Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Először fogyjak, vagy tömeget...

Először fogyjak, vagy tömeget növeljek?

Figyelt kérdés

Bocs, hogy ideírom ezt az alapvetően fogyással kapcsolatos kérdést, de szerintem itt értelmesebb válaszokat fogok kapni, mint fogyókúra topicban :)

Szóval 165/68 25 éves lány vagyok. A súlyom mindig is ingadozott, elég lassú az anyagcserém, viszont nem a nulláról indulok, ami a sportot illeti. 3 éve futok, hetente 2x minimum, az utóbbi 3 hónapban heti 1-2x végeztem súlyzós edzéseket is (felső és alsó testfélre is). Talán a has-es hátizomzatom a legkritikusabb (habár utóbbi azért sokat erősödött), a kar-és vállizmaim, de leginkább a lab-és fenékizmaim nagyon sokat fejlődtek az elmúlt időszakban (kezdetben 5 km futást már megéreztem, most sokkal jobb tempóval, simán lefutom a 10-et). A gond az, hogy fogynom nemigen sikerül.

Amit két dolognak tudok be, egyrészt valószínűleg nem sikerül rendesen belőnöm a CH-t, másrészt nincs még rajtam elég izom, ez a kettő pedig rendesen belassítja az anyagcserémet az első kilók után.

Csalni nemigen szoktam,kb két hetente egy kicsit, az ésszerűség határain belül (tehát nem tolok le ilyenkor 5000 kalóriat, csak mondjuk megszem egy csokit, de úgy, hogy belekalkulálom a napi bevitelbe).

Szénhidratot elég keveset eszem, a reggeli proteines zabon kívül (40g zab) plusz egy kis gyümölcsön kívül (pl pár szem eper + 1 alma) direktben nemigen eszem szénhidrátot, a húst/tejtermékeket stb is salátával eszem. A tej mondjuk egy kritikus pont, újabban visszaszoktam rá, 2-3 dl-t megiszom egy nap kávéval. Zsírból nagyon keveset viszek be, fehérjéből megvan a napi 1-1,5g/kg.

A kérdés, hogy szerintetek hol rontom el?

Illetve mit változtassak?

Ha kicsit több CH mellett párhuzamosan csinálok adrob/kardio edzéseket súlyzós edzésekkel, akkor fogok fogyni úgy, hogy mellette nem vesztek izomtömeget(mert azt semmiképpen nem szeretnék).

Például heti 3-4x (lehetőleg éhgyomorra időzített) aerob/kardio + 3-4 súlyzós edzés is.

Köszi a választ előre is!

2018. máj. 15. 11:40
 1/1 anonim ***** válasza:

"Először fogyjak, vagy tömeget növeljek?"

Kezdő testépítőként (ezt kihasználva) mindkettőt csináld. Szépen lődd be a kalóriaigényed, és menj mínuszba. A mértékét Te határozod meg. Mivel kezdő testépítő vagy így is fogsz izmosodni, így a fogyásra koncentrálhatsz.

Ha a leírásodat jól értelmezem, te a zsírtól félsz nem a cukortól, pedig a cukor (egyszerű CH) zsírosít, nem pedig a zsír. Makrókat lődd be szépen a kalória mellé (fehérje, összetett CH és zsír). A mono és diszacharidokat került. Gyümölcs persze mehet, de ésszel. A gyümölcscukrot jobban használja a szervezet, mint a sima cukrot, de a maradék ebből is zsír lesz.

Jól jegyezd meg, fogyni jobban lehet a kalória mínusztól, mint bármilyen mozgástól, tehát az étrenden nagy hangsúly van. Gondol bele. Fél óra terepfutás kalóriaveszteségét simán visszaeszed egy közepes tepertős pogácsával:)

Éhgyomorra időzített kardió biztos, hogy jó ötlet? Ha nincs glikogén, a szervezet a fehérjéhez fog hozzányúlni.

Ezeknek nézz utána!

2018. máj. 15. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!