Ma kezdtem ketogén diétába. Egyáltalán nem érzem magam rosszul, sőt. Hogyan lehetséges ez?
A szénhidrátot nem lassanként csökkentettem, hanem tegnapról mára elhagytam teljesen. Ma 15g szénhidrátot ettem. Jól érzem magam, az első zsíros kaja után volt egy kis hányingerem, de ennyi.
Jelenleg így néz ki az étrendem:
140g fehérje
15g (max 20) szénhidrát
203g zsír
Ez összesen kb. 2500 kcal (BMR 2000 kcal). Heti 3 teljes test edzés + 3-4 aerob szobabiciklin (1 óra).
Egyébként 186 cm, 95 kg, ebből 78kg a száraz tömeg, a cél 10% testzsír (ahogy számolgattam, novemberre meglesz).
Hol van az a több napig tartó kínszenvedés? Vagy majd csak ezután jön?
+1: sokan említik, hogy kerülni kell az édesítőket, mivel inzulinválaszt generálnak. Így pl. a 0 kalóriás üdítőket is. Na már most, az enyémben aszpartám és aceszulfám-K van, amik közül tudtommal csak utóbbi generál inzulinválaszt. A kérdés, hogy mi baj van az inzulinnal, ha épp nincs mit elraktároznia? Van itt valaki, aki kifejezetten édesítők miatt esett ki a ketózisból?
Még mindig megy, nem érzem rosszul tőle magam. 95-ről indultam, most tartok 84.8-nál. Az egyetlen dolog, ami problémát okoz, hogy mivel a zsírnak magas a kalória tartalma, így a kaja mennyisége viszonylag kicsi - ugyanúgy laktat, sőt, jobban, de a mennyiség kicsi, és ez bántja a szememet. :D
A teremben tudtam felpakolni 5kg-t guggolásra, 4 kg-t fekvenyomásra, 5 kg-t döntött törzsű evezésre. Mindezt ketogénes kalória deficitben, napi 20g szénhidráttal (kezdeti 15-ről felemeltem, mert kellett még egy kis zöldség). Ezen kívül ha nem tudnám, hogy (szinte?) lehetetlen így izmot építeni, azt mondanám minimálisan izmosodtam.
Nem tudom számít-e, de az első étkezésem előtt edzek, glikolízisben ez lenne az "éhgyomor". Aztán 1 óra aerob, még szintén az 1. étkezés előtt.
Énis most kezdenék bele, leirnád kb egy napi étrended, mikor mennyit eddzel, ch töltést csinálsz? Köszi.
Mellékes kérdés: Azt írtad 78kg a száraz tömeg, na ha most 85 kiló vagy, akkor már megvan a 10% tzs, nem?
Senki nem akadályoz meg, hogy térfogatosabban egyél... Én viszonylag sok zöldséget eszem, a tojásfehérje is aranyos cucc, levesek is mehetnek... Nincs gondom a térfogattal.
Bár ha kisebb térfogatban s szénhidrátszegényebben eszem, akkor jóllakottabb vagyok... Na, olyankor főleg nem érdekel a térfogat, jól vagyok lakva, jól érzem magam, a táplálkozás eleve kevésbé érdekel, betölti célját, annyi. Máskor nagyon evésre kattant vagyok, így ez nekem előny.
A zsírböjtös napomon ettem vagy 20-25 dkg ételt, az is OK volt.
Izmosodni pedig simán lehet ketogénben, sokan megteszik. Valamit nehezít a kevés szénhidrát s nem is durododnak olyan szépen az izmok, mint töltött glikogénraktárakkal, vizesen, de azért elég meggyőző eredményeket lehet elérni így is.
Egy kalkulátor alapján jött ki a 78 kg, szóval egyáltalán nem biztos, hogy 78. Igazából lényegtelen is, az egyetlen valós fokmérője a fizikumodnak a tükör meg a súlyok a rúdon. A 10% testzsír még messze van, a tükör szerint. :)
Az edzésem leírtam fenn, az étrendem pedig naponta változik, aszerint, hogy mi fér bele és mi elérhető. :) Visszatöltésekkel próbálkoztam párszor (2 hetente), csináltam magas glikémiás indexű szénhidrátokkal, alacsonnyal, csináltam az elején és a végén magassal, közte alacsonnyal... brutálisan szarul éreztem magam azokon a napokon, a nap végén már rá sem bírtam nézni a kajára, mert már csak a látványától is úgy éreztem szétrobbanok. :) Ugyanakkor nem vagyok benne teljesen biztos, hogy szükségesek ezek. Jelenleg jobban hajlok affelé, hogy nem. Ami viszont vitathatatlan, hogy a következő napokban jobb teljesítményed lesz a teremben. Ellenben, ha elég mély ketózisba esel, a teljesítmény is vissza jön idővel.
Naponta háromszor eszek. Ami minden nap megy, az reggelire 3-4 tojás majonézzel (Aldiban találtam 82% zsírtartalmút) meg szalonnával. Ebédre sokáig ugyanaz volt; brokkoli és/vagy cukkini csirkemellel, leöntve olívaolajjal. A harmadik, utolsó kajával mindig gondban vagyok, de sokáig ettem alacsony CH-s maglisztes süteményt, chia pudinggal (chia magok 20%-os tejfölben + édesítő, minimális fahéj, esetleg alacsony CH-s gyümölcs, illetve olívaolaj).
Miután rendszeresen tapasztaltam, hogy ettől a süteménytől fáj a fejem, úgy döntöttem elhagyom, gondoltam túl sok CH egyszerre (100g tejfölben 3.6g cukor, a gyümölcsben cukor (mondjuk meggyben 12g), a többi összetevőben is van felhasználható szénhidrát, ráadásul az édesítő sem a legjobb dolog, mindegy hogy milyen...) persze öntöttem mellé 30-35g zsírt, plusz a tejfölben lévő, de ennek ellenére is fájt tőle a fejem, ráadásul utolsó étkezés volt.
Ha esetleg tudja valaki mi lehetett itt a hiba, megköszönném, ha elárulná:
50g szezámmagliszt (Nature Cookta);
1 tojás
sütőpor (nem mértem)
150g tejföl (20%)
5g chia mag
1-2g fahéj
édesítő
30g olívaolaj
(50g meggy - nem minden alkalommal)
#17:
A problémám az, hogy nekem rostokkal együtt napi 20g a szénhidrátom, mivel szinte egyetlen Magyarországon kapható termékre sincs ráírva, hogy a benne lévő szénhidrátból mennyi a rost. Így inkább nem trükközök, az a biztos. :D A saját hülyeségem, tudom.
Egyébként ez lenne a következő lépés a diétám élhetőbbé tevésére, csak nem igazán tudom melyik forrás válaszait higgyem el a rosttartalommal kapcsolatban (akár csak zöldségeket illetően).
Így jelenleg a köztes megoldás a spenót főzelék (magliszttel sűrítve); hatalmas térfogat, minimális szénhidrát.
A ketogén diéta izomépítő potenciáljában nem kételkedtem, na de deficitben? A saját zsíromat (is) használom, hogy izmot építsek? Ez már majdnem megközelíti a "zsírt átdolgozom izommá" elméletet. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!