Szénhidrátszegény táplálkozás + szellemi munka - nektek működik?
...csak mert én lekaparom a falat. Amióta elkezdtem edzeni (heti 2x súlyzós edzés, kétszer a technikai edzésem a küzdősporthoz, amit eddig is toltam, plusz kétszer kardió), igyekszem tartani a fehérjegazdag étkezést és csak testsúlykilogrammonként 2,2 g szénhidrátot fogyasztani.
Az egészet tök jól bírom: 1200 kalóriás étredet tartos, sosem vagyok éhes, nincs izomlázam. A szellemi teljesítményem viszont nulla. Konkrétan úgy érzem, hogy meg kell etetni az agyamat szénhirdáttal, hogy működjön, különben nulla koncentrációm van, csak nézek ki a fejemből az asztalomnál.
Ti hogy vagytok ezzel?
Az agy az egyik leginkább energiaigényes szerv. 1200 kalória az már bőven az éhínség kategória. Lásd még: minnesotai kísérlet, ahol fél éven át 1500 kalóriás étrenden tartották a résztvevőket, és súlyos mentális problémákat diagnosztizáltak nagy részüknél.
Ohh, a legjobb infót kihagytam:
26/L vagyok, csak 160cm/55 kg, tehát nem olyan kevés az az ezerkétszáz. :D
Az a baj, hogy lányból vagyok. Relatíve jól definiált az izomzatom, de valamiért a maradék fölös 2-3 kilómat nem tudom letornázni sehogyan sem. Tudom, hogy a BMI-m így normális, nem is akarok csontsovány lenni, de ideálisan olyan 50-51 kg körülire kéne belőni a súlyomat. Viszont kész, stagnálok. :D
Már megint a kcal-on lovagoltok? Értsétek már meg, nem mindenkinek egyenlő a kcal igénye...
90kg vagyok, 15-17%tzs, totál lassú a habitusom, a legtöbb ember úgy jellemez mikor nem ismer, hogy megalszik a tej a szájjában..
Aztán rájönnek, hogy brutális erőm van és állóképességem, csak egyszerűen lassú vagyok... Nos ez az anyagcserémről is elmondható... 1500kcal az nálam bőven a szintentartó mennyiség és igen, ha szálkásítani akarok, le kell mennem 1200 ra is...
A főnököm meg fele akkora mint én, pörög egész nap és meg is eszik 2500-3000kcalt...
Az agy fő táplálék forrása a glükóz... A szervezeted gyakorlatilag bármilyen szénhidrátforásból képes glükózt előállítani.
Ha az emésztőrendszer felől nem jön elegendő szénhidrát, akkor a zsírból fog glükoneogenezissel előállítani... Tehát ha alacsony ch-n leesik a cukrod, és van zsír bőven amit bonthatnál, akkor egyszerűen nem tud elegendő glükózt előállítani a szervezeted, tehát nyugodtan emelhetsz azon a fránya szénhidráton.
Merőben emberfüggő a kalóriaigény, sokaknak az 1500 kcal még észrevehető fogyáshoz sem elég, nemhogy mentális zavarokat okozzon...
Nos, nekem az 1200 kcal koplalás lenne, de 1600 kcal fölött 0,5-0,7 g/tskg ch-val pöpec. Igazából jóval alatta is bírná a testem, csak lelkileg lennék erősen irritált, hogy nem ehetek zöldséget.
4 éve még 2 napig se bírtam ugyanezt, de napi 80 grammal (szerintem informatívabb, mint a testsúlyra megadás) úgy sem volt gond, hogy töredékére esett vissza hirtelen.
De ez én vagyok, van, akinek kifejezetten sok szénhidrát kell s ha évekig él szinte semmi ch-val s "megszokja", akkor is rossz lesz neki. Ki kell tapasztalni, hogy nálad mi van, kérdező. Ugyanúgy azt is, hogy edzés előtt mit s mennyit egyél. Van, aki inkább csak éhgyomorra bírja jól az edzést, van, aki csak úgy, ha korábban rendesen evett :D
A szénhidrátbevitel és a szellemi tevékenység között nálam nincs sok összefüggés (a kevés szénhidrát azért jobb, mert fizikailag, energetikailag jobb nekem az, s ez azért egy kicsit hat a szellemiekre. nyomott, enervált állapotban az agy se akar annyira pörögni. de azért sok vizet nem zavar, SOKKAL többet számít a napszak, az alvás vagy az, hogy süt-e a nap).
De nálad természetesen lehet. S bár a megadott szénhidrátmennyiség sokunknak bőven elég (nekem sok is), neked lehet kevés.
Montipye, ezt kifejtenéd kérlek?
Köszi, hogy behoztátok a képbea vércukorszintet, lehet, hogy itt lesz a kutya elásva nálam. Korábban is volt, hogy terheléssel együtt is elég alacsony volt a cukrom. Lehet, hogy elmegyek, és megnézetem valakivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!