Jojó effektus után el lehet tűntetni sporttal a visszajött kilókat?
Sziasztok
Januárban komoly "diétára" (értsd.:önsanyargatásra) fogtam magam és 65kg-ról lefogytam 55kg-ra majd végül 52kg-ra. Nem volt semmi energiám, folyamatosan rosszul voltam, vérszegény lettem, a vitaminhiányom az egeket verdeste stb...Egyébként is egészségügyi problémáim vannak és az orvos leszidott, hogy azonnal fejezzem be, mert az életemmel játszom, így sincsen jóformán immunrendszerem a kezelések miatt.
Elkezdtem normálisan enni (nem úgy, mint azelőtt, de lényegesen többet ettem, mint a korábbi napi 700kcal) és természetesen egy hónap alatt szépen minden vissza is jött. Úgy döntöttem, hogy nem éheztetéssel fogok lefogyni, hanem inkább életmódot váltok és elkezdek sportolni. Nem vagyok kövér (170/19/58), de a testzsírszázalékom eléggé magas és szeretnék formásabb, fittebb lenni.
Elkezdtem spinning edzésre járni 2.5 hete és mára már nagyon jól megy. Emellett beszereztem itthonra egy kézi súlyzót is.
Azért fordulok hozzátok, mert nem szeretnék ugyanabba a hibába esni, mint korábban. Tudnátok olyan tanácsoat adni például étkezés terén, amik nem kerülnek lényeges pluszköltségekbe és segíthetnek az életmódom rendbetételében?
Emellett (futáson kívül, az számomra nem ajánlott egyéb gondok miatt) bármilyen itthon elvégezhető sportolási lehetőséget meghallgatok.
Na jó, egy kicsit félrement a beszélgtés, így inkább kérdezek.
1.: 110g fehérje és 50-90g szénhidrát naponta jó, vagy ezen valamit kellene változtatnom?
2.: Edzés utánra milyen fehérjeport ajánlotok (Iso Whey Zero amivel szemezgettem).
3.: Ha nyári munka miatt kihagyok 3 hónap sportot (12 óra munka), viszont az étkezésre odafogyelek, attól még fogyhatok? Szeptemberben kezdeném újra a spinninget, természetesen az itthoni súlyzózás nem változna.
4.: Fél év alatt lehet látványos eredményt elérni?
5.: Sertés hús mennyire "ártalmas", ha a zsírt és egyéb rágósabb részeket lefejtek róla?
6.: Salátákat (zöldségeket) milyen mennyiségben fogyaszthatok? Sok helyen azt írták, hogy korlátlanul.
7.: Napi 3x étketés is elegendő (+edzés után fehérje), vagy kötelető betartani az ajánlott 5x-i étkezést?
8.: Natúr, zsírszegény joghurt fogyasztható, vagy inkább hanyagoljam az étrendemből?
1. Kevés a ch, nem ilyen alacsonyról kell kezdeni, mert hamar beáll a fogyás, főleg edzés mellett lesz ez kevés, izomból is vesztesz.
2.jó az isowhey, de nem kell drága izolátum, jó a koncentrátum vagy koncentrátum-izolátum keverés is, mint p nitro pure whey. Ha már biotök.:)
3.Fogyhatsz jó étrenddel és súlyzós edzéssel is.
4.Bőven lehet.
5.mehet sovány disznóhús is.
6.Korlátlanul, de nem mindegy miből Hüvelyeskből nem.
7.3-4 kajálásra is eloszthatod, nem kell 6-7 evés. Az egész napi összbevitel számít, nem az, hogy hányfelé osztod.
8.Nekem belefér.
Kérdeztél pár konkrét ételt: natúr, zsírszegény joghurtot nyugodtan ehetsz, és zöldségből ( kivéve krumpli ), salátából is bármennyit. Ha jól válogatod meg az ételeket, akkor elég lehet a napi 3 x étkezés, de ha ezek mellett bekapsz egy marék epret, vagy egy kefírt, joghurtot, bőven nem dől össze a világ. Sertés húst zsíros rész nélkül is ehetsz, de inkább csak ebédre, estére sovány, fehér húst válassz.
És ami a legfontosabb! Ne kilókban mérd magad, hiszen az edzéstől izmosodhatsz, ami ugyanúgy növelheti a tömeget. Látványra és érzésre úgyis tudni fogod, hogy haladsz a dologgal.
Jobban belerágtam magam kicsit a témába és utánaolvastam a makróknak, de nekem túl "tudományos" volt a leírás, így lenne ezzel kapcsolatban is pár kérdésem.
- Mi történi akkor, ha a makrók aránya jó (nem lépem túl a maximumot), de a kalória sok?
- Mi történik akkor, ha a kalória jók, de a makrók arányában zavar van (pl. sok a szénhidrát vagy a zsír, kevés a fehérje a többi jó satöbbi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!