Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Vannak e alternatív edzésterve...

Pszicho88 kérdése:

Vannak e alternatív edzéstervek, amik hatásosak is?

Figyelt kérdés

Szeretnék végre egy jó edzéstervet találni. A napokban nézegettem az 5X5 és a HST programot is.

Az 5x5 -ben nem tetszett, hogy magas súlyokkal kellett dolgozni, ízületgyilkos és nem tesz jót ez a nagyfokú terhelés sem a csontoknak, sem semminek. Kezdő szinten szerintem nem sok értelme van.

A HST program rohadt bonyolult egész testes edzés, ami a kevés gyakorlatával szerintem szart sem ér, mivel minden izomcsoportra nagyjából 1 gyakorlat jut.

A HST -ben viszont igen jó dolgok vannak.

A hétről hétre csökkenő ismétlésszám nagyszerű, zseniális a terhelés folyamatossága szempontjából, hogy lassan szoktatja hozzá az izmokat a terheléshez.

Ötvözni kellene a HST és egy osztott edzéstervet.

Van ilyen? Mennyire lehet jó egy ilyen ötvözés?

A HST legnagyobb negatívuma, hogy 1 izomcsoportot 1 gyakorlattal nem lehet megedzeni, mert kevés neki.

Az osztott HST a folyamatosan megújuló gyakorlatokból milyen lenne?

10 ismétlésről indulna, 2 hetenként menne lefelé egészen 5 -ig. Osztott, 3 napos tervben. a ciklus végén 1 hét pihenőidő és ugyanez a séma újra csak más gyakorlatokkal.

Az elején 2X10 ismétléses gyakorlatok lennének

Aztán: 2x9

3x8

3x7

4x6

5x5

ez 12 hetes intervallum lenne

Van e értelme?

2016. ápr. 25. 00:43
 1/6 anonim ***** válasza:
A HST nem edzés terv, hanem egy rendszer... Ami mögé olyan edzéstervet építesz amilyet akarsz...
2016. ápr. 25. 06:25
 2/6 anonim ***** válasza:
53%
Tök jó, hogy te kezdőként ennyire okosnak érzed magad, hogy megállapítottad az 5x5-re, hogy szar, meg neked osztott edzés kell. Zseniális vagy.
2016. ápr. 25. 11:48
 3/6 A kérdező kommentje:

Ezt szeretem, mikor a kérdésre válaszolnak.

Miért ne lehetne fikázni az 5x5 edzéstervet?

Nekem már 8-12 ismétlések során használt súlyoktól is épphogy nem fájnak az ízületeim. Szerintem ilyen szintű terhelésnek, mint az 5x5 azért legalább egy 3-4-5 éves edzésmúlt legalább kell. Persze ezt, akinek nem ment még el a maradék józan esze talán be is látja.

Nos a HST edzéstervet én még csak egész testes edzéstervre ráhúzva alkalmazva láttam. Habár a terv egész testes volt, de 3-4 gyakorlat váltakozott az edzések során, ami pozitívum. Mondod te, hogy nemcsak egész testes.

Tudsz olyan tervet a neten mutatni, ahol a HST tervet osztott edzéstervre alkalmazták?

2016. ápr. 25. 18:35
 4/6 A kérdező kommentje:

Engem elsősorban az edzés mechanikája érdekelne.

Ez alatt értem azt, hogy saját magamtól is tudjak majd tervet írni. Az ismétlésszámokat nagyjából értem, hogy mi a szerepük. A széria számot, hetenkénti terhelés növelés szerepét és az izom reakcióidejéről valaki írhatna, hogy meddig érdemes egy súllyal végezni egy gyakorlatot és mikor növeljünk a súlyon.

A HST tervben erre konkrét rész van, de a miértjét ott sem írják le.

2016. ápr. 25. 18:51
 5/6 A kérdező kommentje:

[link]

" Alacsony szériaszám gyakorlatonként

A HST szerint csökkentenünk kell a gyakorlatonkénti sorozatok

számát, edzésenként 1-2 szettre. Néhányan kétségbe vonhatják a

HST módszerében ajánlott 1-2 sorozat hatásosságát. Az alacsony

sorozatszámmal, de gyakoribb edzéssel összeállított program

szükséges ahhoz, hogy izmok hipertrófiájának ideális feltételeket

teremtsünk. Egyébként, ha egész hétre kivetítve összegezzük az

edzések mennyiségi adatait, akkor világosan látható, hogy tulajdonképpen

nem különböznek a hagyományos edzésbeosztás adataitól.

Vessünk csak egy pillantást az 1. táblázatra! Ahelyett, hogy

egy edzés során végeznénk 6 sorozatot egyazon gyakorlatból, inkább

egész héten elosztva tegyük mindezt, tehát hétfôn, szerdán

és pénteken is két-két sorozatot. Mindkét esetben 6 sorozattal

eddzünk hetente, de mindezt úgy, hogy a HST módszerével olyan

kedvezô feltételeket teremtünk, amelyek lehetôvé teszik izmaink

maximális hipertrófiáját. Ha egyszerre csinálunk 6 sorozatot az

adott gyakorlatból, akkor szükségtelenül fárasztjuk ki a központi

idegrendszerünket és a túledzés szimptómái jelentkezhetnek,

könnyen kiéghetünk."

Az érdekelne, hogy amit itt leírnak az igaz e, vagy csak hazugság?

Látok a HST programok címlapjain iszonyatosan kigyúrt embereket. Kétlem, hogy izom csoportonként 1-2 gyakorlattól lennének olyan kidolgozott izmaik, olyan nagy izomtömegük.

2016. ápr. 25. 18:58
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Az 5x5 teljes testes edzesterv a legjobb modszer kezdok szamara pont nem tobb eves edzesmulttal lesz hasznos hanem kezdoknek. Ezt a nagy sulyos edzestol valo felelmet csak bemeseled magadnak meg beledvertek a testepito magazinok, hogy nagy sulytol fajnia kell az izuletnek. Van benne igazsag valoban. Mikor valaki fel ev edzes utan elkezd szurni es egy ev mulva 250-el guggol az igen izuletgyilkos mert nincs ideje az izuletnek hozzaszokni a terheleshez. Egy kezdo 100-150kg al vegzett gyakorlataitol semmi baja nem lesz az izuleteknek foleg ugy, hogy fokozatosan kell idaig eljutni. A fitness ujsagokba nyilvan nem irhatjak le, hogy a tanacsaik ajanlasaik koxosoknak szolnak es ha natural vagy tedd is le azonnal.
2016. ápr. 26. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!