A Dynamite Baits milyen bojli?
A gyümölcsös ízűek minősége és fogóssága érdekelne
Köszi
Az a véleményem, hogy Te egy tipikus kockatavi pecás vagy.
Azokat a halakat egy agyontelepített maszek tóból fogtad, aminek a horgászértéke szart sem ér.
Ha már a "nagy fogásoknál" járunk, fogtam én is kockatóban 76 kilós harcsát (egy fél szem 16mm-es carp zoom kagylós, plusz fél szem rákos pop-up bojlival).
Valamivel több mint 3 órát fárasztottam partról... a harcsa akkor jelentkezett, amikor egy 8-as nyurgát fárasztottam. A akapás nem volt füstölgős, csak kiegyenesítette a zsinórt, és bevágásig (szimpla bot emelés) nem mozdult. Ennyit a kockatavi dicsekvésekről.
Az eredeti témánál maradva, az általad felsorolt csali nagyon jók, de ha Te valamivel nem fogsz halat, még nem jelenti, hogy a csali nem jó.
Azt írtad rádobtál egy carp tec bojlit az etetésre. Holott valószínű, hogy az alapetetés nem ezzel a csalival történt - legalábbis az írásodból ez derül ki.
Ha nem lehetne halat fogni a szerényebb kivitelezésű golyókkal, akkor nem gyártanák egyre többen. :)
Zadravecnek, és a Big Carpnak is vannak 3 ezer Ft alatti bojlijai, amik megérnek egy próbát.
Ha esetleg nem jön be, kevesebbet veszítesz, de a saját készítésű bojliknak nincs párja.
Bevallom, szoktam jól telepített magántavakon is horgászni, hisz iskolai tanulmányaim miatt és kollégista voltom miatt egy hónapba egy hétvégére megyek haza, ebből csak 12 órát tudok parton ülni! és hogy miért megyek jól telepített magántavakra? azért mert szeretném, hogy az a kevés idő ( 1 hónapban 12 óra), amit a parton töltök, sikeres legyen! Te is tudod, hogy hiába ülnék ki ennyi időre egy 400 hektáros bányató partjára. De kérdezem tőled, mi számít manapság kockatónak??? Mert Magyarország legtöbb vízét ma annak nevezhetjük, maconkától kezdve tüttöspusztán át merenyéig és palotásig mind kockató. Hiába hatalmas kiterjedésű 30-60-120 hektáros tavak, mégis akkora haltömeg van benne, hogy ezek csak kockatavak lehetnek, ugye?? Persze ha jön a nyári szünet, akkor van idő és lehetőségem nyílik máshol is horgászni( pl. ohat, palotás, és jó pár olyan egyesületi kisvíz, amelyek egyáltalán nem mondhatók túltelepítettnek, sőt még jól telepítettnek sem!! és mégis sikeresen horgászom ezeken a tavakon is hál'istennek. Pedig elméletileg én egy nehéz vízen nem tudok halat fogni, mert egy nagypofájú kockatavi műhorgász vagyok! vagy nem??
Azt pedig ne mondd, hogy ezeknek a halaknak nincs semmi horgászértéke, mert ez nem igaz!!! ( és ha megsúgom, hogy aznap amikor 176 kg halat fogtam, senki más nem fogott egy halat sem rajtam kívül? Így sincs semmi horgászértéke? Pedig ugyanabban a "túltelepített kockatóban" horgásztunk mindannyian,!! )
Ha te nem egy kockatavi pecás vagy, márpedig te nem vagy az, akkor biztosan sokkal jobban értesz a horgászathoz, mint itt bármelyikünk!! A válaszodból mégis ennek ellenkezőjét tudom leszűrni. Mégpedig az alábbi mondatból:
"Azt írtad rádobtál egy carp tec bojlit az etetésre. Holott valószínű, hogy az alapetetés nem ezzel a csalival történt - legalábbis az írásodból ez derül ki. "
Akkor ezzel azt akarod mondani, hogy ha a alapetetés carptec bojival történt volna, akkor sikeres lehettem volna. Tehát akkor azt akarod mondani, hogy ha pl. nem szórok rákos bojlit az etetésre, de azzal csalizok, akkor nem fogok vele halat, mert nem azzal etettem? Akkor ezek szerint kukoricával sem foghatok halat akkor, ha nem etetek kukoricával!!........
Igazából sohasem/nagyon ritkán használok etetésre bojlit, mert az anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy több mázsa bojlit vízbe szórjak. Az etetésem mindig magmixből áll!
TEhát nem azért voltam sikeres a berkley és sbs bojlikkal, mert azok képezték az alapetetést!!
De igen igazad van...hazudok. Hisz ha nem berkley bojli lett volna az etetésen, akkor nem tudtam volna berkley bojlival halat fogni! Tényleg igazad van. Gilisztával is csak akkor lehet halat fogni, hogy ha gilisztával végezted az alapozóetetést.
