Vannak e alternatív edzéstervek, amik hatásosak is?
Szeretnék végre egy jó edzéstervet találni. A napokban nézegettem az 5X5 és a HST programot is.
Az 5x5 -ben nem tetszett, hogy magas súlyokkal kellett dolgozni, ízületgyilkos és nem tesz jót ez a nagyfokú terhelés sem a csontoknak, sem semminek. Kezdő szinten szerintem nem sok értelme van.
A HST program rohadt bonyolult egész testes edzés, ami a kevés gyakorlatával szerintem szart sem ér, mivel minden izomcsoportra nagyjából 1 gyakorlat jut.
A HST -ben viszont igen jó dolgok vannak.
A hétről hétre csökkenő ismétlésszám nagyszerű, zseniális a terhelés folyamatossága szempontjából, hogy lassan szoktatja hozzá az izmokat a terheléshez.
Ötvözni kellene a HST és egy osztott edzéstervet.
Van ilyen? Mennyire lehet jó egy ilyen ötvözés?
A HST legnagyobb negatívuma, hogy 1 izomcsoportot 1 gyakorlattal nem lehet megedzeni, mert kevés neki.
Az osztott HST a folyamatosan megújuló gyakorlatokból milyen lenne?
10 ismétlésről indulna, 2 hetenként menne lefelé egészen 5 -ig. Osztott, 3 napos tervben. a ciklus végén 1 hét pihenőidő és ugyanez a séma újra csak más gyakorlatokkal.
Az elején 2X10 ismétléses gyakorlatok lennének
Aztán: 2x9
3x8
3x7
4x6
5x5
ez 12 hetes intervallum lenne
Van e értelme?
Ezt szeretem, mikor a kérdésre válaszolnak.
Miért ne lehetne fikázni az 5x5 edzéstervet?
Nekem már 8-12 ismétlések során használt súlyoktól is épphogy nem fájnak az ízületeim. Szerintem ilyen szintű terhelésnek, mint az 5x5 azért legalább egy 3-4-5 éves edzésmúlt legalább kell. Persze ezt, akinek nem ment még el a maradék józan esze talán be is látja.
Nos a HST edzéstervet én még csak egész testes edzéstervre ráhúzva alkalmazva láttam. Habár a terv egész testes volt, de 3-4 gyakorlat váltakozott az edzések során, ami pozitívum. Mondod te, hogy nemcsak egész testes.
Tudsz olyan tervet a neten mutatni, ahol a HST tervet osztott edzéstervre alkalmazták?
Engem elsősorban az edzés mechanikája érdekelne.
Ez alatt értem azt, hogy saját magamtól is tudjak majd tervet írni. Az ismétlésszámokat nagyjából értem, hogy mi a szerepük. A széria számot, hetenkénti terhelés növelés szerepét és az izom reakcióidejéről valaki írhatna, hogy meddig érdemes egy súllyal végezni egy gyakorlatot és mikor növeljünk a súlyon.
A HST tervben erre konkrét rész van, de a miértjét ott sem írják le.
" Alacsony szériaszám gyakorlatonként
A HST szerint csökkentenünk kell a gyakorlatonkénti sorozatok
számát, edzésenként 1-2 szettre. Néhányan kétségbe vonhatják a
HST módszerében ajánlott 1-2 sorozat hatásosságát. Az alacsony
sorozatszámmal, de gyakoribb edzéssel összeállított program
szükséges ahhoz, hogy izmok hipertrófiájának ideális feltételeket
teremtsünk. Egyébként, ha egész hétre kivetítve összegezzük az
edzések mennyiségi adatait, akkor világosan látható, hogy tulajdonképpen
nem különböznek a hagyományos edzésbeosztás adataitól.
Vessünk csak egy pillantást az 1. táblázatra! Ahelyett, hogy
egy edzés során végeznénk 6 sorozatot egyazon gyakorlatból, inkább
egész héten elosztva tegyük mindezt, tehát hétfôn, szerdán
és pénteken is két-két sorozatot. Mindkét esetben 6 sorozattal
eddzünk hetente, de mindezt úgy, hogy a HST módszerével olyan
kedvezô feltételeket teremtünk, amelyek lehetôvé teszik izmaink
maximális hipertrófiáját. Ha egyszerre csinálunk 6 sorozatot az
adott gyakorlatból, akkor szükségtelenül fárasztjuk ki a központi
idegrendszerünket és a túledzés szimptómái jelentkezhetnek,
könnyen kiéghetünk."
Az érdekelne, hogy amit itt leírnak az igaz e, vagy csak hazugság?
Látok a HST programok címlapjain iszonyatosan kigyúrt embereket. Kétlem, hogy izom csoportonként 1-2 gyakorlattól lennének olyan kidolgozott izmaik, olyan nagy izomtömegük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!