Mennyire fontos az izmok "bedurranása" tömegnöveléskor?
Szálkásítás alatt teljes testes edzésre álltam át ami guggolásból, felhúzásból, fekvenyomásból és húzódzkodásból állt. Meg is maradt rajtam az izom és erőben is jött egy kis fejlődés. Most újra nekiálltam tömegelni és tudok is növelni fokozatosan a súlyokon, de sose durrannak be igazán az izmaim, ami regenerálódás szempontjából jó, de kérdés hogy meg is látszik-e majd a fejlődés? Próbált már más is ilyen gyakorlatokkal tömegelni?
Heti 3x járok egyébként, 5x5 ismétlés megy mindenből. Jelenleg guggolás 80kg, fekvenyomás 60kg, felhúzás 65kg.
75kg vagyok.

5x5-tel jobban jarsz mint 4x10-zel. Van egy jó tömegelös program az ICF 5x5 próbáld ki azt.
Nem a bedurranástól fejlődsz hanem az erősödéstől. 4x15-öt csinalni alapgyakorlatokon baromsag. Az izom a nehez sulytol fejlodik. Nem kell ultraszabályosnak lenni csak siman szabályosnak.

Az ismétlésszám lehet 2-től 50-ig is akár. Mindenkinek ki kell tapasztalni melyik válik be. Nem lehet dogmákat megfogalmazni itt, illetve lehet, csak nincs értelme.
Nekem pl guggolasban 25-50 között van az ismétlésszám. Most 110 a max, de napi 70 g össz (növényi) fehérje mellett (állati nincs).
Az alacsony ismétlésszám nem vált be. Viszont fekvenyomasnal meg áttértem a 25-50-rol a 10-20-ra. Ott az válik be. Vallbol nyomás 6-15, bicepsz szintén.
Tehát még egy adott testre se lehet általános szabályt felállítani, nemhogy általában.

Mit értesz az alatt hogy beválik?
De vannak dogmak kulonbozo ismetlesszamok kulonbozo teljesitmenyeket edzenek ez nem vita kerdese.

A beválik alatt azt értem, hogy ettől erősödök. Mert nekem első helyen az eroszint van egyébként.
Az egy dolog, hogy különböző ismetlesszamok különböző teljesítményeket edzenek. Ez egy axióma, ha tetszik. Ugyanis mint példámban szemléltettem, én guggolasban jobban erosodtem a magas ismétléstől, mint az alacsonytól.
Az edzésben a végeredmény számít, vagyis hogy adott idő alatt mennyit tudok erősödni/nőni. Lehet hogy igaz az az állítás, hogy a nagy súly nagyobb ingert ad az eronovelesre a szervezetnek, de ez csak egy része a dolognak. Emellett még sok szempontot kell figyelembe venni. Például regenerálódás, az izom egyéb tulajdonságainak fejlődése, idegrendszeri tényezők.
3 évig erőltettem az eroemelest, nyomtam a 10*3-akat guggolasban pl. , de 90 kg volt a Max. Persze nulla étrend mellett. Amikor akadt egy kis pénz, két hétre folvittem a feherjebevitelt 320 g-ra, akkor felugrott 115 kg-ra, tehát félreértés ne essék, nem vitatom az eroemelo edzés hatékonyságát, pusztán azt illusztraltam, hogy nem igaz az, hogy csak ez lenne járható út. De látszik, hogy sokkal eroforrasigenyesebb lehet adott esetben (alkattól függ). Most kevesebb mint negyedannyi fehérjével tartok ugyanott.
Tehát egy magamfajtanal nem igaz, hogy a nagy súlytól jobban fejlődik, sőt. Egy esetben fejlődök jól a nagy súllyal, ha megeszem a napi 3-4 g/tskg fehérjét. Az meg kicsit sok. Meg igy hogy latom hogy az edzesmodszer változtatásával megsporolom a kaja 3/4-ét, tudod mikor állok vissza. Majd ha endomorf anyagcserem lesz. Mert akkor mindegy.

