Guggolásnál fáj a térdem, mit tehetnék ellene, mi lehet a baj?
Jó ideje rendszeresen edzek, sose hagytam ki a lábnapot, de mostanában elég erőteljesen fáj a bal térdem. A terhelés nagyságán se emeltem, de egyszerűen nem tudom végigcsinálni mostanában a lábgyakorlatokat a fájdalom miatt.
Mi lehet a baj, mit tudok ellene tenni?
próbáld gugolókeretben ha van olyan épp
kicsit told előréb a lábfejeidet, he ilyedj meg h hátraeshetsz, alapból sem fogsz, de ha eltúloznád mégis a keret miatt nem fogsz esni
egy kicsit vegyél vissza a terhelésből
soha ne nyújtsd ki a lábad teljesen, nem csak gugolásnál hanem pl a lábtolónál a hack-gugolónál se, tehát semminél ami gugolászerű, ezt azért csinálja az ember ha nem koncentrál hogy pihenjen pár másodpercet, de ez igen durván leterheli a térdet, erre fordíts kiemelt figyelmet és kell csináld kevesebbel!
rendesen menj le mélyre, ha nehéz, megintcsak: csináld kevesebbel
csináld viszonylag lassan
minden lábgyakorlatnál figyelj arra, hogy a térded ne kerüljön a lábfejed vonala elé, vagy legalábbis ne nagyon, lábtolónál pl teljesen normáis ha valakinek a cipője orra már lelóg a gépről combfeszítőt úgy állítsd, hogy a akkor kapj csak terhelést amikor a függőleges, vízszintes és ezek között, tehát 90 fokban, a téded vonala mögé kerülve már/még ne kapjon terhelést
szerezz egy tércédőt, vannak egész olcsók is
szedj ízületvédőt
Jó a Smith-gép, de az csak átmeneti megoldás, és az a baj, hogy arra fog ösztönözni, hogy ne tanulj meg helyesen guggolni. A falnál guggolás jó ötlet, de kezdőként lehet, hogy az sem fog menni. Valószínűleg végezned kell boka-, és csípőmobilizáló gyakorlatokat, valamint a hamstring lehet zsugorodott, keress rá nyújtógyakorlatokat (hamstring stretch). Megállsz kb. vállszéles terpeszben, mellkas ki, előre nézel, lábfejek enyhén ki, vagy egyenesen (de semmiképp sem befelé), leguggolsz, a térded nem jön előrébb a lábfejednél, a hátad végig egyenes, az alsó részen pedig csak egy nagyon minimális rotáció megengedett. Na, ez egy átlag embernek rohadtul nem megy, az ülő életmód miatt nem vagyunk képesek erre. Ja és arra is figyelni kell, hogy minél több izom dolgozzon, ráadásul lehetnek inaktív izmok is, a farizmok tipikusan ilyenek, ami azért probléma, mert jelentős terhelést levesznek a derekadról. (Kivéve ha inaktívak. :D)
Amúgy meg lehet, hogy más (is) nyírja a térded. Én is voltam úgy vele, hogy nem guggolok, majd gépeken edzek, azok milyen ízületkímélők... hát nem. A combfeszítőgép általában rohadtul ízületgyilkos, de egy rossz ergonómiájú lábtoló gép is sokat tehet a térdet tönkretételében. A gépeket ki kell próbálni, ha jónak érzed, csináld, óvatosan, ha rossz, hagyd inkább a fenébe.
De ha fáj pihentetheted, de ez nem azt jelenti, hogy ne mozgasd. Muszáj átmozgatni, az se baj, ha biciklizel, viszont fájdalom esetén semmiképp ne használj nagy ellenállást (70 RPM alá ne menj szerintem). Itt is nagyon fontos, hogy minél több izom dolgozzon. Koncentrálj arra, hogy a vádli, és combhajlító is részt vegyen a munkában. Én a fekvőbiciklit szoktam használni, közben állítgatom néha pozíciót.
Nem megyek vízszintes alá, rendszeresen bemelegítek edzés előtt, figyelek a táplálkozásomra is, 3 éve edzek rendszeresen és kb 2 hete éreztem ezt a fájdalmat, ezen a héten pedig már nem tudtam a gyakorlatok nagy részét normálisan csinálni lábra, már 2 hónapja nem emeltem a terhelést.
Mindenképpen elmegyek orvoshoz a biztonság kedvéért, aztán attól függ mit mondd úgy folytatom.
És nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, válaszokat! Megfogadom őket, igaz jó részüket betartottam eddig is és be is fogom tartani, csak reménykedek hogy nem komoly baj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!