Ketogén diéta! Remélem, senki nem harapja le a fejem a kérdésért, de már annyi ellentmondásos dolgot olvastam, hogy hátha valaki itt fel tud világosítani. A ketogén diétában van egy minimum zsírmennyiség, amit el kell fogyasztani?
Az utolsó 5-6 kiló zsíromtól szeretnék megszabadulni és mivel jól bírom a szénhidrátszegény étrendet, arra gondoltam, hogy belevágnék, viszont nehezen emésztem a nagy mennyiségű zsírt. Igyekeztem utána olvasni, és a legtöbb helyen azt találtam, hogy a fehérjefogyasztás másfélszerese kéne legyen, de olyannal is találkoztam, hogy nincs jelentősége. Nagyon megköszönném, ha valaki hozzáértő ezt meg tudná nekem válaszolni :)
Illetve akkor még azt is megkérdezném, hogy szerintetek augusztus 1-ig reális-e ez a zsírvesztés, úgy hogy a paramétereim: 26 éves nő, 153 cm, 50 kg, heti 4 súlyzós edzés, 6 aerob, ha belefér, akkor még anyagcsere felpörgetésnek kardio-intervallum edzések.
Köszi szépen mindenkinek a segítséget és építő jellegű válaszokat :)
Augusztus 1-ig belefér, viszont én nem fogok tudni neked egyértelmű választ adni.
Elvileg ha valaki egyáltalán nem eszik, akkor is átkerül ketózisba. Tehát 0 zsírbevitellel, hiszen ott a saját zsírja.
a fehérjemennyiség kétszeresét (kalóriában) azért ajánlják szerintem elfogyasztani zsírból, hogy egyáltalán legyen kalóriabeviteled. Mert ugye valamennyit mégis enned kell, beviszel 50 gramm körüli fehérjét, mondjuk az még igen kevés egy napra, fogyáshoz is. Nyilván valamennyi szénhidrát is felszívódik, de hát abból sem eszel fél kiló kenyeret, mondjuk 50g ch ketó alatt. De ez még 400 kcal? Amikor fogyás alatt is lehetne enni 1200-1500 kcal mennyiséget is. Oké, ketóban nem kell sok, hatékonyan működik a szervezet.
De mondjuk a maradék 600 kcal-t ha számszerűsítem lehetne zsírral elfogyasztani. Most ez nagyon primitív közelítés volt, így akkor 150% kalória jön zsírból a fehérjéhez képest, mondjuk én nem ketózom, mennyiségben azért napi 100g zsír alsóhangon meglehet nálam. Én kb. étkezéshez hozzá kanalazok kókusz vagy sertészsírt. Meg reggeli turmixba meg stb.
?
Ketózis csak a májban érintene folyamatokat?
És akkor az izmok inzulinrezisztenciája, a ketontestképzés amit a testi szövetek vesznek fel (bár a máj szintetizálja gondolom) az hogyhogy a májra terjed ki?
Szerintem teljesen jó megközelítés a ketózisról, ha az egész szervezetünk állapotaként írjuk le vele és nem csak egy folyamatot ami a májunkban történik.
Szerintem is 45-ös, de kötelező kötözködni. Akkor hogy hívja nincsen rá más szó..
A nők általánosan jól reagálnak a ketogén diétára. Az első három napban 20%/80% legyen a fehérje/szénhidrát és zsír aránya, utána 25/75. Nyilván érdemes minél kevesebb szénhidrátot fogyasztani és minél több fehérjét ebből a keretből. Próbálj minél jobb minőségű fehérjét fogyasztani és hagyd el a fehérjeport, a BCAA-t(ha fogyasztottál eddig) és korlátozd a kókuszzsír használatát.
A kalóriákat pedig az anyagcserédhez mérten lődd be, és nyilván jobb a több edzés több kaja módszer.
A heti fogyás ne legyen több fél kilónál semmiképp, és az első héten több kiló víz is le fog menni ne ijedj meg.
