Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Miért a mellúszás a legkönnyeb...

Miért a mellúszás a legkönnyebb úszásnem amatőrök számára?

Figyelt kérdés

Szerintem csak azért választják, mert így tudnak végig kidugott fejjel úszni.

Érdekes, nekem nem könnyű úszásnem, lassú és hamar fáradnak az izmaim. Ha végig kidugom a fejem akkor a ritmus is elcsúszik, úgy pedig nagy szó, ha haladok egyáltalán.

Igazam van, hogy semmiképp se lehet ez a legkönnyebb úszásnem?

A másik, amit technikailag nem értek, bár nem ide tartozik, de nem ér meg külön kérdést. :D

Gyorsúszásnál hogyan lehet akkora levegőt venni, hogy az elég legyen? Hiszen aktív mozgás, ha kint lenne a fej, az ember épp, hogy "zihálna", pedig itt pont lassan kell lélegezni. Egy féltempónál belém olyan ötödtüdőnyi levegő jut, ha értitek, mire gondolok...

25-50 m után épp ezért mindig elfogy a levegő.

Mások hogy oldják meg? Erősen veszik a levegőt? De akkor megy hogy-hogy nem megy tele vízzel a tüdejük? Ugyanis ott van a szájnál a víz, megy is bele.

2014. aug. 19. 09:58
 1/10 anonim ***** válasza:

Olyan, mintha soha nem úsztál volna, csak elméletben beszélnél róla. Először is, mi a legkönnyebb akkor szerinted? Max a hátat mondanám fej-fej mellett a mellel, mert ott is lehet tök léhán csinálni, gyakorlatilag nulla lábtempóval.

Ha a ritmusokkal ekkora gondjaid vannak, akkor te valami nagyon alap dolgot nem tanultál meg, vagy épp az a helyzet, hogy nem régóta úszol. Nekem sosem volt gondom sem azzal, ha mellnél kidugott fejjel úsztam (bár nem ez a szabályos, hanem itt is ki-be szokás tenni a vízből a fejet) sem gyorsnál, bár itt is van többféle technika, hogy hanyadik ütemnél teszed ki a fejed. Egyszerűen annyit tanítanak, hogy mire elérsz a következő ütemig, addig a vízben minél jobban fújd ki a beszívott levegőt, amikor pedig kint van a vízből a fejed, akkor hirtelen annyit szívj be, amennyit csak tudsz.

Te valamit nagyon rosszul csinálsz, vagy azért, mert amint mondtam, rosszul rögzült a technika, vagy kezdő vagy, és még nincs benne gyakorlatod, amennyiben ezzel gondjaid vannak.

2014. aug. 19. 10:13
 2/10 A kérdező kommentje:

Egyértelműen a hát a legkönnyebb nekem, meg a gyors lenne mellette, ha a légvételt megtanulnám rendesen.

Mellben nagyon elfárad a combizmom amellett az egész fárasztó és lomha úszásnem.

És mindenhol azt olvasom, hogy aki igazán tud úszni, annak nem a mell a legkönnyebb.

Az amatőröknek mégis. Miért????

Itt tűnik számomra úgy, mintha TE beszélnél elméletben az úszásról!

Mellúszásnál ugye csúsztatva van a kar és a lábtempó. Tehát nem egyszerre de nem is tisztán váltják egymást. Nekem segít, ha berakom a fejem, mert akkor nem marad ki az a rész, amikor hosszan előrenyújtom a kezem, ezért megmarad a lábtempó helye. Ha kidugva hagyom a fejem, két másodpercig nem koncentrálok görcsösen, akkor már össze-vissza megy a karom és a lábam és nincs, ami segítsen összerendezni a kettőt.

2014. aug. 19. 10:23
 3/10 A kérdező kommentje:

Egyébként 1., ne haragudj, de nagyon nagyképű és felsőbbrendűség-érzéstől dagadó volt a válaszod.

Itt ebben a kategóriában mindenki nagyképű, leszólják azt és ítélkeznek afelett (pl te kitalálod mióta és mennyit úszom... baromira nincs igazad amúgy), aki nem heti 3-4-5-ször sportol, aki nem 4 perces km-ekkel fut meg aki olyan, mint az itteni válaszolók.

Segítség szinte 0, leszólás 100%.

Kedves 1., ha ennyire tudod, segítettél volna ahelyett, hogy minden mondatod leszólás.

