Miért esztek ennyi fehérjeport, miért nem esztek inkább sajtot:D?
Én semmilyen tejterméket, fehérjeport nem fogyasztok.
Tej:
A tehéntejben 4-szer több a kálcium, amit a szervezet hasznosítani sem képes.
A tehéntej egy másik fajtól van, ami az ivadékának a tápláléka, és nem az emberé. Egyszerűen az embernek nem szabadna inni tehéntejet, függetlenül attól, hogy az emberiség többségének milyen ismerete van erről.
Növekedésünk során nagyrészt elveszítjük azt a képességünket, hogy szervezetünk előállítsa a laktáz nevű enzimet, ami a tej laktóz tartalmának megemésztéséhez szükséges. Az emberek – felnőttek – háromnegyede valamilyen fokú laktóz-intoleranciában szenved.
Az egyszerű (és ún. „egészséges”) tej fokozza a laktózra érzékeny nőknél a petefészek rák kockázatát. A laktóz cukor alkotórésze a galaktóz, mérgező hatású a petefészekre, akadályozza a teherbe esést, és károsodott gyermekek születését idézheti elő. Ma már azt is tudjuk, hogy szervezetünket a helytelenül megválasztott táplálékokkal átadjuk a mikrobák enzimjeinek, azok pedig élni, felélni fognak bennünket. A tehenek fertőzőbetegségeit antibiotikummal kezelik, így előforul, hogy penicilin kerül a tehéntejbe.
– Nagyon sok koleszterint és zsírt tartalamaz, ezért növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
– A fokozott tejfogyasztás növeli bizonyos daganatos betegségek előfordulási arányát, különösen a petefészekrákét.
– A galaktóz, ami tejcukor formájában van jelen a tejben, elősegíti a szürkehályog kialakulását idős korban. Azoknál, akik nagyon sok tejet fogyasztanak, háromszor nagyobb a szürkehályog kialakulásának kockázata.
– Bármennyire sterilizálják és pasztörizálják a tejet, sokan mégis úgy vélik, fertőzött. Ezt az is biznyítja, hogy Amerikában, Németországban a törvény nem írja elő a tej sterilitását, csak egy bizonyos határt szab a tejben levő baktériumok számának.
– Nagyon szegény vasban. Emellett különösen a csecsemőknél úgynevezett bélvérzéseket okoz, amelyek szabad szemmel nem láthatók. A kiskorúak 50 százaléka a tehéntej fogyasztása miatt vérszegény.
– Különböző allergiák kiváltóoka lehet.
– A laktózintolerancia is egészségügyi gondokat okozhat. A tejben található cukor el nem viselésétől a fehérbőrűek 20-25 százaléka, míg a színesbőrűek 80 százaléka szenved.
– A tej gyermekeknél elősegíti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége ellenzi a tejfogyasztást, különösen kétéves kor előtt.
– Hasgörcsöket vált ki a csecsemőknél a tehéntej.
– Habár állítólag nagyon jó kálciumforrás, meglepetésszerűen azoknál az eseteknél tapasztalták a legtöbb csonttörést, vagy csontritkulást, amelyek nagyon sok tejet fogyasztottak. Egy norvég tanulmány szerint azok a norvég nők, akik több tejet fogyasztanak, gyakrabban szenvednek csonttörést, mint azok, akik kevesebb tejterméket vesznek magukhoz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!