Napi 1 óra futás (10-12 km) mennyire intenzív edzés?
Figyelt kérdés
Szív, ízületek szempontjából. Egészséges, jó formában lévő embernél.2018. jan. 22. 00:31
2/6 anonim válasza:
Hány éves ? Hány kg ? Gondolom nem vagy nyugger. OK.
3/6 anonim válasza:
Attól függ, h milyen intenziven futod azt a 12 km-t. ha 48 perv alatt, akkor intenziv, ha 70 perc alatt, akkor nem. igy is úgy is minden nap futni nehéz, legalább heti egy szabad napot kell tarts.
4/6 anonim válasza:
nem mindegy milyen terepen, milyen időjárásban futod, valamint milyen adottságaid vannak. én pl hosszútáv futó vagyok, 21 éves, sík terepen futok napi 8-12 km-t és ez intenzív edzésnek mondható! még én is heti egy- két szabadnapot tartok. aki idősebb vagy netán túlsúlyos annak ez megterhelő lehet akár milyen tempóban is futja! a kérdésből kiindulva látom azt hogy kezdő vagy! ne akarj egyszerre sokat futni, inkább fuss rendszeresen azzal többre mész! semmi értelme annak hogy ha három egymás követő nap lefutsz 12 km-t utána meg olyan fáradt vagy, meg tele van vízhólyaggal a lábad, és egy hétig nem tudsz futni. a szervezeted sem szabad hirtelen leterhelni! kezd kisebb távokkal, napi 3-5 km, aztán ha ez megy majdnem minden nap akkor 2-3 hét után lehet növelni nap 6-8 km-re, valamint 6-7 hetente célszerű tartani 3-4 nap pihenőt! és ami fontos, néha változtass tempót, vagy fuss emelkedőn, legyen változatos! ha a szervezeted beáll egy adott idénybevételre az sem jó! és bármi is a célod a sportal(fogyás, kondíció növelés, vagy csak kikapcsolódás) mindig kell mellé erősítés és nyújtás! a futás sebességének változtatása azért fontos mert egy intenzívebb sebességű futás esetén egészen más izomcsoportok dolgoznak, ill a szervezetben egészen más folyamatokat indít be, másképp terhel! sok sikert ;)
5/6 anonim válasza:
Ahogy a többi válaszadó is utalt rá,nem mindegy, hogy milyen edzettségi állapottal, korral, sebességgel fogsz hozzá a napi 10-12 kmhez. Ha egy óra alatt, azaz 5 perces átlaggal megvan a 12km, és ez úgymond laza tempónak számít neked, nem túl magas a pulzusod utána, és nem érzed úgy hogy nagyon elfáradtál, akkor edzett vagy, heti 5-6 alkalommal nyugodtan csinálhatod, ha van rá időd és motivációd. Viszont, ha úgy fejezed be a 10-12 km-t, hogy majd meghalsz utána vagy érzed, hogy eléggé elfáradtál, akkor semmiképpen se fuss mindennap, vagy csökkentsd a távot. Én nők között eléggé edzettnek számítok, az órám szerint a felső 1%-ba tartozom az erőnlétemmel, de én sem futok mindennap 10-12km-t, ilyen hosszút vagy hosszabbat csak 3szor egy héten. A többi nap rövidebb, és minden héten tartok 1-2 pihenőnapot, attól függ milyen az állapotom. Valamint a rövidebb táv, de magasabb intenzitású pl résztávos edzések is fontosak, ha a sebességedet, állóképességedet szeretnéd növelni. Az ízületek szempontjából meg az is lényeges, milyen a technikád és milyen terepen futsz. Ha túl erősen érkezel a talajra, azaz odacsapod a lábad, és sokat futsz betonon az semmiképpen sem jó hosszú távon az ízületeidnek.
6/6 anonim válasza:
Egyetértek az előzőekkel, ezt pulzusmérővel tudod ellenőrizni, h belőled mennyire vesz ki, mert ez egyénfüggő. Én régen voltam olyan formában kb. amit az előző írt, 150es pulzussal (úgy, h 195 a maxom, vagyis egy olyan kényelmesebb, közepes tempóval) 1 óra alatt kb. 12,5kmt futottam. 160al úgy 13,5, 170el 14,5, 180al (max.) pedig 15,5. Ebből is látszik, h mindenkinek más az annyi, mert van aki 12,5el tud lefutni maxon 10kmt, van aki még annyival se 10 vagy kevesebb, 10-12vel, van aki meg 15,5el futna ebbe a közepes tempóba. Amúgy ez a mindig 1 óra ugyanabban a tempóban nem fog messzire repíteni, de az alap egészséged fenntartása érdekében jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!