Nem szerettem volna a lelkedbe gázolni, ha így érzed akkor bocs... :)
De... számomra hihetetlen, hogy a legeredményesebb módszer, ha csak csalizásra használsz bojlit, és maggal etetsz. Ettől elég sokan hátast vágnának.
Egy bojlis etetés 1-2kg bojli+magok/nap... ha jön a hal, akkor folyamatosan rá kell etetni.
Az olcsóbb/könnyebb bojlik (pl. carptec) egytől-egyig néhány órás horgászatra vannak kifejlesztve, mivel a legkönnyebben emészthető anyagokat tartalmazza rengeteg aromával felturbózva.
A komolyabb, prémium cuccok pedig a hosszabb túrákra, ahol a halat folyamatosan vissza kell csalni az etetésre.
Természetesen bármi megtörténhet... sokszor egy sima gumikukorica nagyobb csodát tesz, mint a legjobb tésztagolyó.
Mindegy, nem vagyunk egyformák, nem szükséges egyetértenünk.
Pedig elhiheted, hogy vagy nem használok bojlit az etetésre, vagy ha mégis, akkor is minimális mennyiséget! ( csak mutatóba, hogy lássák a halak, ilyen is van :) )
Az etetésem az alábbiakból áll: kender, repce, búza, kukorica, nagy szemű tarkabab, továbbá a carpzoom cég bébikukorica pellete, ami 3-5 perc alatt is felpuhul már illetve 12-16-20-as black halibut illetve red halibut pelletek. Az etetésemben a magok dominálnak, pelletből sem rakok bele több mázsát.
Minden tónak megvan a maga sajátossága, minden tóban fellelhető a halaknak valamilyen furcsa szokása, ami egy másik tavon nem feltétlenül jellemző!! NEm azt mondom, hogy az én módszerem a tökéletes, de ezen a tavon ez vált be! HA ezzel a módszerrel próbálkoznék egy 400 hektáros bányatavon, valószínűleg eredménytelen maradnék ( nyilván valójában nem ezzel a módszerrel horgásznék agy bányatavon), de lehet, hogy te is fogás nélkül, vagy csak szerény fogással végeznéd a napot, ha a te sajátos, bevált bányatavi módszered próbálnád alkalmazni egy teljesen más jellegű tavon!!
Amúgy a kedvenc módszerem a "single hook bait" módszer. Egyetlen szem bojli a hajszálelőkén, és ezzel kereső horgászatot végzek. Semmi etetés nékül!! Még pva termékeket sem használok ehhez a módszerhez! És akár hiszed, akár nem, szinte kivétel nélkül a legtöbb nagytestű halamat ennek köszönhetően fogtam!
Mondjuk ezt a módszert általában most már úgy végzem, hogy egy nagyobb központi etetést végzek, és az etetés mellet 20-30 métere alkalmazom a single hook bait-et. Egyik bottal a központi etetést horgászom meg pontosan kiakasztott zsinórklipsszel, etetőkosaras végszerelékkel. és amíg esetleg a bojlival csalizott szerkóra bejön a nagyhal, addig a másik bottal a központi etetésről egy kis szerencsével folyamatosan tudom húzni a kisebb testű 2-4 kilós pontyokat. Így nem unatkozom.
nyilván, ha több időm lenne, teljesen máshogy horgásznék. Azonban az utóbbi időben sikerült felépítenem magamnak ezt a horgászati sémát, ezzel van a legtöbb tapasztalatom, ebbe hiszek a legjobban és ezek miatt ezzel vagyok a legsikeresebb! És elhiheted, hogy működik! Pl.: 2012 nyarán látogattam el először az ohati III-as bojlis tóra. Semmilyen tapasztalatom nem volt a tóval kapcsolatban, és voltam olyan hülye, hogy még információt sem gyűjtöttem a 24 órás peca előtt! Ötlet híján ezt a módszert kezdtem alkalmazni. Egy napra 4 kiló magkeveréket és 3 kiló pelletet vittem magammal, valamint volt nálam kb 10 kiló bojli. A 24 óra alatt elment az összes magmix, kb 75 deka pellet és kb. 300-350 gramm bojli. Az élőbb leírt sémát alkalmazva meglepetést tudtam okozni a már évek óta ott horgászó rutinos " vén rókáknak" is!!
Enegm nem győztél meg, de soha nem lehet tudni...
üdv.
Nem az volt a célom, hogy meggyőzzelek és áttérítselek az én oldalamra, ami számodra " a sötét oldal" :)
De azt azért te is beismerheted, hogy nincs olyan etetési és csalizási technika valamint végszerelék, ami akármilyen tavon, akárhol ugyanolyan jól adná a halat. Az általam leírt módszer egy megoldást jelent arra a tóra, ahová járok horgászni. NEm mondtam azt, hogy ez a módszer működik mindenhol. ( több éve járok arra a bizonyos tóra, és ez alatt a bizonyos 4.5-5 év alatt meg tudtam tapasztalni, hogy milyen módszerek működnek legjobban)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!