Nekem az alap anyagcsere mellett kell a 3-4 g, ennyi. Persze nyilván standard tömegnövelő étrend mellett is fejlődtem volna, de nem ugy mint ilyen mennyiség mellett. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nekem ahhoz a szinthez kell ennyi, amit egy jó genetikaju ember 1,5-2 g-mal hoz.
Nem Önmagában a többlet kaloriatol fejlődtem, hanem a többlet fehérjétől. A többlet kalória Önmagában keves volt, de leírtam mar ezt itt.
De erről nem vitatkozok senkivel, semmi értelme, meg nem is izgat hogy más elhiszi e vagy nem.
A 90 kg guggolás az egy napi kb 120 g növényi fehérjét biztosító étrend mellett volt. Extrém gyors anyagcsere plusz ilyen étkezés, te se lettél volna erosebb.
A fekvenyomás ~75 kg, a felhuzas 115 kg *7 volt.
Most azt találtam ki, hogy az anyagcsere sebesség drasztikus megfékezésére kényszerítem a szervezetem.
Ez úgy történik, hogy napi 1000-1500 kcal mellett minden nap teljes test edzés megy (fekvenyomás, guggolás, vállból nyomás, oldalemeles, állig húzás, evezés, bicepsz, néha felhuzas). Ez megy 5 hete. Amikor elkezdtem (hosszabb kihagyás után, még abból a nulla szintből is visszaestem ami volt), 70 kg körül volt a max guggolás, fekvenyomás szintén, vállból nyomas 40 kg volt, felhuzas 100.
Most guggolasba 110 kg a Max, fekve 85 körül, nyakból 50 kg, felhuzas 130 kg. Még elegtelenebb étrend mellett.
Az ismétlésszámok guggolasnal 25-50 közti, fekvenyomás 10-20 közti, nyakból nyomas es bicepsz 6-15 között.
Miért írom ezt le? Mert látható, hogy adott fizikum és feltételek mellett (mint amilyen az enyém) sokkal többet tudok kihozni a magas ismetlesszambol, mint az alacsonyból. Ha az elejétől jó magas ismétléssel edzettem volna, akkor a gyári metabolizmus és a rossz étrend mellett is jobban fejlődtem volna, mivel az egész folyamat hatékonyabb lett volna.
Tehát Összefoglalva: nem állítottam egy szoval se, hogy hülyeség lenne barmilyen állítás, amit az általános tapasztalatok igazolnak, akár az étkezéssel, akár az edzéssel kapcsolatban, nem tudom honnan vetted ezt.
Azt állítom, hogy ezek nem tekinthetők kobe vésett dolgoknak, csupan irányelveknek, amik akkor működnek, ha a feltételek adottak. Tehát ha valaki normális metabolizmussal van megáldva, és van egy legalábbis megközelítően jó étrendje, az valóban jol fog fejlődni az 5*5tel. De fejlődhet jól ő is a magas ismétléssel is.
Többek között ezért is reagáltam ilyen részletes válasszal, mert azt irtad hogy a 4*15 baromság alapgyakorlatokbol, holott ez nem igaz. Valakinek az 5*5fog bevalni, valakinek a 4*15, valakinek a 6*8, valakinek meg az 5*50. Illetve még az egyes személynek is érdemes variálni, főleg ha megáll a fejlődésben.
Ilyen egyszerű.
(Miért nem válik be nekem a 2*3 vagy az 5*5 a gyakorlatban? Mert olyan mennyiségű erőforrást igényel hozza a szervezetem, ami nem emberi. De Megjegyzem, ha lett volna pénzem, akkor most nem elmélkednek erről. Akkor vettem volna minden hónapban 15 kg 80%-os tejsavófehérjét, meg 45 kg lisztet, mellé rengeteg zöldséget, mind megettem volna, és nagy megelégedéssel tolnam a 2*3-at, 10*3-at, 5*5-öt az alapgyakorlatokból. Mert marha jól fejlődnék.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!