Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » 16 éves vagyok és másfél éve...

16 éves vagyok és másfél éve járok edzőterembe. Többi lent. Tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Májusba elmentem orvoshoz, mert megvoltam fázva és akkor ott csináltak egy státuszvizsgálatot. Kiderült, hogy magas vérnyomásom van (134 átlagosan). Elmentünk mindenféle vizsgálatra, ráfogták az étrend kiegészítőkre és edzhettem tovább. Ezen a héten kellett menni kontroll 24 órás vérnyomásmérőt kérni. Megvolt és ugyan azok az értékek amik voltak sőt most már a legmagasabb 172 volt. Átlag az maradt 134. Elvileg most kapok valami gyengébb vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

Azt mondta az orvos, hogy ezt a testépítést nem kéne erőltetnem, mert nem lesz jó vége.

Viszont sok olyan emberről hallottam aki ennek ellenére is lejárt ugyanúgy edzeni, csak annyi különbséggel, hogy betett az edzésébe "vérnyomáscsökkentő edzéseket" is. Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek így értelme lenne lejárni illetve tudnátok-e írni ilyen dolgokat amitől lejjebb menne a vérnyomásom?

2016. nov. 6. 13:37
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Egyébként lehet igaza van a dokinak, a rendszeres erőlködés, főleg ha folyamatosan csúcs közelében edzel az fokozhatja a vérnyomást. Állítólag az aerob és kardió csökkenti. De feltétlenül beszélj a dokival, hogy mit ajánl. Jobbulást neked, inkább bírj ki egy kis időt, hogy nem emelsz súlyt, de jobb mintha valami bajod lenne.
2016. nov. 6. 14:28
 12/22 anonim ***** válasza:
Dinamikus mozgásnak szerintem először jó lesz egy kis séta is, dinamikus tempóban akár naponta sétálhatsz szerintem. Ebből nem lesz baj. Ha már javulsz, akkor esetleg kocoghatsz, futhatsz.
2016. nov. 6. 14:29
 13/22 anonim ***** válasza:
Amúgy tömegelsz most? Tömegelésnél ment eddig kardió vagy aerob? Ha nem, akkor tulajdonképpen érthető, mert gondolj csak bele. A szíved maradt ugyanakkora, de mondjuk feldobtál 10-15 kiló izmot magadra, esetleg zsírt is. Tehát a szívednek ami maradt ugyanakkora sokkal jobban kell pumpálni a vért, mert a nagyobb izomzat nagyobb vérellátást igényel, amit a kisebb szív nem bír egykönnyen. Ezért szoktam írni, hogy tömegelés közben is lehet kardiózni, nem kell félni az izomvesztéstől.
2016. nov. 6. 14:37
 14/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes és hasznos válaszokat, sokat segítetek nagyon! Megfogadom a tanácsaitokat.
2016. nov. 6. 14:38
 15/22 A kérdező kommentje:

Igen tömegelek. De akkor ez most valószínű annyiban marad és csak kardió lesz amíg nem észlelek javulást.

Egyébként teljesen tünetmentes az egész. Rokonok, ismerősök gondoltak arra, hogy nekem ez a normális. Ennek lehet valami kis igazságalapja?

2016. nov. 6. 14:41
 16/22 anonim ***** válasza:
Nekem atlagosan 130-135 kozott van a vernyomasom, a pulzusom pedig 40-50 kozott. Nekem azt mondtak ezzel nem kell meg foglalkozni mert aki rendszeresen sulyzos edzest vegez annak ez normalis. Voltam kardiologisnal aki azt mondta nagyon szep "sport szivem" van, latszik hogy rendszeresen sportolok mert picit meg van vastagodva a szivizom a folyamatos terhelestol. Szerintem amig lehet hagyd ki a gyogyszert es probald termeszetes modon csokkenteni a vernyomast a fent leirtakkal. A gyogyszer csak lenyomja de a valodi problemat nem kezeli.
2016. nov. 6. 14:49
 17/22 anonim ***** válasza:
Annyi igazság alapja lehet annak amit a rokonaid mondanak, hogy lehet, hogy van rá hajlamod genetikailag. De valószínű, hogy tömegelés és edzés elkezdése előtt alacsonyabb volt.
2016. nov. 6. 15:08
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Gabonapehely, kifli, kakaó, péksüti... ecetera ecetara...

Szóval feldolgozott élelmiszerek, egyszerű szénhidrátok, rossz koleszterin tömkelegével... ilyen táplálkozás mellett nem csodálkozom a magas vérnyomáson...

Iktasd ki a péksütit, kakaót, pláne a gabonapelyhet...

Egyél helyette rizst, bulgurt, hajdinát, kölest, teljes kiörlésű dolgokat, gabona pehely helyett zabkását...

Kakaó helyett valami kevésbé cukros szart...

Fogyassz napi legalább 5-10gramm omega3-at esetleg omega9, lenmagolaj, halolaj, olivaolaj, tökmag, diófélék...

Az olajok semmiképpen sem hőkezelve...

Persze könnyű tudatlanul egyből az étrendkiegészítőkre fogni... tudod a legtöbb szív és érrendszeri betegség a táplálkozásból ered... nem abból mit sportolsz... a sport csak ad az egészséghez... de ha nincs egészséges táplálkozás, akkor csak lemeríti a szervezetet...

2016. nov. 6. 16:27
 19/22 anonim ***** válasza:
Sőt a víz/só fogyasztáson is rengeteg múlik.
2016. nov. 6. 16:28
 20/22 anonim ***** válasza:
Sót csökkentsd,igyál 4-5-6l vizet. Csalán teát napi 1-2x előírásszerint elkészítve,fokhagyma (rendes nem por). Örölt kurkumát érdemes fogyasztani. Aerob/kardió mozgás eleinte óvatosabban. L-arginine aminósav is tágítja az ereket. Ezek jók nagyjából fontossági sorrendben írtam. De amúgy 134 az épphogy magas 110-130 közt van a normál érték én a helyedben biztos nem szednék vérnyomáscsökkentőt de még a sportot sem hagynám abba. Én ezt neked nem javasolhatom...de érted.
2016. nov. 7. 00:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!