose szerettem az ilyen utánzós témákat.
Vagy ott van például a Feren Os, Windows 11 szerű a kinézettel. Vagy a Zorin is elég hasonló.
De egyébként Linux Mint Cinnamonnal sem lehet melléfogni. Én inkább ezt javasolnám Ubi helyett. Jelenleg a 2. legnépszerűbb disztribúció.
Van ezekben egy olyan kis program, hogy "További illesztőprogramok" vagy valami hasonló nevű. Na ott megjelennek az egyéb zárt driverek, amit telepíteni kell. Ilyen pl. az NVIDIA driver is. Ott be kell állítani a legújabbat. Leokézni, beírni a jelszavadat, újraindítani a gépet és ha minden igaz, akkor már ba zárt driverrel fog futni a rendszer.
Erről könnyen meg lehet győződni.
Terminálba: inxi -G (ha nincs telepítve, "sudo apt install inxi")
Ki kell írja a grafikus adatokat és ha a drivernél azt írja "nvidia", akkor rendben van. Meg fog jelenni egyébként a verzió is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!