Így már teljes értékű fehérjének számít a zabpehelyben lévő fehérje?
HeroldKA, évek óta számolok, nem mindennap, de sokszor, nagyon fárasztó és időrabló napi 50 mérés és ugyanennyi sor a kalóriabázison... Mert képtelen vagyok egyszerűen enni, pedig egy csomó táplálékcsoport nincs is meg nálam s egész hasonlóak a napjaim, plusz egyszerűsítek is itt-ott (mostanában a nyers zöldségbevitelem majdnem fix)... Ja és 2 étkezésem van. Így is rohadt bonyolult.
A zabpelyhet zöldborsóval kombinálnám, a gabona-hüvelyes jó kombó. Arányt mondjuk nem tudok. De én állati fehérjére alapozok, a növényi olyan kis kiegészítő, hogy nem foglalkozom vele. A mák (kedvelt kálciumforrásom) pedig a nutritiondata.com szerint eléggé komplett fehérje is, bár a mennyisége miatt ez nálam nem jelentős. Az oldal a fehérje komplettsége s az aminosavak tételes mennyisége mellett írja azt is, hogy milyen étel egészíti ki az adott ételt. De az arányról soha senki nem regél, én pedig nem nézegetem. Bár állítólag ha az összfehérje és a lizin OK, akkor már más aminosavval is kis eséllyel van gond.
A növényi fehérje pedig valamivel kevésbé hasznosul, bár ezt javíthatja, hogy mivel esszük (taláén a C-vitamin segíti a felszívódását). De nem nagy az eltérés, egyszerűen növényinél ne centizzük ki a fehérjebevitelt. 2g/ttkg növényiből a legtöbb embernek bizonyára bőven elég, hisz ez már eléggé nagyvonalú, biztosra menő érték, nem egy minimális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!