Miért csak a tejsavó? Tudom, hogy gyors felszívódásu. A szóját miért szólja le mindenki? Kevés benne a ch és a zsír. Mi a baj a szójával?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Akinek jó a szója, az használja azt. Olyan nagy gond nincs vele, pusztán van aki nem bírja, vagy nem jól hasznosítja.
A szóját szokták az egyetlen teljes értékű növényi feherjeforrasnak tartani, holott ez nem igaz. A gabonafélék többsége, a hüvelyesek mindegyike, az elterjedt olajos magvak mind tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, vagyis teljes értékűek. Nézegettem régebben az ndb.nal.usda.gov-on, asszem egy ritkábban használt gabonafelebol hiányzott valamelyik, de az is lehet hogy nem is esszenciális volt.
Nem tudom honnan terjedt el ez a tévhit hogy nem teljes értékűek a növényi fehérjék, de elég masszívan tartja magát.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A gabonaféléknél lehet olyan probléma, hogy mivel némelyiknél az arányok nagyon rosszak, ezért ha csak azt és keveset eszik belole az ember, akkor kialakulhat hiány.
De a huvelyeseknel, olajos magvaknal, sőt még a búzánál, zabnál se, már nincs ilyen veszély.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A növényi eredetű fehérjék nem "komplett fehérjék" vagyis nem megfelelő arányban és/vagy mennyiségben tartalmazzák a szükséges aminosavakat. Másik inkomplett, vagy teljes értékű fehérjével teljes értékűvé tehetők.
Egészségügyi iskolában elég sokat tudok/tanulok erről. A növényi fehérjék NEM teljes értékűek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az arányok egy dolog. Sok helyen azt írják, hogy nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat. Ez nem igaz, mert tartalmazzák, méghozzá ha nem is ideális, de elfogadható arányban, kivéve néhány gabonafélét, de még azok is tartalmazzák, csak ott már nagyon rossz az arány.
De amiket írtam pl, azoknál már nincs ilyen probléma.
Felesleges erről vitatkozni, nézz utána az említett adatbázisban ha nem hiszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!