Magasabb ismétlésszám nálam jobban hozza az erőt, miért?
Sziasztok,
azt vettem észre, hogy ha 15-30 ismétléses tartományban dolgoztatok ugyanabban a gyakorlatban egy izmot jobban nő a tömege, és az 1 ismétléses maximumom is ezáltal.
Viszont ha 5-8 ismétlésekkel edzem, akkor az izomállóképességem is romlik, mintha magasabb ismétléssel edzenék, és mellette tömegben se hoz olyan eredményt.
Ennek mi lehet az oka? Elképzelhető, hogy több vörös izomrosttal rendelkezem, és kevesebb fehér rosttal? ( utóbbira hatnak elvileg az alacsonyabb ismétlések, és az 1 ismétléses erőért is leginkább ezek felelnek )
Köszi előre is a válaszokat!
31/F
Fekvenyomás: 105kg - 3x20 @ 50kg
Fekvenyomás: 100kg - 6x6 @ 80kg
Melyikkel értem el nagyobb 1RM-et szerinted?
Elnézést kérek. Igen 80kg-os szériázással nyomtam 100-at meg, és 50kg-os súlyzóval szériázással pedig 105 is megvolt.
Tehát ha nem is volt jobb az alacsonyabb ismétlésszám, mert mondod 2 maxolás közt lehet 5kg difi, akkor is egyenértékű volt vele. 8 hétig végeztem a magasabb ismétlésszámú edzést és utána nyomtam a 105-ös maxot.
Izületeimnek is kímélőbb volt a magasabb ismétlési tartomány. De hogy lehet, hogy nekem magasabb ismétlési tartományban való szériázással is ugyanolyan erőnövekedés történik mint egy relatíve nagyon nehéz súllyal kevesebb ismétlések mellett? Mi lehet ennek az oka?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!