Hogy tudnám csökkenteni az edzések számát és idejét, hogy közben a minősége, hatása megmaradjon?
Push-Pull-Leg edzést végzek, heti 6 alkalommal járok edzeni. Egy edzés kb. 11-12 gyakorlatból áll és 36-37 sorozatból. Körülbelül 2 óra alatt tudok le egy edzést, ha nem számoljuk bele a bemelegítést és a nyújtást.
Sajnos nekem ez heti 6 alkalommal kivitelezhetetlen, túl sok.
Hogy tudnám csökkenteni az edzések számát, hogy közben a hatékonyság megmaradjon? A kevesebb napra osztás, pl. felső-alsó test nap nem megoldás, mivel akkor lehet hogy kevesebb napot kell edzeni, de akkor abba a kevesebb napba kell belesűríteni azt amit eddig végeztem, ergo még hosszabb lesz az edzés.
Ez így nem jó.
Hogy néz ki egy nyomó, egy húzó vagy egy láb edzésed?
Az egész testes, 2 fele osztott és az általad említett módon osztott edzést is hasonlóan építjük fel, mint az izomcsoportos edzést. Az egy héten megcsinált sorozatok száma kb. ugyan az.
Egy nyomó edzés mondjuk 4 sor fekvenyomás, 3 sor ferde nyomás, 3 sor fel fölé nyomás, 3 sor tolódzkodás, 3 sor csigán letolásból áll. Húzó edzés pedig 3-4 sor felhúzás, 3 sor evezés, 3 sor húzódzkodás, 3 sor oldalemelés, 4 sor karhajlítás. Lábdzés pedig 4-5 sor guggolás, 3-4 sor kitörés, 2-3 sor merev lábas felhúzás vagy lábhajlítás gépen, végén 4 sor álló vagy ülő vádli.
Nagyon sok sorozatot csinálsz. Teljesen fölösleges, több szempontból is. Amiket írtam edésnapok csak egy hirtelen példa, érdemes nyomásból és húzsból is A és B napot tartani. Én pl. még a felhúzást is kiszedtem egy külön napra, láb napon pedig csak 7-8 munkasorozat guggolás.
Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy a 7 napot kőbe vésett szablynak tekintik, mint időintervallumot. Holott testépítő edzés szempontjából sehogy sem jön ki 7 nap alatt az osztás, sem izomcsoportos, sem egész testes, sem push-pull-leg, sem 2 fele osztott edzésnél. Nem kötelező hatszor edzeni egy héten. Megcsinálsz egy nyomást hétfőn, egy húzást kedden, utána pihensz 1-2 napot. Felhúzás másnapján úgy sem tudsz normálisan guggolni, ha mégis, nem elég kemény a felhúzásod. Lábazás után megint tartasz egy nap pihenőt, és csak szombaton csinálod a következő nyomó napot, vasárnap húzol, hétfő-kedden pihensz. Lábnap szerdán, és így tovább. Lehet hogy nincs is gond az edzésterveddel, csak nem tartasz elég pihenőnapot. Így nyiván sok.
Ma például láb volt.
Így nézett ki az edzés:
Guggolás 5x5
Combfeszítő 4x10
Merevlábas felhúzás 4x6
Combhajlító 3x10
Csípőemelés 4x8
Vádli állva kézivel 3x6
Vádli ülve 3x10
Hasprés felemelt lábbal és karokkal, súllyal nehezítve 3x8
Súllyal oldalra dőlés (obliques-re, magyarul nem tudom a nevét) 3x6
Lábemelés súllyal nehezítve 3x10
Plank 2x30mp
Hasbehúzás (vákuum) 2x30
Jeff Nippard által állítottam össze a tervet, tudományos cikk által szokta alátámasztani amit mond, meg nem is néz ki rosszul. Pl. elmondja a videóiban, hogy miért kell a combfeszítőre, meg a hajlítóra is több gyakorlat, meg hogy a vádlira kell egy ülő változat és egy álló, stbb.. Tehát ezek alapján állítottam össze, viszont így egy edzés után túl soknak érzem, hogy ezt csináljam heti 6 alkalommal.
Az eredményekért meg KELL küzdeni! Egyáltalán nem sok az a heti 6x2 óra edzés, ha kellően elkötelezett vagy.
El kell dönteni, hogy mit akarsz elérni! Ha neked ez nem fér bele akkor lehet ez nem a te sportod...
Ezt az edzesnapot en igy modositanam:
4 sor guggolas, 3 sor merevlab, 3 sor kitores, 4 sor allo vadli, 3-4 sor labemeles es kesz. Kovetkezo labnapon pedig 4 sor guggolas, 3 sor labtolas, 3 sor labhajlito, 4 sor ulo vadli, 3-4 sor felules.
Nagyon sok a folosleg, nincs az az Isten, hogy egy normalis guggolas utan meg tudsz ennyi gyakorlatot normalisan kivitelezni. Sot en pl. hasazni nem is szoktam, onmagaban eleg ra a guggolas meg felhuzas ha normalisan csinalod.
Szerintem túl sokat pihensz a sorozatok között. 1 sorozat az olyan 30 mp, és akkor 35 sorozat az 17.5 perc. Pihensz közöttük 1 percet, akkor az 35 perc pihenő. Ez így kijön egy órából.
Én is csináltam ilyen edzést, mármint ennyi sorozattal és 60-65 perc volt egy edzés + 15-20 perc szobabicikli volt utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!