Ha magas ismétléssel szétgyilkoljuk az izmokat, akkor az miért nem fejlődik úgy, mint az alacsonyabb 8 ismétlésű nagyobb súllyal?
Azért mert a látható izomnovekedés az az amikor a gyors osszehuzodasu izomrostjaid nonek meg. Ehhez 4-8 es 8-12 ismetlestartomanyokban kell dolgozni hogy a leheto legtobb izomrostot stimulald.
Ha ezeknel magasabb ismetlesszamot hasznalsz akkor kisebb sulyt használsz ami abban nyilvanul meg hogy jobban bekapcsolodnak a lassu izomrostok és kevésbé használod a gyors izomrostokat mert a lassuak is birjak. Es a szervezeted nem fog bekapcsolni annyi gyors izomrostot ha nincs ra szuksege.
A lassu izomrostok novekedese meg olyan minimalis hogy eszrevehetetlen. Es azoknak meg inkabb az aerob edzes az optimalis a novelesehez.
Tehat magas ismetlesszam az mindket oldalrol a rosszat hozza ki. Nem eleg nagy a suly hogy megfeleloen stimulald a gyorsakat es nem csinalsz eleg ismetlest hogy megfeleloen stimulald a lassu izomrostokat.
Az nyilván nem jó, ha valaki 5 kilóval guggol 142-őt, de itt nem is erről van szó. Annyira nem kicsi a súly, hogy ne tudj tőle fejlődni, csak úgy kell csinálni, hogy a 15. ismétlésnél már ne menjen több, akárhogy is akarod. A következő sorozatnál már úgyis csak max 10 fog menni, aztán már lehet, hogy csak 6, vagy annyi se. Aztán ha megy adott súllyal a 20 ismétlés, akkor lehet növelni úgy, hogy megint csak 15 legyen a max.
Van akinek ez sokkal jobban bejön. Jó ellenszer a monotonitás leküzdésére is, és javul az izom tápanyagellátottsága is. Jó lehet még pl. magas embereknél, ők így jobban ráéreznek az izomra, mert javul az agy-izom kapcsolat. Ugyanezért akkor is hasznos lehet, ha pl. valamelyik testrészed nem fejlődik annyira, vagy pl, ha sérülés miatt kímélni akarod az ízületeket. Pár hónapig csinálod így, és ha visszatérsz a hagyományos alacsony ismétlésszámos edzéshez, akkor garantáltan nagyobb súlyokkal tudsz majd dolgozni. A legjobb szerintem váltogatni a kettôt.
Persze lehet tole fejlodni de most arról beszeltunk melyikkel lehet jobban.
Amikor valtogatod az ismetlesszamokat az a linearis periodizacio amit lehet tervezett rendszerben is csinalni sok program irodott ez alapjan de az mindegyikbe kozos hogy. Magas ismetlesszam a 8-12 nek szamit.
Azt nem mondtam hogy nem lehet fejlodni vele csak azt hogy a 4-8 és 8-12 minden esetben jobb Ha már úgyis edzel. Olyan ez mintha lenne 10000 ft-od es valahogy lehetoseged lenne venni 1 kg aranyat es 1kg ezustot ennyiert. Mindakettovel gyarapodsz de az egyikkel jobban ezert erdemesebb azt valasztani
De attol egy gyakorlat nem lesz rosszabb a celizom megedzeseben hogy mas izmok is bekapcsolodnak. Nem kikapcsolni kell a seged izmokat hanem fesziteni minden izmot amit tudsz és a biomechanika majd elintézi a dolgot ha szabalyos a gyakorlatkivitelezes.
A jobban fejlodsz-t hogy erted? Kulsore vagy gyorsabban erosodsz? Mert ha csak kulsore akkor lehet azert mert jobban bedurransz de az izomtomeged nem no olyan gyorsan.
Nem is lehet kikapcsolni a segédizmokat, ez egyértelmű, de kezdőszinten a magas ismétlés kisebb súllyal, sokat segít abban, hogy megtanuld a gyakorlatot helyesen elvégezni, hogy azt az izmot dolgoztasd legfőképp amit edzeni akarsz (Az előző példánál maradva, nem vállból rángatni,amire a hosszú karom miatt egyébként is hajlamos vagyok, hanem hátból húzni a súlyt. A hátam egyébként is a gyenge láncszem, a vállam rendben van)
Jobban be is durran az izom ez is tény, és emiatt a tejsavas közegben több növekedési hormon termelődik, jobban fejlődök. Én. Hogy másnál hogy működik, azt majd mindenki kitapasztalja magának. A 12-es ismétlésnél nem tudtam annyira megdolgoztatni az izmot, ez SOKKKAL intenzívebb. Az első sorozat alatt jól bedurransz, szépen megérzed az izmot, a következő kettő már csak hab a tortán, és az egyébként is már a hagyományos 8-12 körüli ismétlésszámon belül van.
De a sulyokban valo fejlodes is gyorsabb?
A novekedesi hormon elettani szinten nem anabolikus. Nem tudod ugy stimulalni hogy barmilyen hatasa legyen a testkompoziciodra.
Persze jobban erzed az izmot a tejsavtermelodes miatt. De kevesebb izomrostot stimulalsz es jobban is csinalhatnad.
A szabalyos edzes pedig persze nagyon fontos. De attol nem kel rogton 20-as ismetles.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!