2014. aug. 19. 10:25
 4/10 anonim ***** válasza:

szerintem azért a legjobb a mell, mert

1 gyorssal szemben lehet úgy csinálni, hogy fej kint van(kicsi a tüdőm és valami érthetetlen oknál fogva, ha orromba megy a víz majd megfulladok, függetlenül attól hol veszem a levegöt)

2 lehet nyugisan is csinálni, szinte semmi erőfeszítéssel (ekkor nem fájdul meg a comb se semmi)

3 kb semmi a teknikája. hogy úszik a béka? utánozod, kész, tudsz úszni

4 háton nem tudok úszni (próbáltam és majd megfulladfam...)

én csak néha szoktam járni strandra haverokkal aztán ennyi amit szoktam úszni

2014. aug. 19. 10:40
 5/10 A kérdező kommentje:

Amatőrök alatt azt értem, aki heti 1-szer legalább úsznak és mondjuk legalább 1-1,5 km-t.

Szerintem közülük kb. kényességből nem rakja bele a fejét az, aki nem rakja bele.

Egyik ismerősöm azért, mert begyullad könnyen a füle. Persze a fülét már nem dugaszolná be semmivel --> kényesség. :)

2014. aug. 19. 10:52
 6/10 anonim ***** válasza:

"Ha kidugva hagyom a fejem, két másodpercig nem koncentrálok görcsösen"

Ez mutatja a többi mondattal együtt, hogy nem lehet benne még nagy gyakorlatod. VAGY rosszul rögzült. Hiányzik a reflexszerű beidegződés, koncentrálnod kell. Nem leszólásból írtam, hanem mint tényt. Ezt nem lehet tanítani egy szinten túl. Megmondja neked az edző, figyeli a technikádat, megmondja, mit csinálsz rosszul, mire figyelj, aztán már nem marad más, mint a gyakorlás, gyakorlás, hogy kisujjból menjen a helyes technika. (Én is megmondtam amúgy az első kommentben, hogy nagy vonalakban hogy kéne, teljeskörű úszástechnika oktatást pedig minden úszásnemből most nem fogok tartani neked, ha nem gond.) Én nem tudom egyik tényezőt sem helyettesíteni, és a kettő sem tudja egymást. Ez amúgy a sportok nagy részénél így van, csak vannak bonyolultabbak, és kevésbé bonyolultak.

A jó táncos vagy tornász sem koncentrál már egy idő után a gyakorlatra, mert simán megy neki a mozdulatsor.

Egyébként ötéves korom óta úszom, volt jó pár év vízilabda aztán pedig versenyúszás. Ne sértegess, mert lepattannak rólam jó messzire :) És még egyszer mondom, nem parasztkodásból írtam, de sem nekem, sem a jó pár éve úszó társaimnak nem volt soha ilyen problémájuk. Ilyet a kezdők szájából szokás hallani. Sajnálom, ha a "kezdő" szó pejoratív értelme sértőn hatott rád, de egy kezdő problémájával küszködsz most éppen. Az úszásoktatás első heteiben szokás ilyesmit kérdezni. Amit ismétlem, nem szemétkedésből írok, csak olyan értelemben, hogy ezzel nem tudsz mást csinálni, mint megkérdezni az elején, amikor még tanulod az edzőtől, aztán pedig minduntalan ismételve, gyakorolva, tapasztalatot szerezni.

A repülőgép pilóta is zöldfülű, hiába vizsgázott jelesre az elméletből, amíg nincsen X ezer órája levezetve.

2014. aug. 19. 11:05
 7/10 A kérdező kommentje:

Másodikban tanultam meg úszni. Általános másodikban. Most az egyetem másodikon is túl vagyok.

Képzeld, aki nem versenyúszó, annak lehetnek kisebb hibái, mint nekem. Mert nagyobb hibám nincs. :D

Kitett mellnél csúszik el az ütem. Tehát kvázi szabálytalanul nem tudok szabályosan úszni.....

2014. aug. 19. 11:18
 8/10 anonim ***** válasza:
Ezért is tetetik be a kölykökkel a fejüket a vízbe a tanítók. Ezért is jobb úgy úszni.
2014. aug. 19. 11:47
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem a háton úszás volt a legkönnyebb,az kis háton fekvős úszás,mi sem volt akkor könnyebb.
2014. aug. 19. 13:19
 10/10 anonim válasza:
2015. szept. 21. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!