Kiderült gerincferdülésem van, az edzés megszállotja lettem, mit tegyek? :s
Szerintem hagyd abba az edzést, amíg fel nem épülsz.
Vagy csak sajáttestsúlyos edzés addig.
Attól függ mondjuk, hogy mennyi idős vagy...
az egész napos rossz testtartás,görnyedt ülés sokkal károsabb a gerincedre,mint pár gerincterhelő konditermi gyakorlat.
szóval ezen a területen kell változtatnod elsősorban és a gerincet hosszirányban terhelő súlyzós gyakorlatokat meg lecserélheted saját testsúlyosra pl álló vádligép helyett 1 lábas vádli,ülve nyomás helyett pike push up a vállvonogatást meg nem csinálod,legfeljebb minimális súllyal.
Ez nagyon érdekes kérdés. Nekem is az van, plussz nyaki borda, ami miatt sokat fáj a hátam és a derekam. KOnkrétan a masszőröm mondta, hogy ha pakolok rá izmot (szinte semmi nem volt a hátamon), akkor elmúlik a fájdalom. Igaza lett.
Miért tilt el tőle az orvos? Tényleg nem értem.....
vége?
a nappalidban nincsen hely vagy mi a fene?
Egyrészt taps a sok barom válaszolónak.
Másrészt akkor a produktív rész:
A gyógytornászodnak kifejezetten mond el, hogy te szeretnél súlyzós edzést is csinálni, és ajánljon olyan gyakorlatokat, amik esetleg segítenének is a ferdüléseden, de legalább nem súlyosbítanák. Mivel nem tudod pontosan leírni (mi meg felfogni) hogy pontosan milyen a ferdület, és innen kb senki nem ért hozzá, ezért ne is hallgass az olyanokra akik azt mondják, hogy ez vagy az a gyakorlat JÓ rá. Gerincferdülés nem vicc téma, főleg ha már fájdalom is jelentkezik.
Legjobb amit tehetsz, hogy kikéred a gyógytornász véleményét (nekem volt olyan gyakorlat ami segített), illetve, ha minél többet tornázol. OTTHON IS! Nem tudom heti hányszor jársz, én anno heti 1x mentem, és egy bő fél, talán inkább egy év volt mire helyre jöttem nagyjából. Mert én csak ott dolgoztam, otthon nem. Utólag bántam már a dolgot, gyorsan helyrejöttem volna egyébként.
Amit még tudok ajánlani, hogy ha nagyon akarsz edzeni, 2 lehetőség is van:
1.)Extra nagy ismétlésszámú edzés: 20, inkább 30, de még ennél is több ismétléssel végezd a gyakorlatokat. Súlyokat nyilván ehhez mérten kell választani, lehet hogy nem látványos két 5 kilós egykezessel fekve nyomni, de nem nyírod a gerinced, és dolgozol. RENDKÍVÜL FONTOS, hogy a gerinctornán alkalmazott módszerekkel mindig egyenes legyen a gyakorlat kivitelezése közben a gerinced. Csak gondolom hogy neked is alapállapot a "fej felfelé nyomása, vállakat le, lapocka zár, hasat be, popsit magad alá húzni" dolog (ez csak személyes tipp, lehet másképp csináljátok). Lényeg hogy az egyenes hát legyen meg edzés közben mindig.
2.) A már említett keményebb munka. Akartam ide írni, hogy súlyok bevitele a gyógytornába, de ez igazából badarság. Fejlődni mindig fejlődsz, és nagyon gyorsan, ha meg nem elég nehéz egy gyakorlat (avagy már jól megy, mert megerősödtél), akkor adni fog nehezebbet --> jobban fejlődsz. A legfontosabb hogy OTTHON IS DOLGOZZ! Heti 3-4x teljesen nyugodtan gyógytornázhatsz (kivéve ha esetleg ő mást mond), gyorsabban fogsz fejlődni, és hamarabb térhetsz vissza az edzéshez.
Amit még megkérdezhetsz, az a kinesio tape (kinezió tapasz) alkalmazását esetleg bevetni, illetve az úszás segítene e (valószínűleg igen)
TLDR:
OTTHON IS TORNÁZZ HETI 3-4x
Súlyzós edzést mindig egyenes háttal végezz, illetve NAGYON kis súlyokkal
Kérdezd meg a GYÓGYTORNÁSZOD:
- ellenzi e a súlyzós edzést
- van e olyan súlyzós gyakorlat ami segíti a gyógytornát
- kinesio tape alkalmazása segítene e
- úszást ajánlja e
Asszem kb ennyit tudok a témáról írni, ha kell vegyél gyógytornás felszerelést otthonra (nekem is van pl nagy labdám, azzal rengeteg dolog megcsinálható), és légy türelmes az edzéssel kapcsolatban, a gyógytornát meg úgy told, mintha az életed múlna rajta. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!