Tömegeléskor a burgonya és a tészta belefér? Vagy csak a rizs és a zab?
-a barna kenyérről beszéltél, nem a teljes kiörlésűről
-mikrotápanyagot nem a gabonákból akarunk nyerni, hanem a zöldségekből, gyümölcsökből és a vitamin tápkiegekből
-rostot is zöldségből akarunk bevinni
A fehér lisztről és a fehér kenyérről kb ugyanazt lehet elmondani.
A tk lisztet pártolni a fehérrel szemben szerintem semmi értelme. A glikémiás indexünk majdnem ugyanannyi, "egészségesnek" meg kb ugyanolyan egészséges.
#8!
"De egyébként száz szónak is egy a vége a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta sokkal egészségesebb mint a fehér lisztből! Testépitők is megerősitették bennem a dolgot miszerint teljes kiőrlésű kenyeret,tésztát stb. lehet enni tömegelés közbe de a fehér lisztet felejtsem is el! Nem azt mondom, mert ha tehetném akkor azt is hanyagolnám már mint a teljes kiőrlésű dolgokat, de az már luxus lenne mert nálunk mindenki teljes kiörlésű termékeket eszik ezért gazdaságosabb jelenleg nekem is azt enni! Egyébként még a burgonyára is azt mondták, hogy rizzsel helyettesitsem ha lehet mint ahogy a péktermékeket is!"
Ezt hívják úgy, hogy broscience. Te pedig "esküszöl rá", hogy igaz.
Amikor rizsről beszélsz, nem írod, hogy fehér vagy barna. Feltételezem, hogy fehér rizsről beszélsz.
Érvek Oriza mellett:
- a fehér rizs ugyanolyan mentes minden rosttól és ásványi anyagtól, mint a fehér liszt. Talán még mentesebb.
- A búzaliszt, amiből a fehér kenyeret sütni kéne (tehát nem a BL55-ös finomliszt, hanem a BL80-as búzaliszt) lassabban szívódik, vagy legalábbis lassabban lövi meg a vércukrot, mint a fehér rizs (kvázi alacsanyabb a a GI-je). Ez tény. Magamon is lemértem.
- Ha baj van a fehér liszttel, akkor baj van a TK liszttel is. Ezt a bajt gluténnak hívjuk.
- A gabonarostban lévő fitátok vélhetően csapdába ejtik a gabonahéjban lévő ásványi anyagok és nyomelemek jó részét, ezért lehet hogy a TK liszt mikrotápanyagokban gazdagabb, csak éppen ezek nem szívódnak fel. Ha nem hiszed, olvasd el egy vas-táplálékkiegészítő betegtájékoztatóját.
Ettől egyébként még én is a TK kenyeret választom, ha tehetem, de a dolog nem olyan fekete-fehér, mint ahogyan leírtad.
- rostot és ásványi anyagot tehát zöldséggel viszünk be, nem gabonák héjával.
- a burgonya is elég gyors, de mehet, csak nem kell szétfőzni. Több benn a rost és az ásványi anyag, mint a fehér rizsben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!