Mi hatására indul be az aerob?
1. "aerobic exercise improves blood flow to fat cells in addition to burning calories"
2. A ketontesteket pl. acetont kilégzéssel is távolítja el a szervezet a vérből. Az aerob hatására javul az aerob kapacitás és több ketontest(maradék) lélegezhető ki.
3. Edzés hatására lecsökken az inzulinszint, és megemelkedik a növekedési hormon, glükagon és katekolaminszint(pl. adrenalin, noradrenalin).
Ezekről a hormonokról most nem írnék többet.
Nincs számottevő izommunka, ezért nem nyúl a glikogénraktárakhoz a test. Szálkásításnál eleve a zsírt használja a test, ez a lényege.
És a termogén zsírégető is hasonló mechanizmus alapján működik. Bár manapság már ki vannak herélve ezek a termékek. A koffein, synephrine és talán a zöldteakivonat ami ér bennük valamit.
"Nincs számottevő izommunka, ezért nem nyúl a glikogénraktárakhoz a test. Szálkásításnál eleve a zsírt használja a test, ez a lényege. "
Szénhidrát megvonásos napokon lemegy az inzulinszint ->ezzel egyenlő arányban növekszik a glukagon -> a glikogénraktárakból elkezdi felélni a szervezet -> közben lipál enzim termelődik -> a zsírt is elkezdi használni a szervezet mint energia forrást.
Tehát azt értem, hogy szálkásításnál miért használja a szervezet a zsírt részben, illetve a glikogénraktárakat, de aerobnál nem termelődik glukagon tehát mi miatt használja zsírt? A megemelkedett pulzus és testhő mit csinál a szervezettel ami miatt zsírégetés fog bekövetkezni?
Istenem, olvass erről könyveket ha ennyire érdekel.
Milyen szénhidrát megvonásos napokon? Szálkásításnál eleve low carb van, tömegelésnél meg tök mind egy mert több zsírt raktároz mint használ.
A glikogénraktárak eleve alacsonyak szálkásításnál, nem 1 nap alatt ürülnek ki. Egy felnőtt sportoló férfiben több mint 2500gr glikogén van, ez több mint 10000kalória. A glükagon nem egy szent pillanatban termelődik a testben, hanem fordítottan arányosan az inzulinnal és folyamatosan termeli a test ha alacsony a ch. Nem közvetlen az aerob égeti a zsírt, csak segít benne. A tested "égeti" a zsírt, ez is olyan hülye szó. Mobilizálja a zsírsavakat amiket a véráramon keresztül a májba szállít ott bontódik szét. Leírtam 1 2 és 3 pontban miért támogatja a zsírvesztést az aerob. Ha bonyolultabban akarod megérteni a hormonok és receptorok működését olvass! Mert én le nem írok neked egy regényt ide.
Fogok :)
Elsőnek azt írtad hogy edzés hatására lecsökken az inzulinszint. Máshol azt olvastam, hogy edzés után inzulincsúcs következik be -> maximális befogadó képesség.
Akkor szénhidrát megvonásos napok alatt mondjuk azt hogy low carb nap. ( nem tudom hogy szokás nevezni )
Én eleve ezt a feltevést sem értem amit sok helyen írnak, hogy kalória többlet kell tömegelő időszakban.
Most nem lenne elég pont annyi ch-t bevinni ami kell a szervezetnek ( tehát közel maximálisan tartani állandóan a glikogénraktárakat ).
Miért kell ennél többet?
Azzal persze tisztában vagyok hogy nyilván nem " égetésről " van szó, meg azzal is hogy nem az aerob fogja a zsírt égetni, nyilván. :)
Az addig rendben van, hogy a zsír mobilizálódik, "elvándorol" a májba, és röviden energiává alakul.
De mitől kezd el mobilizálódik? Egy adott hőfokon elkezd leválni magától a hő miatt? :D
Vagy valamilyen enzim csinálja ezt vele?
Gondolom nem magától mert akkor elég lenne szaunázni is az meg hülyeség :D
De nem is várom el hogy írjatok kisregényt :)
Zsírsav mobilizáció
A mobilizáció, vagyis a szövetből a zsírsavak felszabadítása ugye a zsírégetés első lépését jelenti, mely elengedhetetlen. Ha nem jut ki a zsírsejtből a zsírsav, akkor nem is tud elutazni a májba, vagy az izmokba, hogy ott energiaként elégjen.
A hormon-szenzitív lipáz (HSL) enzim szabályozza ezt a folyamatot, amire a legfontosabb hatással az inzulin és a katekolaminok (adrenalin és noradrenalin) vannak. Mint nyilván ismeritek, az inzulin tároló hormonnak zsírbontást gátló hatása van, míg a katekolaminok erősítik a zsírégetés folyamatát. A HSL szabályozása a ciklikus AMP (cAMP) szintjén keresztül történik. A katekolaminok kötődnek mind a béta-1, béta-2 és alfa-2 adrenoceptorokhoz. A béta-receptorokon keresztül fokozódik a cAMP és HSL aktivitás, ami jó, az alfa-receptor stimuláció viszont ezzel ellentétes. Tehát egyszerre pozitív és negatív hatással vannak a katekolaminok a fogyásra, emiatt fontos az alfa-receptor blokkolás az alfa-kardió technikához társított étrendkiegészítő programmal (yohimbine).
Összefoglalva, a zsírsav mobilizációhoz csökkenteni kell az inzulin szintet, növelni a katekolaminokat, és ha egy mód van rá, akkor az alfa2-receptorokat blokkolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!