Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Mi hatására indul be az aerob?

Mi hatására indul be az aerob?

Figyelt kérdés
Azzal tisztában vagyok, hogy közepesen magas pulzusszámot kell tartani, hogy a szervezet elkezdje égetni a zsírt, az érdekelne hogy miért kezdi el bontani a zsírt a glikogén raktárak ürítése helyett? Illetve ugyanezen az alapon működik a termogén zsírégető is?

2015. máj. 21. 13:28
 1/7 anonim ***** válasza:

1. "aerobic exercise improves blood flow to fat cells in addition to burning calories"

2. A ketontesteket pl. acetont kilégzéssel is távolítja el a szervezet a vérből. Az aerob hatására javul az aerob kapacitás és több ketontest(maradék) lélegezhető ki.

3. Edzés hatására lecsökken az inzulinszint, és megemelkedik a növekedési hormon, glükagon és katekolaminszint(pl. adrenalin, noradrenalin).

Ezekről a hormonokról most nem írnék többet.

2015. máj. 21. 14:34
 2/7 anonim ***** válasza:

Nincs számottevő izommunka, ezért nem nyúl a glikogénraktárakhoz a test. Szálkásításnál eleve a zsírt használja a test, ez a lényege.

És a termogén zsírégető is hasonló mechanizmus alapján működik. Bár manapság már ki vannak herélve ezek a termékek. A koffein, synephrine és talán a zöldteakivonat ami ér bennük valamit.

2015. máj. 21. 14:48
 3/7 A kérdező kommentje:

"Nincs számottevő izommunka, ezért nem nyúl a glikogénraktárakhoz a test. Szálkásításnál eleve a zsírt használja a test, ez a lényege. "

Szénhidrát megvonásos napokon lemegy az inzulinszint ->ezzel egyenlő arányban növekszik a glukagon -> a glikogénraktárakból elkezdi felélni a szervezet -> közben lipál enzim termelődik -> a zsírt is elkezdi használni a szervezet mint energia forrást.

Tehát azt értem, hogy szálkásításnál miért használja a szervezet a zsírt részben, illetve a glikogénraktárakat, de aerobnál nem termelődik glukagon tehát mi miatt használja zsírt? A megemelkedett pulzus és testhő mit csinál a szervezettel ami miatt zsírégetés fog bekövetkezni?

2015. máj. 21. 15:09
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Istenem, olvass erről könyveket ha ennyire érdekel.

Milyen szénhidrát megvonásos napokon? Szálkásításnál eleve low carb van, tömegelésnél meg tök mind egy mert több zsírt raktároz mint használ.

A glikogénraktárak eleve alacsonyak szálkásításnál, nem 1 nap alatt ürülnek ki. Egy felnőtt sportoló férfiben több mint 2500gr glikogén van, ez több mint 10000kalória. A glükagon nem egy szent pillanatban termelődik a testben, hanem fordítottan arányosan az inzulinnal és folyamatosan termeli a test ha alacsony a ch. Nem közvetlen az aerob égeti a zsírt, csak segít benne. A tested "égeti" a zsírt, ez is olyan hülye szó. Mobilizálja a zsírsavakat amiket a véráramon keresztül a májba szállít ott bontódik szét. Leírtam 1 2 és 3 pontban miért támogatja a zsírvesztést az aerob. Ha bonyolultabban akarod megérteni a hormonok és receptorok működését olvass! Mert én le nem írok neked egy regényt ide.

2015. máj. 21. 15:39
 5/7 A kérdező kommentje:

Fogok :)

Elsőnek azt írtad hogy edzés hatására lecsökken az inzulinszint. Máshol azt olvastam, hogy edzés után inzulincsúcs következik be -> maximális befogadó képesség.

Akkor szénhidrát megvonásos napok alatt mondjuk azt hogy low carb nap. ( nem tudom hogy szokás nevezni )

Én eleve ezt a feltevést sem értem amit sok helyen írnak, hogy kalória többlet kell tömegelő időszakban.

Most nem lenne elég pont annyi ch-t bevinni ami kell a szervezetnek ( tehát közel maximálisan tartani állandóan a glikogénraktárakat ).

Miért kell ennél többet?

Azzal persze tisztában vagyok hogy nyilván nem " égetésről " van szó, meg azzal is hogy nem az aerob fogja a zsírt égetni, nyilván. :)

Az addig rendben van, hogy a zsír mobilizálódik, "elvándorol" a májba, és röviden energiává alakul.

De mitől kezd el mobilizálódik? Egy adott hőfokon elkezd leválni magától a hő miatt? :D

Vagy valamilyen enzim csinálja ezt vele?

Gondolom nem magától mert akkor elég lenne szaunázni is az meg hülyeség :D

De nem is várom el hogy írjatok kisregényt :)

2015. máj. 21. 22:22
 6/7 A kérdező kommentje:
2015. máj. 22. 09:03
 7/7 A kérdező kommentje:

Zsírsav mobilizáció

A mobilizáció, vagyis a szövetből a zsírsavak felszabadítása ugye a zsírégetés első lépését jelenti, mely elengedhetetlen. Ha nem jut ki a zsírsejtből a zsírsav, akkor nem is tud elutazni a májba, vagy az izmokba, hogy ott energiaként elégjen.

A hormon-szenzitív lipáz (HSL) enzim szabályozza ezt a folyamatot, amire a legfontosabb hatással az inzulin és a katekolaminok (adrenalin és noradrenalin) vannak. Mint nyilván ismeritek, az inzulin tároló hormonnak zsírbontást gátló hatása van, míg a katekolaminok erősítik a zsírégetés folyamatát. A HSL szabályozása a ciklikus AMP (cAMP) szintjén keresztül történik. A katekolaminok kötődnek mind a béta-1, béta-2 és alfa-2 adrenoceptorokhoz. A béta-receptorokon keresztül fokozódik a cAMP és HSL aktivitás, ami jó, az alfa-receptor stimuláció viszont ezzel ellentétes. Tehát egyszerre pozitív és negatív hatással vannak a katekolaminok a fogyásra, emiatt fontos az alfa-receptor blokkolás az alfa-kardió technikához társított étrendkiegészítő programmal (yohimbine).

Összefoglalva, a zsírsav mobilizációhoz csökkenteni kell az inzulin szintet, növelni a katekolaminokat, és ha egy mód van rá, akkor az alfa2-receptorokat blokkolni.

2015. máj. 22. 09:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!