Ha egy izomnra het 2x dolgozok rá akkor gyorsabban fog nőni?
Egy izomra hetente 1x edzz.
Nem fog gyorsabban fejlődni,mert a regenerálásra is kell idő.
Nagyon sok mindentől függ. Ha egy hetes intervallumról beszélünk, akkor belefér heti 2 edzés. Pl. hétfőn megedzed a hátad, péntek-szombat fele megedzheted még egyszer kompletten, 4-5 nap alatt regenerálódik az izomzat.
(én most pl. olyan edzést végzek, hogy hétfő-szerda-péntek, szombaton kezdem újra a hétfőivel, következő hét hétfőn az előző hét szerdával, és így tovább, tehát nem 7 napos intervallumokra osztom az edzést, hanem csak 5 naposra)
De van az egész testes edzés, mint írták már. Ott heti 3-4x edzel egy izomra, de nem szaggatod szét annyira, hogy 5 nap kelljen a regenerációhoz, csak annyira hogy 1-2 nap alatt kipihenje magát. Ezt én úgy szoktam, hogy egy gyakorlatot végzek csak egy edzésnapon, 3-4 sorozattal. (Hozzáteszem, az egy héten megmozgatott súly/izomcsoport arány a legnagyobb, mivel minden edzésnap 100%-al tudsz edzeni. Még egy osztott edzésnél, ahol egy nap megcsinálsz 3-4 gyakorlatot egy izomra, a 2. gyak. már csak 70-80%-al megy, 3-4. gyakorlat meg 50-60%-al)
Szoktam csinálni 2 felé osztott edzést is. Pl. húzó-nyomó nap: hétfőn megcsinálom a húzó gyakorlatokat, minden izomra 2 gyakorlat, 3-4 sorozattal, kedden a nyomó gyakot, hasonlóan felosztva mint a húzót. Szerda pihi, utána, csütörtökön megint húzás, pénteken nyomás.
De ha van időd, olyat is csinálhatsz, hogy heti 6 napot edzel. Hagyományos 3 napos osztott edzés, de egy nap nem 3-4 gyakorlatot csinálsz az izmokra, hanem csak 2-t. Hétfő mell-tricepsz, 2-2 gyakorlat, csütörtök megint mell tricepsz, 2-2 gyakorlat. Kedd-péntek hát-bic ugyan így, szerda-szombat láb-váll ugyan így.
Összegezve, véleményem szerint az 1 izmot 7 napos intervallumokban beszélve 1x megedzve, hülyeség, mert nem használod ki a tested adta lehetőségeket. Hétfőn csinálsz egy mell edzést, az péntekre, de legkésőbb szombatra regenerálódik, akkor minek várnál a megedzésével következő hét hétfőig? Így hetente 2 napig csak "úgy van" az izom, nem csinál semmit. Kiszámolod, ez egy évben 100-110 nap semmittevés a mell izom számára. Ugyan így a többi izomcsoportnál is. Az rengeteg idő, az alatt a 100 nap alatt, nagyon sok melledzés belefér még. :)
Ha 3-4 felé osztott edzéstervet csinálsz, 5 napos intervallumban dolgozz.
De ennél is jobb, ha olyan edzést csinálsz, hogy heti (7 napos intervallum) legalább 2x kap terhelést minden izom. A lényeg, hogy meglegyen a heti ~16 sorozat (nagy imokra), illetve ~14 sorozat (kis izmokra). Az se baj ha 3-4x terheled.
Véleményem szerint a legjobb naturalban, ha minden 2. nap minden izmot megedzel 4 sorozattal. Nincs hétvége, folyamatos edzés van. Hétfő-szerda-péntek-vasárnap-kedd-csütörtök-szombat-hétfő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!