Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A pasztőrözött tojásfehérjelé...

A pasztőrözött tojásfehérjelé lehet szalmonellás, vagy akármilyen módon fertőző?

Figyelt kérdés
Ill. ízre milyen nyers állapotában?

2015. jún. 7. 22:27
 1/7 anonim ***** válasza:
Tudod mit jelent az a szó, hogy "pasztőrözött"?
2015. jún. 7. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Azért kérdezte, mert nem tudja. Nem, a tojáslétől nem leszel szalmonellás, és más fertőzést sem fogsz elkapni, ha odafigyelsz a tárolásra.
2015. jún. 7. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

A pasztőrözés egy hőkezelési eljárás (először a tejeknél alkalmazták széleskörűen), melynek során a baktériumokat, és mikroorganizmusokat pusztítják el. Nevét Louis Pasteurről kapta (remélem jól írtam)

A pasztőrözést 60-90°C között végzik rövid ideig felmelegítve a cuccot, majd lehűtve.


Az UHT technológia az ultramagas hőkezelést rejti. Ekkor 135°C főlé felhevítik pár másodpercre. Meg is lehet nézni hogy az UHT tejek hetekig elállnak (és jön a sok MAJOM hogy "ez már nem is tej"). Ízre ez viszont kicsit változtat, és nem az a klasszikus tej íze lesz. Az eljárás minden mikroorganizmust elpusztít, így hetekig hűtés nélkül eláll.


Van még az ESL technológia, amikor 90-135 közé melegítik valahol, és akkor is kicsit tartósabb a tej (~1hét), és ízre se szenvedi meg.

2015. jún. 7. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Pont azért pasztőrözik, hogy ne legyen :)

Én nyerset eszek, azzal sincs bajom. De tojásfehérjelé.. akkor már inkább sárgája, vagy egész tojás. Nem jó magában a fehérje, gondolkodj nagyban, összes tápanyagban. A sárgája jobb, vagy a kettő együtt.

2015. jún. 8. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Azért elég kemény dolog nem ismerni azt a szót, hogy pasztőrözött...

6 éves gyerekek tudják, amikor megtanulnak olvasni, látják a tejen a feliratot és megkérdezik anyucitól...

2015. jún. 8. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Kedves 76-os nyilván mindent tud. Az élet egyik területén sincsenek ismertbéli hiányosságai. Természetesen hallottam már a szót csak azzal nem voltam tisztában hogy mit is takar pontosan.
2015. jún. 8. 17:56
 7/7 anonim ***** válasza:

Amúgy most kövezzetek meg de..


Pasztőrözés ugye enyhébb hőkezelés, oké.


De a 4,5 pH alatti élelmiszereket szokták pasztőrözni, amiknél a savasság is gátló hatás. Akkor a tojáslét, vagy éppen a tejet miért nem sterilezik?


A gyakorlatban gondolom, nyilván azért mert nem kell, sőt a tejet pasztőrözni sem kéne, ipari szempontból könnyebb, eltarthatóbb így.. nyilván nem okozna botulizmust, ahogyan a tojás sem és a clost. bot. miatt van a ph4,5 határ pasztőrözés és sterilezés között. Gondolnám hogy tojásnál ez nem számít.


Vagy a pasztőrözött tojásfehérje lé igazából nagyobb hőkezelést kap? Az meddig tartható amúgy el? Hűtve kell tárolni?


Mert ha olyan mint az UHT tej (hűtés nélkül, hónapokig) akkor nagyobb hőbehatást kap.

2015. jún. 8. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!