Pont neked való az első 5 kilométerem című edzésterv.
2015. márc. 4. 09:13
2/6 A kérdező kommentje:
ha 6 hét alatt 5 km akkor mi lesz a maradék 1 km-el :),..Nagy baj lenne ha egymás utáni napokon is futnék ?
2015. márc. 4. 09:27
3/6 MobilTudor válasza:
Ökölszabály: heti 10-20%-nál nem szabad többel növelni a távot. Heti 4-5 napnál többet kezdőként végképp kockázatos futni. Fokozatosan szabad a terhelést ráengedni a szervezetedre... Csak nyugalom. Izomnak, ízületeknek, törzsnek, légzésnek, stb, mind-mind hozzá kell szokni az új terheléshez. (Ha korábban sportoltál, akkor azért egy egyszeri 6km 1 hónap után elérhető kellene legyen, mert akkor gyorsan lehet haladni)
2015. márc. 6. 15:25
4/6 anonim válasza:
Nyilván mindenkinek más a terhelhetősége és más a "sok" fogalma. Azért az átlagos futás 10-12km/h sebességű, ezért a 6km az kb. fél óra futást jelent. Arra úgy gondolom az átlagos (!) fizikummal rendelkező ember ha nem is sportol rendszeresen, 1 hónap alatt fel tud készülni. Én számítógép előtt ülő informatikusként (nem vagyok elhízott, inkább vékony) tavaly 3 hónap felkészülés után sikerült a 212km-es Balaton kört megtenni kerékpárral 1 nap alatt. Előtte 5-10-20-40km -es napi edzések voltak. Az első két hónapban csak 20km alatt, a "nagy nap" előtt két héttel már minden nap tekertem, viszont 3 nappal előtte már csak pihenés volt. NAGYON FONTOS! Akármilyen keveset is futsz, indulás előtt MINDIG MELEGÍTS BE!
2015. márc. 10. 08:44
5/6 anonim válasza:
Ja még párat hozzátennék:
1. futni csak JÓ cipőben!
2. ne lépj nagyokat
3. ügyelj a helyes kar tartásra (nézz utána mi a helyes)
4. igyál sok folyadékot
5. előtte egy órával egyél valami könnyű kaját
6. ne öltözz túl!
2015. márc. 10. 08:47
6/6 anonim válasza:
Ha eddig semmit nem sportoltál, sérülésed volt vagy el vagy hízva, akkor tényleg roppant fokozatosan kell csinálni, de saját tapasztalatból kiindulva szerintem 6 km-t kb harmadjára le tud futni egy egészséges ember. Én mindig mozogtam valamit, és jó erőnlétben voltam, amikor kipróbáltam a futást, 6 km-es távot néztem ki magamnak és egyáltalán nem tűnt megterhelőnek.
Csatlakozom egyébként a korábbiakhoz: jó cipőben, ne városi szmogban fuss. Menj el egy sportboltba és ott kérj tanácsot futócipőileg, miután sokat olvastál róluk, mert némelyik eladó hülyeségeket mond...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!