IIFYM vs. Tiszta testépítő táplálkozás biológia?
Nem lehet, hogy a "félszemét" vagy kevésbé "tiszta" kajáktól (pl barna rizs helyett fehér rizs vagy durum tészta helyett fehér kenyér vagy lenolaj helyett sertészsír) nem csak azért zsírosodunk jobban, mert azáltal, hogy a könnyebben emésztjük?
Az emésztés rendkívül energiaigényes folyamat. Így ugyanolyan makrobevitelt feltételezve, ha zabpehely helyett könnyebben emészthető fehér kenyérrel visszük be ugyanazt a CH-t, a testnek több energiája marad hízásra. Kvázi nagyobb a kalóriaplusz. Ha a többlet jelentős, akkor zsírosodás lesz belőle. Az illető csak annyit fog észrevenni, hogy amikor zabbal vitt be ugyanannyi CH-t, minden OK volt, de amikor fehér kenyérrel, akkor zsírosodott. Azt hiszi majd, hogy a fehér kenyér szar (pl. mert magasabb a kiváltott inzulinválasz), pedig lehet, hogy csak kevesebb energiát igényelt az emésztés.
Kvázi, lehet, hogy szemét kajával is lehet szépen tömegelni, csak kevesebb kell belőle?
A kérdés csak elméleti. Nem célom szemét kajára alapozni, nem is akarom kipróbálni és az is OK, hogy a minőségi kaja a mikrotápanyag bevitel miatt is fontos. Csak érdekel a véleményetek, esetleges tapasztalatotok.
Az elméleted ott bukik meg hogy az IIFYM-be az is beletartozik hogy a rostot számolod. Igy nem valthatsz ki egy zabpelyhet cukorral ugy hogy minden más változatlan.
Amibe max beleszolhat az hogy mennyire nem csak a tosztának elnevezett ételeket eszed az az hogy hogy tárolsz vizet. Ebbol aztan valaki gondolhatja hogy zsirosodott kozben pedig nem
Ja es az IIFYM nem azt jelenti hogy megprobalsz minel tobb szemetet zabalni. Csupan annyit hogy nem tisztan kajalsz x ideig majd csalsz mint az állat hanem ha ugy alakul megeszel valami szemet kajat ha megkivanod vagy valami de ugyanakkor probalod az etrended nagyreszet tiszta kajakra alapozni.
Nem jobb es nem is rosszabb mint tisztan enni eredmenyek tekintetében.
Értem, köszönöm.
Felejtsük el az IIFYM-et.
A makróim ugyanazok maradnak, de csak szemetet eszek (korábban meg mondjuk csak tisztán kajáltam). Kiesik a rost, mindent feldolgozott élelmiszerekkel, cukorral, fehér liszttel, sertészsírral viszek be.
Ha elkezdek zsírosodni, az csak azért lesz, mert egekbe csap az inzulin és nem tudom az izomsejtek glikogénraktáraiba konvertálni a "hirtelen" jött energiát (ami így "kénytelen" zsírban landolni) vagy az is közrejátszik, hogy nem megy el annyi energia emésztésre, így nagyobb kalóriapluszban leszek?
a hormonális hatás nem igazán változna tehát az inzulin miatt nem zsirosodnal. A felszivodas sebessege kicsit gyorsabb lenne. De nem annyival hogy emiatt kezdj el zsirosodni.
Valamivel kevesebb izmot novelnel mert egy ilyen étrend mellett 1. Szar teljesitmenyue edzeseid lesznek ezaltal kevesebb izomnovekedest fogsz stimulalni. Valamint semmi mikrotapanyagot nem viszel be ami ugyanugy kihat majd a tested mukodesere es igy arra is mennyi izmot epitesz. De mivel a kaloriak ott lesznek es valahova menniuk kell, ha nem mennek izomba akkor mennek majd zsirba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!