Miért nem fejlődik a hátam?
Evezz meg huzz fel de azokat intenziven es kessz
Meg lehet h az a gyenge testreszed
1. rossz edzésterv
2. rossz kivitelezés
3. rossz genetika
Ha minden más testrészed jól fejlődik, akkor kizárt, hogy a kajával legyen baj. Nagyon valószínűtlen az is, hogy a genetika lenne az oka, mert akinek rossz a genetikája annak semmilyen izomcsoportja sem fejlődik rendesen. (Nyilván előfordulhat, hogy a genetika a ludas egy-egy izomcsoport lemaradásában, például van akinek a vádlija sehogy se akar fejlődni, lehet is látni olyanokat, akik fullra kigyúrtak a vádlijuk meg olyan mint egy hurkapálca, de olyat én még nem láttam, hogy valakinek hatalmas mellizmai, széles vállai, vastag karjai legyenek és a háta meg sehol semmi.)
Na ennyit arról, hogy szerintem mi nem lehet az oka.
Az edzéstechnika az okozhatja, de ezt látatlanban nem tudjuk megmondani. Mindenesetre sokan nem érzik a hátukat és az is zavaró, hogy nem látod a hátadat, nincs meg a vizualizáció, nehezebb kialakítani az agy-izom kapcsolatot.
Nagyon fontos, hogy a gyakorlatoknál a lapocka összehúzására, összepréselésére figyeljünk!
Szerintem egyébként az általad leírt gyakorlatok is elég egysíkúak; két lehúzó és két evező gyakorlat azt kész. (Gerincmerevítőre konkrétan semmi sincs!)
És hol marad a világ legjobb, leghatékonyabb hátgyakorlata (mit hátgyakorlat? Majdnem az egész testet megmozgató legalapvetőbb gyakorlat, ami teljesen funkcionális, lényegében olyan mintha a földről megakarnál emelni egy tárgyat.) a felhúzásról, elemelésről, deadliftről beszélek! Mindenképpen kezdd el csinálni!
Egy másik nagyon jó hátgyakorlat (valójában ez is igénybe vesz még egy csomó más izmot is) a felvétel, felrántás, angolul power clean. Ez voltaképpen egy súlyemelő gyakorlat, talán ezért sem nagyon lehet látni senkit a konditermekben, aki csinálná, pedig nagyon hatásos.
Na e két gyakorlat mellé mehet egy evező és egy lehúzó gyakorlat. Előbbinek jó lesz a döntött törzsű evezés rúddal (a fűrészelésnél jobb megoldás ha tömeget szeretnél építeni, mert nagyobb súlyt tudsz megmozgatni), utóbbinak pedig elég a húzódzkodás, amit rakj az edzés végére, hogy a széles hátizom edzésén túl megnyújtsa ez a gyakorlat a gerincmerevítő izmaidat.
A hátedzést rakd arra napra, amikor a legkipihentebb vagy, mondjuk hétfőre (nyilván ha szombaton éjszaka züllesz, akkor az más tészta), ne tegyél mellé semmilyen más izomcsoportot (hasat mondjuk rakhatsz a végére, az amúgy is hasznos a hátedzés végén, mert szintén nyújtja a gerincmerevítő izmaidat), és a következő nap legyen pihenőnap.
Tehát így oszd fel a hetet például; Hétfő: HÁT (has), Kedd: pihenőnap, Szerda: Kar, Csütörtök: láb, Péntek: pihenőnap, Szombat: Mell, váll. De ez csak egy lehetőség, lehet mell-tricepsz, váll-bicepsz vagy fordítva vagy bárhogy a többi. A lényeg csak annyi, hogy a hátedzés előtt és utána is pihenőnap legyen, hogy aznap egyedül csak ara koncentrálj, és hogy egy olyan nap legyen, amikor elég kipihent vagy.
... ennyi jutott az eszembe hirtelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!