Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Izomtömeget és erőt 8-15ismétl...

Izomtömeget és erőt 8-15ismétléssel lehet szerezni (e fölött állóképesség) ha a gyakorlat nehéz, de akkor mi értelme van az 50 fekvőtámasznak meg ezeknek? Hogyis van ez?

Figyelt kérdés
Főleg testsúlyos gyakorlatokra gondolok.Trollok kíméljenek!

2015. dec. 12. 14:12
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
*athlean x
2015. dec. 12. 16:50
 12/22 Cortez70 ***** válasza:
Rákerestem, csakugyan izmos a többi képen, pólóban nem sok látszik rajta. Aki kezdő az nyilván kis izmot összeszed nagy ismétlésszámú sorozatokkal is. De nagy izmokhoz ez kevés.
2015. dec. 12. 16:51
 13/22 anonim ***** válasza:

--gömb--

Én azt gondolom, hogy messze nem 15 ismétlés a határ, plane nem 12. Azonban ennek az állításnak van egy feltétele: Azzal a bizonyos súllyal el kell menni a legvégsőkig. Mert ha nem, akkor valóban nem lesz eronovelo impulzus (legalábbis komoly), amiben benne van az is, hogy a tomegnovekedes sem lesz akkora.

Tehát ha nekem 100 kiló mondjuk a maxom és elkezdek 60 kilóval 4*20-akat csinálni, messze nem lesz olyan fejlődés, mintha csinálnék vele 1*40-et, amikor is a végén lehet hogy rajtam is marad az a 60 kiló. De én az ilyen edzéstől nagymértékű eronovekedest tapasztaltam.

Az biztos, hogy például 100 kilóval való felhuzassal el lehet érni 170 kg-os maxot. Mert amikor 100 kiloba 30-at húztam (es nem edzettem nagyobb súllyal akkoriban egyszer sem), akkor 170 kg körül volt a maxom. És ha felvittem volna mondjuk 60-ig, akkor biztos hogy ment volna már akkor is a 200, de lehet hogy több is.

De 40-50 ismétlés fölött már nyilván így is laposodik az eronovelo hatás természetesen.

2015. dec. 12. 17:08
 14/22 anonim ***** válasza:
Ez is igaz amit gömb ír. Amikor sokat fekvőztem egyhuzamban, akkor már tudtam tolódzkodni, előtte meg nem. De okosabb ha a súlyt növeled. Vagy köredzést nyomsz és minden körben minden gyakorlatból annyi amennyi a csövön kifér. Nem árt egy edzőtárs sem, mert ha rajtad marad a súly az nagy gáz. Mondjuk rá lehet érezni, hogy mikor van az ember, ott, hogy a következő már nem menne ki. Én ilyenkor lerakom a súlyt, mert tuti, hogy rajtam maradna. Volt már ilyen, amikor a 45 fokos padon rajtam maradt az nagyon kellemetlen volt, alig volt már erőm levakarni a súlyt.
2015. dec. 12. 17:15
 15/22 Cortez70 ***** válasza:
Meg ugye izomtömegről is beszéltünk. Mutass nekem egy embert aki csak 50 kilóval nyom, de nagyobb ismétléssel, és mutass nekem olyat, aki 200-ba nyom párat, én meg megmutatom a tömegbeli különbséget. :)
2015. dec. 12. 17:20
 16/22 anonim ***** válasza:

--gömb--

Nehéz ezt így összehasonlítani, mert miert pont 50 kilóval hasonlitod a 200-at? Ha 80-ba nyom valaki mondjuk 70-et, annak biztos hogy menni fog a 200 is, de lehet hogy több is. És az is nagyon magas ismetlesszam.

Én úgy saccolom, hogy egy adott súllyal el lehet érni annak a háromszorosát, ha már ilyen 100 fölött megy bele.

De persze ez csak becslés, mindenkinek más a szervezete.

2015. dec. 12. 17:33
 17/22 anonim ***** válasza:

Nem olvasgattam végig amiket írtatok, de az izom tömegnövelésnek nem 6-12 vagy akármennyi az ideális, legjobb, perfekt ismétlésszáma. Kismillió tanulmány foglalkozik a témával, és döntő többség kimondja hogy 50 ismétlés körül is elhanyagolható (statisztikai hibahatár) a különbség az alacsony, és a magas ismétlésszámú edzés között. Egyedül ami számít az az izom terhelése.

Egyedül az erő az amit a nagy súly- kis ismétlés kombó ad jobban. Erre se igaz hogy CSAK az hoz erőt, de jobban.

Persze ezt a legtöbb testépítő határozottan elutasítja.

És nem is kell ettől egyből 50 ismétléseket csinálni. Meg kell keresni hogy neked melyik "tetszik" a legjobban. Pumpálni 40et, csinálni egy jó koncentrált 20at, a "szokásos" 10et, vagy erőlködsz 4-6 ért. Gyakorlatilag annyi a lényeg hogy mindegy.

2015. dec. 12. 17:37
 18/22 Cortez70 ***** válasza:
És akkor a versenyzők mièrt nem 80- ba nyomnak 70-et? Mert szarabb lenne a forma. Èn 30 èv alatt sok mindent próbàltam. Kisebb súllyal nem voltam olyan tömör, sokat vesztettem a sűrűsègből. Nagyobb súlyokkal edzve sokkal jobb a formàm, pedig 45 vagyok. De tőlem edzetek ahogy akartok, èn meg addig izmos vagyok. :)
2015. dec. 12. 17:39
 19/22 anonim ***** válasza:

Engem nem érdekelnek a versenyzők. Egyrészt tele vannak mint a nagykörút, úgyhogy teljesen mások a szabályok rájuk.

Másrészt ezt a sportot az egymástól átvett dumák, legendák -> broscience telíti meg. Persze, vannak amik véletlen tényleg jól vannak kitalálva tapasztalati úton. De te mint élelmiszermérnök tudnod kell hogy mitől hitelesek a tudományos keretek között elvégzett kísérletek.

És senki nem mondta hogy alacsony ismétlés rosszabb izomépítés szempontjából. Még mindig. Arról van szó, hogy nagy valószínűséggel ugyan olyan, vagy közel ugyan olyan hatékonyságú. Semmiképp nincs "varázslatos 4-8", vagy hogy "8-12 az optimális".

Az meg hogy miért edz mindenki böszme súllyal? Ego. sakkmatt.

2015. dec. 12. 17:52
 20/22 Cortez70 ***** válasza:
Mondom, nekem mindegy. Nyomjátok picivel, én meg tudom, mert kitapasztaltam, hogy nekem mi a jó.
2015. dec. 12. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!