Ahogy már leírták, nincs minimum mennyiség, de muszáj jelentős mennyiségű zsírt enned, ha nem akarsz koplalni. Hacsak nem ilyen trükkös ketózist nyomsz, amiben kimaxolod a fehérjét és a szénhidrátot, hiszen a ketózis a lényeg,nem a fix szénhidrátbevitel, ember- és edzésfüggő, hogy meddig mehetsz el a szénhidráttal s a fehérjével.
Az elején egyébként extra fehérjebevitel javasolt, mert a test, amíg át nem áll a zsírra mint energiaforrásra, igényli a maga nem kis glükózadagját s ha már szénhidrátot nem viszel be sokat, azt fehérjéből alakítja át s nem akarsz izmot bontani...
A százalékozásnak semmi értelme, a test nem így működik. Van egy fehérjeigény, ketózisban pedig elég szűk a mozgástér, mert az extra fehérje glükózzá alakul és emiatt bekavar s kieshetsz a ketózisból, viszont a rendes, nem koplalós s nem túl kevés fehérjét tartalmazó ketogén diéta vigyáz az izmokra, nem bomlanak könnyen, a test a zsírraktárakhoz nyúl, ha energia kell.
Fogalmam sincs, hogyan fogsz fogyni (én az első hónapomban pl. nem fogytam. nehéz eset vagyok, s nem is mozogtam sokat. ez egyáltalán nem tipikus, a ketogén remek fogyásra is), de teljesen reálisak az elképzeléseid.
Nálam a megfelelő fehérjebevitel úgy 60-90g, aktivitástól függően, a zsír pedig összkalóriafüggő... Lehetne annyi is, mint a fehérje, ha bírnám olyan kevéssel. Sokszor másfélszer annyi, de volt már 3-szoros is... Akkor valószínűleg nem fogytam (simán megtehettem volna, ha sokat mozogtam volna, de az mostanság nem volt meg).
Nem muszáj kötözködni, csak ha hülyeséget írtok és ragaszkodtok hozzá... Csak sajnos a hülyék vannak túlsúlyban...
Inzulinrezisztencia az izmokban... Az a fejedben...
#7: Bár nem hozzám szóltál... Nem vagyok szakértő, csak olvastam ezt-azt, ami még logikus is volt. Fiziológiai inzulinrezisztencia alakul ki, a test megtanulja, hogy az a kicsi szénhidrát, ami jön az étellel, az az agyé, s nem veszi fel holmi közönséges sejt, ami ketonokkal is remekül el tud működni. Úgyhogy ha az ember ilyenkor benyom egy csomó cukrot, akkor a sejteket nem érdekli az inzulin, nem akarják felvenni, a delikvens pedig tipikusan rosszul lesz.
Ha pedig terheléses vércukorvizsgálatot végeznek egy zsírra átállt embernél, akkor az jön ki, hogy cukorbeteg, pedig nem az, csak nem bírja a terhelést, amit kapott, hiszen nem ehhez szokott. Ha egy zerocarbernek adsz egy csomó zöldséget, az is kikészül tőle, mert a bélflórája rostmentes táplálkozáshoz idomult. Ha ez sokáig folyik, akkor persze mind az egészséges (ex-)ketózó, mind az (ex-)zerocarber teste átáll s már nem mutat ilyen kóros jeleket, de amikor hirtelen sokkolják valami szokatlannal, akkor természetesen nem szabad meglepődni, ha nem úgy működik, mint az átlagember.
7. válaszoló, én nem mondom hogy nekem van igazam és nem neked, mert ezt a primitív szintet már kezdem elhagyni.. de kérlek, mesélj már magadról, ez valamennyire érdekel! :)
Miért tudsz te mindent jobban másoknál? Valami orvosképzésben szentségtelenítik a lelkedet vagy mi fáj ennyire?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!