Szenhidrat, cukor, de nem cukor?
Egyszerű cukor, összetett cukor (keményítő), élelmi rost... Na ez utóbbinak elvileg nincs tápértéke, bár egyes ételek kalóriatartalmát valaki megmagyarázhatná, mert nem jön ki.
Ott van pl. a lenmag. 28.8g ch, ebből 27.7 élelmi rost. A maradékot nevezzük nettó szénhidráttartalomnak. Aki számolja a szénhidrátot, annak általában ez a fontos, nem a bruttó.
A xilit is érdekes cucc, 100% szénhidrát, de állítólag olyan 40% szívódik fel (de azt is olvastam már, hogy ez emberfüggő).
Az eritrit is 100% ch, de szinte semmi tápértéke nincs, nem tudjuk hasznosítani.
A zöldségekben is van rost, s gondolom, egyszerű cukor és keményítő is, fogalmam sincs, milyen arányban (de nyilván ez igen változó, ahogy a rosttartalom is).
Udv mindenki.
Eloszor is koszonom szepen az ertelmes valaszt Veranak,Saxxnak,es az utolso valaszolonak.Valaszaitokat zoldel ertekeltem.Mindenki mast lepontoztam(kiveve egy nevtelent).
Masodszor..azert irtam ki a kerddeat...nyilvan...mert nem tudtam ra a valaszt.nem kioktatast kertem(es toluk se kaptam egy ertelmes valaszt se),hanem valaszt a kerdesemre.
Koszonom megegyszer az ertelmes valaszokat.Udv.
Az a rossz a buta emberekben, hogy ők nem tudják magukról, hogy buták ÉS fel vannak háborodva, ha ezt valaki megmondja nekik, ahelyett, hogy magukba szállnának.
Így lehet megkülönböztetni a butát az okostól, ha az okos nem tud valamit, akkor először utánanéz a dolgoknak és csak azután kérdez, ill. ha valaki a fejéhez vágja, hogy tudatlan, akkor nem megsértődik, hanem elismeri, hogy valóban tudatlan volt a témában.
"bár egyes ételek kalóriatartalmát valaki megmagyarázhatná, mert nem jön ki. "
Egyrészt hanyagok a gyártók. Sokszor korábbi, már akkor is pontatlan mérésekre hagyatkoznak (a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK) értelmében ezt megtehetik az egyszerűbb kajáknál). A MÉK szerint 2,5 Kcal energiát kell számolni a sort minden grammjára. Nem mindenki 4,1-el és 9,3-al számol, hanem 4-el és 9-el, hiába kötelez a MÉK.
Azt gondolnánk, külföldön jobb a helyzet, de ott is vannak eltérések.
Angolszászéknél sincs egység. Angliában (akárcsak az EU kontinensen) az dívik, hogy a rost nincs benne a CH-ban, hanem külön van feltüntetve. Míg USA-ban a CH tartalmazza a rostot is ("of which fibre" címszóval kötelezően fel van alatta a tüntetve, hogy a CH-ból mennyi rost).
Ezek az apróságok valszeg csak a jéghegy csúcsa és ebből adódnak az eltérések a makrónutriensekből számolt energiatartalom és a csomagoláson Kcal-ban megadott össz-energiatartalom között.
Irányt mutat, biztosra nem mehetsz.
Soha nem fogod tudni, hogy hogyan cserélhetsz le egy zab-tejsavó-mogyoróvaj kaját egy tojás-barnarizs-lenolaj kajára úgy,hogy ugyanannyi energiát nyerj belőle. Hiába egyeznek a makrók, lesz szórás. Plusz még a tested is másképpen dolgozza fel a két cuccot, ami miatt megint borul az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!