Ha az egész napi kaja számít, akkor miért olyan fontos, hogy edzés után 0,5g fehérje menjen és utána még egyszer kajálni?
Már fölösleges az udvariaskodás Zolikám :D Ha tudományos publikációkat akarsz, akkor a pubmeden keresgélj.
Ez pl. egy pár hónapos tanulmány:
Egy kezdőkből és egy edzettekből álló csoport, mindkettő további 2 csoportra osztva. P0 azonnal issza a fehérjét edzés után, P6 edzés után 6 órával. Minden más kaja ugyanúgy megy, első szilárd étkezés edzés után 2 órával.
A kezdők között nincs különbség rövidtávon, a haladók között viszont kimutatható.
"The nitrogen balance in trained men was significantly higher at P0 than at P6 (P <0.01)"
Vagy itt van hirtelen ez, súlyemelőkről:
48 tanulmány alapján (a hivatkozások linkelve alul) ezt mondja:
In general, protein supplementation pre- and/or post-workout increases physical performance, training session recovery, lean body mass, muscle hypertrophy and strength.
A legtöbb helyen, ahol kételkedők vannak, általában ezt a cikket hozzák fel:
Ezt nem is értem igazán. Elemez egy rakás tanulmányt arról, hogy edzés közeli időpontokban fogyasztott fehérje és szénhidrát kimutathatóan jobb hatással bír, mintha reggel és este eszik ugyanazt. Persze a kazeinnel nem, de hát pff. Aztán meg kijelenti, hogy nem egészen úgy van az.
Persze az egész napos étkezés összességében többet jelent, mint egy kaja edzés után.
A többi kérdésedre soha nem fogsz választ kapni :D Nem mérhető objektíven, hogy ki mennyire aláz le egy izmot. És annyira egyénfüggő, hogy nem lehetne általánosítani. A regeneráció szintén. Ezt olyan sok körülmény befolyásolja (pl. mennyire idegel az asszony vagy a főnök), hogy nem lehet mérni. Már az is csoda lenne, ha eljutnánk oda, hogy nem testtömegre próbálunk alapformulákat megadni (kreatin, tápanyag), hanem szárazizomtömegre. Amit először meg kéne tudni mérni :D
Elnézést, nem akartam udvariaskodni!
Bunkó akartam maradni :)
Köszönöm a választ és a linkeket. Hasznos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!